Aktuális

Közterület felügyelők vigyáznak a pesti kerékpárosok biztonságára

Bors

Létrehozva: 2019.08.04.

A budapesti biciklisek már több, mint száz alkalommal kértek telefonon segítséget a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) felügyelőitől, a kerékpárutakon szabálytalanul parkoló autósok miatt.

Áttörést hozhat a budapesti kerékpáros közlekedésben a fővárosi önkormányzat és a Magyar Kerékpárosklub (MK) szoros együttműködése a bringások biztonsága érdekében. Kürti Gábor az MK elnöke szerint a főváros vezetői mellett Révész Máriusz kerékpározása fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos közvetítése is segített abban, hogy ma a budapesti biciklisek érdekei jobban érvényesülnek.

Az elnök úgy véli, még legalább egy év kell a problémák rutinszerű kezeléséhez, de már érezhető a pozitív hozzáállás.„A gyakorlatban a változás azzal kezdődött, hogy a FÖRI felajánlotta irányító központja és közterület-felügyelői segítségét a kerékpározást hátráltató úthibák, jelzés kopások, kerékpársávon parkoló autók és egyéb akadályok gyorsabb elhárításában – magyarázta Kürti Gábor. Munkacsoportunk felmérte a kritikus helyszíneket, majd a címeket átadtuk a FÖRI-nek. Így tettünk a Bartók Béla út vagy a Múzeum körút esetében is, ahol áruszállító furgonok és vészvillogós autók gyakran akadályozzák a kerékpáros forgalmat, veszélyes kitérő manőverre kényszerítve az arra tekerőket.”

Kürti Gábor hozzátette: felméréseik szerint Budapesten még több tízezer autós szeretne biciklire ülni, de többségük épp a nagy forgalom veszélyeitől tart. Ezen a helyzeten változtatna a főváros vezetése, ezért van szükség az utcán az egyenruhások tekintélyére és segítségére is.

„Kiemelten fontos célunk, hogy segítsük a közlekedésben résztvevő pesti kerékpárosok biztonságát, ezért a FÖRI Ügyeleti Irányító Központjában éjjel -nappal várjuk a hívásaikat – mondta Hermann Gábor a FÖRI szolgálati igazgatóhelyettese. - Kerékpáros járőrszolgálatunk eddig több, mint száz alkalommal intézkedett a balesetveszélyes helyzet megszüntetése, a konfliktushelyzet megelőzése érdekében.”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek