Aktuális

Életben tartják kivágott társuk törzsét a kaurifenyők

Címkék
fák

Hetes Réka

Létrehozva: 2019.08.07.

A növények, fák jóval intelligensebbek annál, mint amennyit korábban feltételeztek róluk a tudósok. Segítik egymást, barátkoznak, emlékeznek, figyelmeztetik egymást a veszélyre. Kommunikációs csatornájuk pedig a föld alatt fut: gyökerekből és gombafona­lakból álló hálózaton keresztül állnak egymással kapcsolatban.

Forrás: iStock

Emlékeznek

A mályván tesztelték sikerrel, hogy egyes növények képesek emlékezni. Azt figyelték meg, hogy hajnalban, napfelkelte előtt arra fordulnak a mályvák, amerről előző nap az első napsugarak érkeztek. A rezgőnyárfa pedig bizonyítottan emlékszik a széllökésekre. Ezt azért csinálja, mert védekezik ellene. Figyeli ágai hajlását: amelyik többször is nagy terhelésnek van kitéve, azt megerősíti. Beindul egy gén, aminek hatására az érintett ágak megvastagodnak.

A kedvelt szobanövény, a mimóza is emlékszik. Először akkor is reagál, ha megemelik cserepestül, de ha sokat mozgatják, később már csak akkor csukja be a leveleit, amikor tényleg megérintik.

Társaságiak és magányosak

Arra is találtak már bizonyítékot, hogy a különböző fajok másmilyen társaságban szeretnek lenni. A bükkök például kifejezetten szociális lények, csak a fajtársaik között érzik jól magukat. Ezzel szemben a tölgyek már kisebb csoportokban is jól elvannak vagy akár egyedül is. A fűzfák, nyárfák pedig kifejezetten szeretnek egyedül lenni. Ehhez megfelelő a termésük és a szaporodásuk is: mindkettőnek a levegőben messze szálló magja van.

Gondoskodó szülők

A csoportokban élő fák a gyökereiken keresztül táplálják a fiatalabbakat, amik még nem kapnak elég fényt ahhoz, hogy maguktól elég tápanyaghoz jussanak. Majd amikor az öreg fák kidőlnek, az utódjaik előtt is megnyílik a lehetőség, hogy magasra, az ég felé törjenek, és magukba szívjanak több napfényt.

Egyes fajoknál megfigyelhető, hogy az egyedek nem rivalizálnak egymással, nem nyúlnak át egymás területére. Ezt Susan Dudley kanadai botanikus bizonyította, méghozzá úgy, hogy banánpálma, kakaóbabcserje és bambusznád egyedeit ültette hol egymás mellé, hol pedig váltogatva a fajokat. Másfél hónap után azt vette észre, hogy az egymás mellé ültetett azonos fajok meghagyják a teret egymásnak.

Nem hagyják kiszáradni

Kutatók régóta feltételezték, de ez idáig nem sikerült bizonyítaniuk, hogy kapcsolatban állnak az egészséges fák a beteg fákkal, sőt a kivágott fa törzsével is. Sebastian Leuzinger és Martin Bader ökológus egy új-zélandi erdőben elsőként bizonyította a felvetést.

Ehhez először egy kivágott csonkot kerestek, aminek már régen ki kellett volna száradnia és el kell volna korhadnia. Műszereket szereltek egy kivágott kaurifenyő megmaradt törzsére és a környező fákra is. Ezekkel mérni tudták a víz áramlását a növényekben. Az adatok alapján bizonyítható: a csonkban is növekedett a víz áramlása, amikor a környező fák azt kipréselték magukból. Ebből arra következtettek, hogy a fatuskó összeköttetésben van a közeli fák gyökereivel, amik megosztják vele a vizet és más tápanyagokat. Arra egyelőre nem tudják a választ, hogy a kaurifenyők miért tartják életben a kivágott társukat.

Azért vannak a jó barátok

Egy német erdész, Peter Wohlleben megfigyelései szerint a fák barátkoznak is egymással. A szakember szerint az egymás mellett álló fák barátságát onnan lehet felismerni, hogy nem növesztenek egymás felé vaskos ágakat, nehogy elvegyék egymástól a fényt. Gyakran olyan szorosak ezek a kötődések, hogy ha az egyik fa megsérül és elpusztul, a másik is vele hal.

Riasztják egymást

Amikor rovartámadás vagy bármilyen más sérülés éri a növényt, egyből belekezd a sebgyógyításba, de nem csak magára gondol. Kémiai anyagot, úgynevezett jázmonsavat állít elő, ami illékony, így könnyen eljut a környezetében élő többi növényhez is. Ezek így felkészülhetnek a fenyegetés ellen. Például méreganyagot, cseranyagot kezdhetnek termelni a közelgő kártevőkkel szemben.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186686_auto_resized.jpg
origo.hu

Ájultra vertek egy férfit Budapesten - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27753_resized.jpg?avcount=1714850411
origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185136_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Durva: ezeket a szabályokat kell betartani az egyik legnépszerűbb gyorsétteremlánc dolgozóinak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184995_auto_resized.jpg
vg.hu

Térképen a régiós üzemanyagárak – ettől függ, hogy visszatér-e a benzinárstop a jövő héten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188785_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183328_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27759_resized.jpg?avcount=1714850411
origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185820_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 4.: az Oroszlán célhoz ér, a Halak csak saját magára hallgasson

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188750_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ennyi időm van hátra" - agydaganattal küzd a népszerű zenész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188272_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennyi volt! Olyan veszélyes, ami az ország felé tart, hogy azonnali riasztást adtak ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188818_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: áll a kocsisor Budapesten, tömegbaleset történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert