Csomós lesz a madártej, ha túlforralja!

Csomós lesz a madártej, ha túlforralja!

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2019. augusztus 17. 13:00
Nincs olyan magyar ember, aki ne szeretné a madártejet. Ez költői túlzás, de a többség egyértelmű, hogy rajong a vaníliás, sűrű krém és a habkönnyű tojásfehérje elegyéért. Persze a hagyományos receptet könnyen fel lehet turbózni: mehet bele bármi, amit szeretünk!
Bors

A történelemkönyvek, egészen pontosan a régi szakácskönyvek úgy tartják, hogy a madártej francia eredetű desszert. Erre azonban már a nagyszüleink is azt mondták: lárifári, a madártej bizony a miénk, nem másé! Gyerekként ezt el is hittük, és azóta sem kételkedünk benne. Hogyan is kételkedhetnénk, amikor egy kiadós leves és főétel után elénk kerül ez a fantasztikus desszert!

Vaníliarúddal az igazi

A Street Kitchen mindenre elszánt házigazdája, Fördős Zé is természetesen imádja a madártejet. Szerinte azonban nem kell a dolgokat túlaggódni, ő a hagyományos receptre esküszik.

– Felforraljuk a tejet, közben szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjénket félig felverjük ke­vés sóval, majd hozzáadunk 40 gramm kristálycukrot, és ke­mény, feszes habbá verjük. A felforrt tej alatt minimumra vesszük a hőt, majd a felvert fehérjéből evőkanállal galuskákat szaggatunk a tejbe, és fedő alatt 2 percig főzzük őket, míg kissé megduzzadnak és megszilárdulnak. A megfőtt galuskákat egy külön tányérba szedjük. A tojássárgákhoz hozzákeverjük a maradék cukrot és a vanília kikapart magját (ettől lesz kü­lönleges, de ha nincs, használhatunk vaníliás cukrot is), és az egészet habosra keverjük. Hőkiegyenlítéssel a vaníliás tejhez keverjük, azaz egy kevéske meleg tejet a tojásokhoz adunk, összekeverjük, majd ha szépen felhígult, a keveréket visszaöntjük a tejbe. Kevergetve besűrítjük.

Árulkodik a kanál

Zé szerint nagyon figyel­ni kell, hogy ne forraljuk túl a madártejünket, mert akkor besűrűsödik és csomóssá válhat. – Ügyelni kell arra, hogy a keverék ne forrhasson fel, ideális esetben 80 fokos hőmérséklet fölé nem szabad mennie a tojások miatt. Ha annyira besűrűsödött, hogy a belemártott evőkanál hátán bevonatot képez, akkor jók vagyunk. Hagyjuk hűlni, és hű­tőszekrénybe tesszük két órára. Tálaláskor tálkákba szedjük a krémet, és rádobunk egy-egy habgaluskát – mondja Zé.

Klasszikus madártej

Hozzávalók (4 személyre):
1 liter tej l 6 darab tojás
1 csipet só
100 gramm cukor a sárgájához + 40 gramm a fehérjéhez
1 darab vaníliarúd kikapart magja

Olvasztott fehér csoki is mehet bele

A gasztro-műsorvezető, Marton Adrienn szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy kicsi extrával dobjuk fel a madártejet, erre pedig re­mek lehetőség a csoki.

– Gyerekkoromban egy kis fahéjjal és vaníliás cukorral dobtuk fel ezt a finomságot. Mostanság teszek hozzá mákot, de akár reszelt narancshéjat és mentát is. Utóbbiak a tojáshabba mennek. A csokit pedig mindenkinek ajánlom! A tojássárgája-alapba mehet nyugodtan a csokoládé, de csak szigorúan felolvasztva! Fontos a hőkiegyenlítés, hogy ne legyen csomós a desszertünk. Tehetünk hozzá mascarponét is, sokat fog dobni rajta. A lényeg, hogy minőségi alapanyagokat használjunk. Személy szerint a fehér csokit szeretem, elképesztő ízeket kaphatunk!

Akár kortyolhatjuk is

A madártejet számos módon felhasználhatjuk: fagyit tehetünk bele, de egy tiramisu mellé is kiváló. A tálalásban is lehetünk kreatívabbak: csinálhatjuk sűrűbbre, és tálalhatjuk pohárdesszerként. Mások egyfajta séket készítenek, azaz hígabbra hagyják a madártejet, és hosszúkás poharakba öntik, amiből szívószállal megihatjuk a desszertünket. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.