Aktuális

Tilos hibáznia Flatley magyar táncosának

Címkék
tánc

Boros Bettina

2019. július 8. hétfő 10:00

Egy évtizede táncol a párjával a világhírű Lord of the Dance produkcióban a magyar Papp Zoltán. És Michael Flatley távollétében ő a főnök a társulatban.

Magyarországon ünnepelte 23. „születésnapját” a világhírű ír táncos-koreográfus, Michael Flatley darabja, a Lord of the Dance. A főszereplői magyarok, akik egy családot is alkotnak – egy házaspár és a feleség testvére –, és már több mint tíz éve járják a világot kopogós szteppcipőjükkel. A Bors Papp Zoltánnal beszélgetett, akit a Sötét Nagyúr szerepében láthatunk. Ő hétéves korában döntötte el, hogy a tánccal szeretne foglalkozni: először latin stílust tanult, majd a Táncművészeti Főiskola néptánctagozatát végezte el. 1999-ben nyert felvételt az ExperiDance csapatába, s röpke két év múlva már Írországban csillogtatta sztepptudását egy produkcióban.

– Akkoriban csak a tévében lehetett látni, hogy Flatley milyen elképesztő dolgokat művel a csapatával. Nagyon magával ragadott az a világ, úgyhogy először magamtól kezdtem ellesni a lépéseket – idézte fel a kezdeteket. – Majd amikor elindult az első magyarországi írsztepptanfolyam, ahova egyből jelentkeztem, és rengeteget tanultam.

Michael Flatley

1958. július 16-án született Chicagóban, családja felmenői írek voltak. Négyéves kora óta táncol, 17 esztendősen megnyerte az írsztepptánc-világbajnokságot. Az igazi áttörés 1994-ben sikerült neki, amikor az eurovíziós dalfesztivál szünetében előadta ötperces darabját, a Riverdance-t. 1996-ban készült el leghíresebb, Lord of the Dance című, kétfelvonásos darabja, aminek megalkotója, koreográfusa, rendezője és dalszerzője is egyben.

2005-ben jött el aztán a sorsdöntő pillanat: elment a meghirdetett felvételire, és bekerült a nagy csapatba, Flatley akkori új darabjába, a Celtic Tiger címűbe. 

– Két évre rá az akkor már futó Lord of the Dance-be kerültem, és már abban az esztendőben szólista lettem, megkaptam a főgonosz szerepét. Mindennek már 12 éve.

De milyen is maga Flatley, és hogy tartja a próbákat a 61 éves showman? Zoltán szerint remek vezető, mert ki tudja hozni az embe­rekből azt a fajta személyiséget a színpadon, amiről sokszor még saját maguk sem tudnak. 

– Iszonyatosan maximalista, és mérhetetlen tisztelettel fordul hozzá az egész tánckar. Több mint egy évtizede vagyok a táncosa, jó pár éve a tánckar vezetője, de még mindig remegő lábakkal állok a sorban, és teljes erőbedobással csinálom végig a próbákat, nehogy valamit elhibázzak előtte – mesélte nevetve. Mivel a főnök nem megy velük az összes turnéra, a vezetői feladat Zoltánra hárul. Flatley ugyanis mostanában inkább filmeket rendez és színészként debütál különböző produkciókban. 

A csillogás mellett természetesen vannak árnyoldalai is ennek az életmódnak. A turnék alatt szinte bőröndből élnek a táncosok, és napi nyolc órát is utaznak. De Zoltán mellett legalább ott van a felesége, Andrea is, aki tíz éve a csapat tagja. 

– Szerencsés vagyok: egyrészt, hogy ott lehetek, ahova mindig is vágytam, másrészt, hogy mindezt együtt a feleségemmel élhetem meg. Körbejártuk már az egész világot, olyan helyeken voltunk, ahova mások csak álmukban járnak, de mit sem érne ez a másik felem nélkül! – szögezte le a táncos.

További cikkek

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Gyász

Orbán Viktor megható szavakkal búcsúzik Csollány Szilvesztertől

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Szörnyű hír érkezett! 43 éves korában meghalt a magyar színész

metropol.hu

Tragikus hírt kaptunk! Meghalt Csollány Szilveszter

origo.hu

Tyrannosaurus üldöz síelőt a Jurassic World: Világuralom előzetesében - videó

magyarnemzet.hu

A Gyurcsány–Bajnai-kormány által bezárt óvodában járt Orbán Viktor

vaol.hu

Új belépési szabályok Ausztriában

origo.hu

A tongai vulkánkitörés több száz hirosimai atombombával is felért - videó

nemzetisport.hu

Videó: a volt angol bíró szerint a Liverpool 2. és 3. góljai is játékvezetői hiba

origo.hu

Látványos légifelvételek a lovagkirály kedvenc várának felújításáról - galéria

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben

life.hu

Berki Mazsi a házassága megromlásáról: "Krisztiánnal már nem tudtunk beszélgetni"

life.hu

Életveszélyes állapotban szállították kórházba a magyar rappert: végre hír érkezett az állapotáról

origo.hu

Kitette a netre, hogy 417-tel száguldott az autópályán, a rendőrség nem hagyja annyiban - videó