Aktuális

250 méterről zuhant a tengerbe a magyar testvérpár

R.K.

Létrehozva: 2019.08.12.

Majdnem tragédiával zárult egy magyar család horvátországi nyaralása. Egy testvérpárt, Lizát és Marcit egy hajóval húzták, miközben ők 200 méternél is magasabbra emelkedtek egy ejtőernyővel. A kötél azonban elszakadt.

Egy budapesti édesanya, Orsolya a párjával és két gyermekével, valamint a lánya barátjával nyaralt Horvátországban, a napfényes Omis üdülővárosában. Négy napot szerettek volna itt eltölteni, múlthét szerdától szombatig. Minden a tervek szerint alakult, egészen addig, míg el nem látogattak a szépséges strandjáról híres Baska Voda városba.

Orsolya két gyermeke, a 19 éves Liza és a 17 éves Marci mindenképpen ki szerette volna próbálni az úgynevezett para­sailingezést, a vízi ejtőernyőzést, ami annyit tesz, hogy egy hajóról egy ejtőernyő segítségével a levegőbe engedik a bátor turistákat, akik aztán a magasból gyönyörködhetnek a tenger és a part szépségeiben. Sajnos azonban ezúttal valami balul sült el.

Egyre csak távolodtak

A Borsnak az édesanya, Orsolya elmondta: korábban is aggódott már a gyerekei vakmerő vállalkozása miatt, de amikor látta, hogy elszakad a kötél, rettentően pánikba esett. – Csütörtök délután, nagyjából öt óra magasságában szálltunk hajóra. Heten voltunk utasok a fedélzeten, plusz a kétfős személyzet. Maga az egész 500 kunába, nagyjából 22 ezer forintba került. Izgultam, már akkor is, amikor felemelkedtek, de ez természetes. Utána viszont láttam, hogy a személyzet kapkodni kezd, korrigálni próbáltak, gázt adtak, mivel megrogyott a kötél, pedig a széllel nem volt baj – idézte fel a Borsnak az édesanya a szívszorító pillanatokat.

Halálos repülések

A parasailing rendkívül népszerű a turisták körében. Ezt a hajós-ejtőernyős szolgáltatók is jól tudják, és keresik is a szabályok kibúvóit, holott tudják: emberéleteket kockáztatnak. Görögországban évről évre egy-két tucat baleset történik, de ha világviszonylatban nézzük, több halálos esetet is találhatunk. Thaiföldön 2017-ben egy férfi zuhant a halálos mélybe 200 méter feletti magasságból. 2009-ben Mexikóban egy édesapát és gyermekét az erős szél egy közeli település felé sodort. Az apa egy háznak csapódott, és meghalt, a kisfia túlélte a történteket.

– Egyszer csak aztán elszakadt a kötél. Amit akkor éreztem, azt senkinek sem kívánom. A gyerekeim a levegőbe emelkedtek, és egyre csak távolodtak. Ordítani kezdtem a személyzettel, pánikba estem, és nem tudtam, hogy mit csináljak, nagyon aggódtam – emlékezett vissza Orsolya.

Wakeboard-baleset

Két wakeboard-síelő ütközött szombat délután a siófoki Bamboo Sziget wakeboard pályáján – írja az Index. Az egyik, tizenéves fiatal olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani. A pályát ezt követően ellepték a rendőrök, nyomozás indult az ügyben.

Marci igazi hős volt

A két fiatal nagyjából 200–250 méteres magasságba emelkedett, de mivel az ernyő a könnyebb leérkezés érdekében több helyen is lyukas, hamar süllyedni kezdtek. Marci ekkor fiatal kora ellenére hatalmas lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot.

– Mondtam a nővéremnek, Lizának, hogy ne essen pánikba, minden rendben lesz. Nagyjából egy perc telt el, míg a vízbe csapódtunk, nagy szerencse, hogy nem egy sziklás részre – mesélte a Borsnak Marci.

– Persze mindez nagyon ijesztő volt. Mentőmellény volt rajtunk, de gyorsan kicsatoltam magamat, majd Lizát is, aki az egyik karját beütötte a landoláskor. Mire ez megtörtént, már jött értünk a hajó. Egy férfi beugrott, és felsegített minket a fedélzetre – tette hozzá a fiatalember.

Le akartak lépni

Egy vízi mentő is érkezett a helyszínre, de szerencsére nem történt komoly baj. Az ejtőernyős tengeri túrát szervező személyzet azonban botrányosan viselkedett.

– Gyorsan le akartak lépni, de természetesen ezt nem hagytuk. Mindent próbáltak hárítani, mondván: a két gyerek csak 103 kiló volt, ez pedig kevés. Akkor miért engedték fel őket a levegőbe? – tette fel a jogos kérdést a felháborodott édesanya.

– Végül a pénzünket visszaadták, majd elváltunk egymástól. Nem akartunk további hajcihőt, pedig hívhattunk volna rendőrt, és be is perelhettük volna őket. A nyaralásunkat azonban nem akartuk tönkretenni, így elálltunk ettől a lehetőségtől – mondta Orsolya, aki azért is osztotta meg a történteket, hogy mindenki kellő odafigyeléssel nevezzen be egy-egy parasailing túrára.     

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek