Aktuális

Drámai fotók - 30 fokos hőségben aszalódtak a kutyakölykök az állatpiacon

H. R.

2019. augusztus 24. szombat 09:30

Tömegével árulják a kölyökkutyákat egy hazai állatpiacon, hosszú órákra a napon hagyva őket, gyakran oltási papír nélkül. Nyaralni jött hazánkba két német turista, de a szomorú látvány hamar elvette a kedvüket a vakációtól.

Sok városban hagyomány, hogy havonta egyszer, általában vasárnap, óriási piacot rendeznek, ahol bármit meg lehet venni. Bármit és bárkit – mert ebbe az állatok is beletartoznak. Ezzel két német turista is találkozott, akik csak negyedik napja voltak Magyarországon, amikor egy ilyen állatpiacba botlottak: a naposcsibétől a  disznókon keresztül mindenféle haszonállatot kínáltak, de legalább háromszáz kölyökkutyát is. Bár Németországban ugyancsak hozzá lehet jutni állatokhoz ilyen formában, a két hölgy teljesen elborzadt a tartási körülmények, az árusok hozzáállása és a bánásmód láttán. 

Alig mozogtak az ebek

Víz nélkül, összezsúfolva tartják szerencsétlen kölyköket, amelyek közül szerintem több el sem érte még a nyolchetes kort – számolt be felháborodottan egy németországi állatmentő a Facebookon, hozzátéve, hogy ottjártukkor éppen harmincfokos hőség volt. A piac százméteres, ketrecekkel sűrűn telerakott területén nyitott csomagtartókból árulják a kedvenceket. Több helyen is azt vették észre, hogy a kölykök nem mozognak, csak bágyadtan fekszenek a ketrec alján, mintha betegek, lázasok lennének.

4 óra alatt elfáradnak

A kutyák egy idő után elfáradnak, nem lenne szabad őket egész nap kint tartani. Rendszeresen tartunk örökbefogadási napot, amikor a mentett állatainkkal kimegyünk egy-egy helyszínre. Az egész napos babusgatástól már négy óra alatt elfáradnak. Megviseli őket a sok ember – magyarázta a Borsnak Hornyákné Boros Sarolta, a Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Közhasznú Alapítvány vezetője.

Az is felháborította őket, hogy egy-két fajtánál a kutyusok fülét elkötötték, mondván így fájdalom nélkül leszárad a fül azon része, amit egyébként vágni kellene. Ehhez képest borsos árat kérnek a kis ebekért: a Jack Russell kölykökért 25 ezer forintot, a turistákat pedig biztosították, hogy a kutyák oltási papírjai rendben vannak. A mini buldogokért már 250 eurót (80 ezer forintot) akart egy kereskedő.

Papírok nélkül adják

Noha itthon is egyre kevesebben értenek egyet a piacokon történtekkel, az állatvédők tehetetlenek, amíg vannak, akik ilyen helyeken vásárolnak.

– Mi sem helyeseljük, ami a ha­zai állatpiacokon zajlik, de tehetetlenek vagyunk. A hatósági szabályok szerint az állatokat papírokkal, oltva, chippel lehet értékesíteni. Sok esetben persze ezek nélkül próbálják meg eladni őket a piacokon – tárta fel a Borsnak az állatvédő.

A szaporítók nem törődnek a papírokkal, oltásokkal, orvosi ellátással, mert ezek költséges dolgok és foglalkozni is kellene az álla­tokkal. A pénz hajtja őket. Ezért fordulhatott elő az is, hogy a piacon nyolchetesnél fiatalabb állatot is el akartak adni, nyilván egy ilyen kicsi kelendőbb. Pedig tízhetes kor alatt egyáltalán nem tesz jót a kölyök fejlődésének, ha elszakítják az anyjától és a testvéreitől.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

likebalaton.hu

A Balatonnál is szép számmal számolhatunk fülesbaglyokat

life.hu

Végre! Megszólalt Kembe Sorel: ilyen a kapcsolata gyerek anyjával, Kondákor Zsófival

magyarnemzet.hu

Márki-Zay Péter saját közönségének hozzátartóin viccelődött

szon.hu

Törölközőben mutatta meg magát az Exatlon riportere, Nagy Réka

origo.hu

Nagy számokkal dobálózhat a Motorola következő prémium mobilja

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

vg.hu

Az omikron egyik alváltozata az eddigieknél is fertőzőbb lehet

ripost.hu

Tombol az omikron Magyarországon: ezt fotózták a Margit hídnál

borsonline.hu

Most jelentette be az örömhírt Krausz Gábor: Úton a következő!

origo.hu

Puszta kézzel tettek odébb egy autót a svéd kézisek Budapesten - videó