Aktuális

Suhajda Szilárd feljutott a világ második legmagasabb hegycsúcsára!

Bors

Létrehozva: 2019.07.25.

<p>Suhajda Szilárd, meghódította a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méter magas K2-t, Klein Dávid viszont rosszulléte miatt nem osztozhatott társa sikerében.</p>

– Csodálatos az idő, felszakadozott a felhőzet, mindent jól látok, gyönyörű a gerincről a kilátás. 
Örülök, hogy én is gazdagíthatom az Eseményhorizont csúcssikereit! Remélem, legközelebb együtt állunk fent egy szép csúcson! – jelentkezett be Suhajda a K2 csúcsáról helyi idő szerint csütörtök dél után.

Ezzel oxigénpalack és serpák segítsége nélkül teljesítette a Magyar K2 Expedíció küldetését. Már csak két nyolcezres hegy, a Sisapangma és az Everest csúcsának palack nélküli leküzdése hiányzik ahhoz, hogy a magyar hegymászó közösség teljesítse a Himalája Koronája kihívást, azaz Földünk tizennégy 8000 méter magas csúcsának megmászását. 

Szilárd elérte a K2 csúcsát!!!„Örömmel jelentem, hogy a 2019-es Eseményhorizont K2 Expedíciót sikerre vittük, itt...

Közzétette: Klein Dávid – 2019. július 25., csütörtök

Kérdéses volt, nyílik-e lehetőség a K2 elfoglalásához, mert a serpa hegymászók mély hóról számoltak be. A magyarok nem adták fel, igaz, eredetileg későbbi időpontot tűztek ki a csúcsmászásra. Csapatnyi hegymászótársukkal egyetemben hétfőn indultak el a 6700 méteres magasságban elhelyezett kettes táborba, egy másik éjszakát a 7300 méteren elhelyezkedő hármas táborban aludtak. Klein mászás közben gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött, ezért 24-én reggel úgy döntött, a hármas táborból visszaereszkedik az alaptáborba. 

– Attól tartottam, hogy – ha feljebb az állapotom súlyosbodik – veszélyeztetem Szilárd esélyeit is. Ezzel nem tudtam volna együtt élni. Lehet, hogy össze tudtam volna szedni magam, lehet, hogy én is feljutok, de ha így teszek, és próbálkozom a csúcsmászással, akkor Szilárd esélyeit is komolyan veszélyeztetem és akár az egész expedíció elbukhatott volna személyes ambícióim miatt. Büszke vagyok Szilárdra – mondta Klein.

Szilárd a 7700 méteren kialakított négyes táborából a szerda esti órákban indult, majd 15 óra menetelést követően pakisztáni idő szerint nem sokkal dél után érte el a 8611 méteres magasságot. Jelenleg a hármas táborba tart, a következő két napban érheti el az alaptábort, ahol Klein várja. 

A Himalája koronája

A Földön 14 hegycsúcs létezik, amely a tengerszinttől számítva 8000 méternél magasabb. Közülük mind Ázsiában, a Himalája és a Karakorum hegyvonulataiban található. E csúcsok megmászása különösen veszélyes, mert ebben a magasságban igen kevés – csupán harmadannyi – oxigén áll a hegymászók rendelkezésére, éppen ezért fontos előzetesen hozzászoktatni a szervezetüket a ritka légkörhöz az akklimatizációs körök során. A Himalája Koronája ennek a 14 csúcsnak a megmászását jelenti. Az első személy, aki a kihívást teljesítette, Reinhold Messner volt, akinek a tizennegyedik csúcsot 1986. október 16-án sikerült elérni.

Az Eseményhorizont programot Klein Dávid hívta életre 2002-ben, Suhajda Szilárd pedig 2016 óta tagja a csapatnak. Céljuk a hazai hegymászás és a „tiszta”, oxigénpalack nélküli mászás ügyének szolgálata, himalájai expedíciók szervezése, valamint az egészséges életmód és a mozgás fontosságának közvetítése. Az Eseményhorizont hozta létre a Magyar Nyolcezres Adatbázist (www.m8000.hu), amelyet a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetséggel közösen üzemeltetnek.

A két magyar a napokban hazaindul, két héten belül itthon kezdenek készülni az új megmérettetésre. Az Eseményhorizont csapatának továbbra is célja, hogy a hazai hegymászás teljesítse a Himalája Koronája kihívást. Utoljára nyolcezres hegyen Klein hajtott végre első magyar megmászást, a legveszélyesebb nyolcezresként ismert Annapurnán. 

Az expedíció véget ért, azonban a hazai közönség hamarosan újra élheti a kalandokat, hiszen az expedíció összefoglaló filmjét a TV2 Csoporthoz tartozó Spíler1 műsorán láthatják majd a nézők szeptemberben.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180704_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a magyar hokiszövetség nyilatkozata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714600211
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172732_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174885_auto_resized.png
metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714600211
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714600211
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó