Aktuális

Pokolgépes merényletet követettek el egy szomáliai katonai bázis ellen

MTI

2019. augusztus 14. szerda 18:12

Autóba rejtett pokolgépek robbantak, majd lövöldözés tört ki egy szomáliai katonai bázis közelében szerdán, a merénylet elkövetőjeként az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab szélsőséges iszlamista csoport jelentkezett.

Ahmed Guhad magas rangú katonai parancsnok szerint legkevesebb tízen vesztették életüket a merényletben és a tűzharcban: két katona, a szomáliai katonai rádió egyik munkatársa, és hét iszlamista. Mint mondta, a pokolgépes támadásokat öngyilkos merénylők hajtották végre. Hozzátette: győzelmet arattak a szélsőséges fegyveresek felett.

A támadás a kora délelőtti órákban érte a fővárostól, Mogadishutól 70 kilométerre délnyugatra található Alsó-Shabelle térség Awdheegle nevű településén lévő támaszpontot.

A hadsereg egyik szóvivője szerint a pokolgépek a bázis előtt robbantak fel.

"A katonai bázist nehéz homokzsákok veszik körül. A robbanószerrel megpakolt két autót tűz alá vették, s még a támaszpont előtt felrobbantak" - mondta korábban a Reuters hírügynökségnek Hussein Ali százados, aki egy másik településen szolgál Alsó-Shabelle régióban. "Vannak áldozatok az al-Shabaab és kormányerők soraiban is, de egyelőre nincsenek pontos adataink. Az al-Shabaab zavarja a telekommunikációs magánhálózatokat" - fűzte hozzá.

A szomáliai hadsereg a múlt héten foglalta el Awdheegle körzet nagy részét a szélsőségesektől.

"Két nagy robbanást és fegyverropogást hallottunk a szomáliai hadsereg támaszpontja irányából. Több katonát is láttam menekülni a bázisról, nem tudjuk hányan halhattak meg" - mondta Aden Abdullahi helyi elöljáró szintén a Reutersnak.

Az al-Shabaab állítása szerint ötven katonával végeztek, miközben csak két saját harcosuk esett el.

"Két mudzsahid robbanószerrel megpakolt két autóval egymás után ma behajtott az Awdheegle körzetben lévő szomáliai támaszpontra. Megöltünk ötven katonát, és felgyújtottuk járműveiket" - hangoztatta Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab katonai műveletekért felelős szóvivője.

Nem megy ritkaságszámba, hogy a dzsihadisták és a kormányzati források egymásnak gyökeresen ellentmondó beszámolót adnak az egyes támadások áldozatainak számáról.

Az al-Shabaab célja, hogy megdöntse az ENSZ támogatását élvező szomáliai kormány hatalmát. A szélsőséges csoport rendszeresen intéz támadásokat kormányzati épületek, szállodák és éttermek ellen. Az al-Shabaab jelentős területeket tart ellenőrzése alatt a kelet-afrikai ország középső és déli részén. A szomáliai biztonsági erőket az Egyesült Államok és az Afrikai Unió is támogatja a terroristák elleni harcban.

További cikkek

Jóslat

2028-tól 18 hónapig fog tartani egy év – állítja az időutazó

Világűr

Veszélyben vagyunk? Januárban még nyolc aszteroida közelíti meg a Földet

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: az EHF elutasította a németek halasztási kérelmét

likebalaton.hu

2022-es autópálya-matrica: vásárláskor erre mindenképp figyelj

origo.hu

Fontos határidő jár le ma a gyermeket nevelők adó-visszatérítésénél

magyarnemzet.hu

Egymás után veszi a százmilliós autókat a baloldali milliárdos Bige László és fia

feol.hu

Mi lesz a Piac téri pályaudvar funkciója?

origo.hu

Élve temették el ezeket az ókori kínai harcosokat

vg.hu

Síbalesetben elhunyt a César-díjas francia színész

metropol.hu

Tovább fokozódik a Kulcsár Edina–Csuti-ügy: Tommyboy is elárulta a véleményét

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

life.hu

Vége! Többé soha nem láthatjuk együtt Kiszel Tündét és lányát

origo.hu

Már Magyarországon is rendelhető az új Opel Astra, az árától hanyatt fog esni