Aktuális

Durranás után finomsággal etessük a kutyát!

Bors

2019. augusztus 19. hétfő 13:00

Sok gazda már most fél, mi lesz, ha jön az augusztus 20-i tűzijáték, hogyan tudja megóvni kedvencét a stressztől. Szerencsére az etológia, az állatok viselkedésének tanulmá- nyozása rohamléptekkel halad előre, amit hasznosíthat minden ebtartó.

Rettegő, autók között sokkosan szaladgáló kutyák, kétségbeesett gazdák – bizony, tűzijátékok, petárdadurrogtatások után gyakran látni ilyet. Pedig nem törvényszerű, hogy minden négylábú pánikba essen ilyenkor. Legjobb, ha a gazda már jó előre tréningezi a kedvencét augusztus 20-a vagy szilveszter előtt, de ismer már a tudomány rövid távon is hatásos módszereket. A minap a Magyar Tudományos Akadémia TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet Pszichobiológiai Kutatócsoportjának tagja, Tóth Katinka az első Tudomány a kutyakiképzésben előadáson éppen arról beszélt, hogyan tudunk a leghatékonyabban segíteni kedvencünknek – előadásából szemlézünk.

Nyugodt gazda – nyugodt eb

Nos, ami biztató, az esetek több mint hetven százalékában megfelelő tréninggel még a súlyosabb esetek is teljesen tünetmentessé tehetők. Könnyebb a dolgunk persze, ha kölyök- kutyánk van. Jelenleg tünetmentes felnőtt egyedek idősebb korában is kialakulhat félelem.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy amikor a kutya maga alá piszkít félelmében, őrült módon menekülne, vagy kárt tesz önmagában, nagyon komoly stresszt él át. Ahhoz, hogy segíthessünk, a kisebb jeleket is fel kell ismernünk, mint például a lihegés, a feszülten járkálás, az úgynevezett mancsolás, a búvóhely keresése, a gazda követése, hányás, rombolás, lefagyás, ugatás. Nyugodtan simogathatjuk, nyugtathatjuk ilyenkor kedvencünket. Mi magunk azonban igyekezzünk kedélyesek maradni, hiszen a hangulatunk ragadós lehet.

Segít a vidám, dallamos zene is

Fontos, hogy a még csendes órákban se engedjük el a pórázról, nehogy korábban érkezzen egy durranás a vártnál, és kutyánk elrohanjon. Ha egy mód van rá, a hangzavar alatt ne vigyük ki egészségügyi sétára sem. Ne hagyjuk magára, vigyük be a házba, húzzuk be a függönyt, kapcsoljuk fel a lámpát, sőt, bármilyen különös, keressünk vidám zenét, erre is jól reagálhat a kutya. Legyünk ötletesek, tereljük el a figyelmét rágcsával, fagyasztott finomsággal, keresőjátékokkal. Minden egyes durranás után jutalmazzuk finom falatokkal, játékkal. Fontos a sorrend! Csakis a durranás után jöhet a finom falat vagy bármi más jutalom! A legjobb persze, ha van időnk, hogy fokozatosan, először halk, majd egyre hangosabb hangokat (végül a durranást) kössünk össze a finom falatok élményével.

15 perc nyugicsomó

De vigyázat, a kutya, ha túl hamar kap túl erős ingereket, azokhoz képtelen hozzászokni! Sokan hiszik, hogy a hozzászokás ezeknél az erős ingereknél is működhet, és csak hagyják a kutyát, hogy hallgassa a tűzijátékot. Az állat azonban a túl erős ingerektől, szakszóval élve felérzékenyítődhet. Ez azt jelenti, hogy legközelebb már kisebb hanghatás is erős félelmi reakciót válthat ki belőle, tehát a helyzet inkább romlik. Az is hasznos, ha időben felkeresünk egy állatorvost, és kiváltunk kedvencünknek egy megfelelő gyógyszert. Ez szintén nagyjából hetven százalékos arányban csökkentheti, vagy teljesen meg is szüntetheti a stresszt.

Segíthet továbbá az úgynevezett nyugicsomó is. Ebben az esetben arra kell figyelnünk, hogy kellően szoros legyen, és lehetőleg minél nagyobb felületen fedje le a kutya mellkasát. Fontos azonban, hogy 15 percnél tovább egyhuzamban ne hagyjuk rajta, és ne használjuk felügyelet nélkül!

Mi az a nyugicsomó?

Egy kötés, ami olyan pontokon érinti a kutya testét, amely biztonságérzetet ad számára és megnyugtatja. Használhat hozzá sálat, vékony kendőt, vagy rugalmas fáslit is. Így kösse meg:
- Húzza keresztbe a marján.
- Húzza keresztbe a hasa alatt, a mellkasához közel.
- Húzza felfelé kétoldalt a derekánál.
- Kösse meg a csomót.

További cikkek

Időjárás

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

ripost.hu

Akciófilmbe illő jelenetek Miskolcon: buszokat megállítva eredtek a fegyveres nyomába

life.hu

Meg kell műteni Gesztesi Károly fiát, nem halogathatta tovább a beavatkozást

mandiner.hu

Bolgár védelmi miniszter: A bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

nemzetisport.hu

Kép: „A te stílusod, a te szabályaid” – C. Ronaldón remekül áll a szemüveg

vg.hu

Megérkezett az amerikai válasz az orosz külügyminisztériumba

ripost.hu

„Ez minden szülő legrosszabb rémálma” – édesanyja szeme láttára hunyt el a 6 hónapos angyalarcú kisfiú

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Izland nyert, de a franciák vereségére is szüksége van az elődöntőhöz

mandiner.hu

Donáth Anna (Facebook): Bepereljük Szijjártó Külügyminisztériumát

origo.hu

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat