Aktuális

Pacsival jelzi a glutént gazdijának Gofree

R.K.

2019. július 9. kedd 13:30

Hónapokon belül Gofree lesz az ország első gluténjelző kutyája, aki képes felfedezni az anyagot az ételekben. Tíz­éves kis gazdáját, Emmát segíti majd, aki egy súlyos táplálkozási betegséggel küzd.

 Ahogy a világon, úgy Magyarországon is sokan küzdenek az úgynevezett cöliákiás betegséggel. Az érintettek ádáz harcot vívnak a gluténnel és a gabonával, miután ezek súlyos rosszulléteket és szövődményeket okoznak számukra.

Az Egyesült Államokban már régóta foglalkoznak a problémával, számos kutyát kiképeztek a glutén felismerésére. Idehaza még nem volt példa hasonlóra, ez idáig: a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület önkéntese, Sziklai Bengyel Nóra régóta dolgozik azon, hogy itthon is meghonosítsa a módszert.

– Tízéves kislányom, Emma sajnos rendkívül érzékeny a gluténre. Folyamatos diétán van, így próbáltam valami megoldást találni. Hosszú évek tanulásának és továbbképzésének hála, sikerült elindítani egy magyar kutyust ezen az úton – mondja az önkéntes édesanya a Borsnak. – Ő Gofree, egy egy­éves, keverék szuka kutyus, velünk él Solymáron. Rengeteg időt tölt a kislányommal, egyre jobban összecsiszolódnak – mondja.

A kutyák közismerten érzékeny szaglószervvel rendelkeznek. Ha Gofree – remélhetőleg hónapokon belül – leteszi a mestervizsgáját, és az egyesület egyéb képzésein is átmegy, nem lesz párja Európában.

– Gofree minden étkezés előtt ellenőrzi majd Emma elemózsiá­ját. Egy szűrőfedőn át megszagolja az ételt, és ha érez benne egy apró pici glutént is, ad Emmának egy pacsit. Ezzel jelzi, hogy nem szabad belőle ennie – magyarázza Nóra, aki úgy véli, a Gofree által elsajátított módszerrel a NEO Segítőkutya Egyesület egyedi tudásra tehet majd szert, így pedig sok cöliá­kiás, lisztérzékeny be­tegen le­het majd segíteni.

Ehhez azonban némi segítségre lenne szükségük: az amerikai mesterkiképző és a kiképzések díjai nagyjából egymillió forintba kerülnek, ebben kérnek most segítséget, hogy Gofree-ből mi­előbb gluténjelző kutya válhasson.

További cikkek

Bukás

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Sztrók

Súlyos károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már Magyarországon is rendelhető az új Opel Astra, az árától hanyatt fog esni

origo.hu

Megunta a sorban állást Pesterzsébeten, és megmutatta, szerinte mire való a városi terepjáró - videó

vg.hu

Visszavonulót fújt a forint

szon.hu

Pikáns jelenet - melltartóban táncol Barbi (videó)

origo.hu

11 szív- érrendszeri tünet, amit komolyan kell venni

nemzetisport.hu

MTK: a másodosztályba igazolt a létszámfelettivé vált szélső

vg.hu

Nem csak meggyőződésből oltásellenes Djokovic

borsonline.hu

Súlyos károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 21.: Meglepő fordulatokat jeleznek a bolygók pénteken

borsonline.hu

Kiadták a körözést: Magyar youtubert keres a rendőrség

origo.hu

Hatalmas meglepetéssel kezdődött a kézilabda Európa-bajnokság középdöntője