Palackozott vízből lesz tökéletes a kávé

Palackozott vízből lesz tökéletes a kávé

főzés
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 28. 12:00
Az emberek többségénél szinte elmaradhatatlan a reggeli kávé. Egy kis odafigyeléssel otthon is készíthet olyan feketét, mint a kávézókban.
Bors

A közepes pörkölés az igazi

A legtöbb ember csak egy dologra vágyik reggel: egy finom feketére, ami aztán ha nem is egész nap, de legalább pár órára ébren tartja. Ahány ember, annyiféleképpen issza a kávét, azonban ha az alapja nem jó, akkor szinte mindegy, hogy megy rá még tej, tejszín vagy tejhab, a végeredmény nem lesz az igazi. A jó kávé elkészítése a boltban kezdődik, ugyanis ott sem mindegy, hogy melyiket emeli le a polcról. Ahogy Hegedűs László, a Paksi Kávé baristája korábban a Borsnak el­mondta, a közepes pörkölésű a legjobb választás. 

– Ezen csak egy picit vagy egyáltalán nem érezhető a pörkölt íz, így a kávé sem lesz keserű. Ha jól van elkészítve, akkor akár cukor nélkül is fogyasztható, mivel jobban érezhetőek a gyümölcsös jegyek. Ezzel szemben az olaszos, sötét pörkölésű kávéban már eleve benne van az égett íz, amelyre még rájön a főzés közbeni égetés, emiatt az íze keserű lesz, amit leginkább sok cukorral lehet elnyomni – magyarázta a szakértő. Emellett a pörkölés fokozatát is érdemes megnézni, ugyanis minél rosszabb minőségű egy kávé, annál jobban meg kell pörkölni, hogy élvezhető legyen. Az alacsony és közepes a legjobb, ezeket érdemes keresni. 

Melyiket válassza?

Robusta: kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica és olcsóbb is, viszont ebben a fajtában kevesebb az illóolaj és az aromatikus anyag, így ízében is más.

Arabica: értékesebb kávé, kevesebb koffeintartalommal, viszont több illóolajjal. Aromatikus anyagokat is tartalmaz, finom, ízletes feketét készíthetünk belőle. Mivel előállítása drágább, ezért a boltokban is magasabb áron juthatunk hozzá.

Nem mindegy a folyadék

A kávé nagy része vízből áll ezért ez az alapanyag is nagyon fontos a készítésnél. Ha nem jó minőségű a víz, túl savas vagy lúgos, akkor biztosan nem lesz olyan az otthoni reggeli ká­vé, mint egy presszóban. Az sem mindegy, hogy egyes ásványi anyagok mekkora mennyiségben vannak jelen a vízben, ugyanis ezek is ronthatnak a végeredményen. A baristák szerint a keményebb vízből jobb feketét lehet főzni, mivel ez a fajta víz semlegesíti a kávé sa­vanyú ízét. A legjobb azon­ban mégis, ha palackozott vi­zet használ, ezzel ugyanis nem lőhet félre. 
A másik fontos dolog a darálás. A baristák szerint nem jó, ha túl régóta meg van darálva a kávé, ezért jobb, ha egész szemeset választ a boltban, majd otthon a kávé készítése előtt darálja le. Így sokkal jobban kijönnek belőle az aromák. A pörkölés időpontját is érdemes megnézni, ugyanis ettől számítva 12 hétig mondható a kávé frissnek, ezután már folyamatosan veszít a minőségéből. 

Forró vizet a kotyogóba!

Mindenki tudja, hogyan kell a kotyogós főzővel kávét készíteni:  tartályba mehet a víz, a tárolóba a kávé, összeteker, és mehet a tűzre. Azonban a legtöbb magyar ott rontja el, hogy hideg vizet tesz az eszközbe. Amíg ez melegszik, addig a kávé folyamatosan ég a tartályban, így mire lefő, keserű lesz a fekete. Ennél sokkal jobb, ha már eleve meleg vagy forró vizet önt bele, így egyrészt gyorsabban elkészül a reggeli kávé, másrészt pedig kevésbé lesz keserű, mivel nem ég meg benne annyira. Fontos, hogy minden használat után alaposan el legyen mosva a kotyogós – és más kávéfőző is – így a legközelebbi használatnál is nagyon finom kávét lehet majd készíteni ezzel az eszközzel.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.