Aktuális

Járvány miatt nem készült hetekig híradó

H. R.

Létrehozva: 2019.08.09.

Száz évvel ezelőtti filmhíradókat nézhetünk az interneten a Magyar Nemzeti Filmalap munkatársainak hála. Novemberben jön az utolsó rész: Horthy bevonulása.

Nagyjából egy évszázada kezdtek Magyarországon is rendszeresen filmhíradókat forgatni. Azt, hogy pontosan mikor melyik volt az első, nem tudni, mert a legtöbb felvétel megsemmisült. Abban az időben egyrészt nem gondoltak arra, hogy megőrizzék ezeket: amikor elveszítették aktualitásukat a felvételek, egyszerűen újrahasznosították a nyersanyagot. Másrészt a nyersanyag nagyon gyúlékony volt, és emiatt rengeteg el is égett. Ha a Horthy-kormány annak idején nem látta volna meg a filmhíradókban a bűnügyi bizonyítékot, valószínűleg a zivataros 1918–19-es időszakban készült tekercsek is hasonló sorsra jutottak volna, és ma nem tudnánk őket megnézni az interneten.

– Az Est lapcsalád 1918 nyarának végén kezdett el filmhíradókat forgatni az aktuális történésekről. Fennmaradtak felvételek a Károlyi-féle forradalomról és a proletárdiktatúráról is. Ké­sőbb, amikor Horthy bevonult Budapestre, bizonyító erejük miatt lefoglaltatta a filmeket. A felvételeken szereplő emberek nem érezhették magukat biztonságban. Voltak perek, ahol fel is használták a képsorokat – mesélte a Borsnak Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) Zrt. kutatási és gyűjteményi menedzsere.

– Később a bűnügyi múzeumba kerültek a tekercsek, ezért is maradtak meg. A Filmarchívum 1957-ben jött lét­re, és a birtokába kerültek a ré­­gi felvételek, amelyek egy ré­szét sokáig nem tudták beazo­no­sítani, hogy egészen pontosan mikor, hol készültek, kik szerepelnek rajtuk. Az archív újságok digitalizációja hozta meg az áttörést: a régi újságcikkek az internetre kerültek, és a szövegükben lehetőség nyílt keresni.

De még így is egy évbe telt, mire sikerült a filmeket elhelyezni térben és időben. Így tudta elindítani a Filmalap a „Filmhíradók 100 éve – ezen a héten” című sorozatát a filmarchivum.hu weboldalon és a YouTube-on. Amellett, hogy digitalizálták az archív kópiákat, Torma Galina kutató-szerkesztő narrációt is készített a videók alá, amin keresztül elmagyarázza az éppen a szemünk előtt pergő eseményeket. Az első epizódot lassan egy éve, 2018. augusztus 20-án mutatták be az 1918. augusztus 20–26. közötti történésekről.

– Egy év, ugye, 52 hétből áll. Mi is meglepődtünk, amikor felfedeztük, hogy nem lesz ennyi részünk, kimaradnak hetek – mondta Kurutz Márton.

Hét százalék maradt fenn

A némafilmek fénykora 1901 és 1931 között volt, de az ekkor készült felvételek nagy része – sajnos – európai szinten megsemmisült. Az összes filmanyag mindössze hét százaléka maradt meg napjainkra.

– Kis kutakodás után rájöttünk, hogy miért. Amikor ugyanis kitört Ma­gyarországon is a spanyolnáthajárvány, a belügyminiszter hetekre bezáratta a közösségi helyeket: a kávézókat, a mozikat, a színházakat. Így eddig 37 heti videó-összefoglalót tudtunk közzé tenni, amelyek közül az Ady Endre temetéséről szóló részt több mint 240 ezren látták a ne­ten. A következő anyag – egyben ennek a korszaknak a záróvideó­ja – november 16-án fog megjelenni, ami Horthy bevonulásán készült. Ezt követően a fent említett okok miatt nincsenek felvételeink egészen 1924-ig.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek