Aktuális

A krónikus fájdalmak inkább éjszaka kínoznak

Bors

2019. augusztus 10. szombat 16:00

A fájdalom nem csak megjelenik, majd később elmúlik, ennél sokkal összetettebb ez a rossz érzés. Mindennap vannak olyan időszakok, amikor az ember erősebben érzi a kínt.

Az agy a hibás 

Észrevette már, hogy vannak olyan napszakok, amikor sokkal erősebbek a különböző fájdalmak? Már kutatások is bizonyították, hogy ennek a megfigyelésnek van alapja, mivel valóban akadnak olyan időszakok, amikor felerősödnek a kellemetlen érzések. Ez mind az úgynevezett cirkadián-ritmus miatt van így. Ez azt jelenti, hogy minden szervezet egy nap, azaz 24 óra körül forog. Van, amikor a pihenés az elsődleges, de mindenkinek megvan az az időszak is, amikor a legaktívabb. 

– Az idegrendszerünk egy bioritmusra épül, ami egy naptár. Éjszaka a vegetatív idegrendszer bizonyos dolgokat lelassít, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a fájdalomérzet felerősödik – kezdte dr. Kóczán István belgyógyász. – Sokan, például a krónikus fájdalommal küszködők arra panaszkodnak, hogy éjjel sokkal rosszabb a fájdalom, mint napközben. Pedig az emberek pont arra gondolnának, hogy a pihenés miatt ez elmúlik, mivel megnyugszik a szervezet, de ez sajnos nem így van – világosított fel a szakértő. Elmondta: szerinte az éjszakai és a hajnali órák lehetnek a legrosszabbak, így a betegségekben szenvedőknek ezekre az időszakokra érdemes felkészülni. 

Reggel jön a gyulladás

A kutatók azt mondják, leginkább reggel éreznek fájdalmat azok, akik valamilyen gyulladásos betegséggel küzdenek. Ilyen lehet például a migrén, a reuma, vagy a fogfájás is. A neurológiai betegségben szenvedők ezzel szemben inkább az esti órákban kínlódnak. 

– A mozgásszervi problé­máknak lehet, hogy pont a reggeli óra a kedvezőbb. Leegyszerűsítve: ilyenkor a beteg elindul, bemozgatja magát, ekkor a mozgató idegrendszer mobilizál bizonyos dolgokat, ami miatt lehet, hogy kevésbé jelentkezik a fájdalom – magyarázta a szakértő, majd hozzátette: természetesen ez minden embernél más, így vannak olyanok, akik mindebből semmit sem vesznek észre.

– Más az emberek fájdalomtűrő képessége. Vannak olyanok, akik nem éreznek, vagy csak nagyon jól viselnek bizonyos fájdalmakat. Ezért előfordul, hogy valaki csak az utolsó pillanatban veszi észre, áttétes rákos beteg, más viszont akár több évig is szenved emiatt – mondta az orvos. 

Gyógyszer kell rá 

Szerencsére nem kell minden este úgy álomra hajtania a fejét, hogy tudja: később több órás forgolódás várja. Dr. Kóczán István szerint lefekvés előtt nyugodtan bevehet egy fájdalomcsillapítót vagy enyhébb, orvos által felírt altatót, hogy nyugodtan végigaludja az éjszakát. 

– A műtét után sem véletlenül adnak a betegnek fájdalomcsillapítót éjszakára, mivel ilyenkor fájdalmasabb a műtét helye – mondta az orvos. Azonban otthon a pirulákkal is érdemes óvatosan bánni, minden esetben érdemes előtte felvenni a kapcsolatot a háziorvossal, hogy miből, mennyit szabad bevenni. Ez azért is fontos, mivel betegségenként másfajta fájdalomcsillapításra lehet szükség, emellett egyes gyógyszereknél a túladagolás életveszélyes állapotot is kiválthat. 

További cikkek

Tragédia

Szívszaggató: egy 3 éves angyalarcú kislányt holtan találtak az ágyában

NASA

Döbbenetes felfedezést tett a NASA: Ez derült ki a Halálcsillag mélyéről

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Márki-Zay kocsmában járt, számon kérték rajta az indiai szemműtéteket

borsonline.hu

Választás 2022 - Csütörtöktől kérelmezhető az átjelentkezés vagy a külképviseleti szavazás

origo.hu

Varga Mihály: Az eddiginél magasabb kamatprémiumot fizet a Prémium Magyar Állampapír

boon.hu

Bezárja a baloldali városvezetés az Ellipsumot

origo.hu

A WinRAR is elbúcsúzott a Windows XP-től

nemzetisport.hu

Női kézilabda: Kovacsics Anikó, az FTC irányítója gyermeket vár

origo.hu

Az ország, ahol annyira drága a sertéshús, hogy inkább krokodilt esznek

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

life.hu

Csollány Szilveszter kifutott az időből: ez a beavatkozás megmenthette volna az életét

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 26.: az Uránusz és a Vénusz fényszöge meglepő fordulatokat hozhat

origo.hu

Csúnyán összevesztek a szupergazdagok egy New York-i repülőtér miatt