Aktuális

Mutasd az orrod, megmondom, ki vagy!

H. R.

2019. július 27. szombat 13:30

A világon minden élőlény egyedi és vannak bizonyos külső jegyek, amik alapján megkülönböztethetőek egymástól. Az embereknél ilyen az ujjlenyomat, a szem írisze, vagy éppen a fülkagyló. Kínai kutatók felfedezték, hogy a kutyáknál ez az orruk, azaz pontosabban az orrlenyomatuk.

Főként az állatok védelme érdekében rendkívül fontos, hogy egyedileg azonosíthatóak legyenek. Magyarországon ezért 2013 óta a ku­tyáknak például kötelező a csip beültetése és regisztrálása. A rizsszem méretű „kütyü” igazából egy adathordozó. Tartalmazza a kutyusra vonatkozó fontos információkat, a gazdája nevét és elérhetőségét. Ezzel nagy segítséget nyújt az esetleg elkóborolt kis kedvencek megtalálásában. Azonban olykor vannak hátulütői.

Bajt okoz a chip, ha vándorol a testben

A beültetés egy egyszeri szúrással történik, kap egy injekciót az eb a bal lapockája környékére. A dokik a húsos szövetbe lövik be a mikrochipet, ennek ellenére előfordulhat, hogy az elvándorol. Ez akkor jelent problémát, ha ettől leolvashatatlanná válik. Ez a kisebbik baj, legrosszabb esetben kap még egy szurit a kis szőrmók, és kész. Azonban a szervezetben kószáló fémdarab komoly orvosi problémákat is kiválthat, ha például elzár egy eret, vagy más fontos pontban képez akadályt. Legrosszabb esetben még a kedvenc halálát is okozhatja. Ezért is tűzte ki célul a Megvii kínai vállalat, hogy más módszert keres az azonosításra.

A tappancslenyomat nem jó megoldás

A cég próbálkozott a blökik talpán található párna lenyomatának olvasásával is, de ez nem volt elég pontos. Folytatták a kutatást egy valóban egyedi azonosító után, míg rá nem találtak az orra. A tesztek nagyon biztatóak, a projekt vezetői remélik, hogy a fejlesztéssel idővel ki tudják váltani a mikrocsipek használatát.

Elég az okostelefon az azonosításhoz

Azt gondolnánk, hogy tintába, vagy valamilyen anyagba kell nyomni a nózit ahhoz, hogy le lehessen olvasni, de szerencsére ehhez elég egy okostelefon.

– Kétféle megvalósítást tudok elképzelni, ami függ az adott mobil kamerájától – kezdett bele a magyarázatba a Borsnak Barabás László, a Tech2.hu mobilokat tesztelő oldal főszerkesztője. – Az első a 2D-s megoldás. Ebben az esetben egy szimpla fotó készül a kutyus orráról, amin ugye, látszanak a vonalak, a pórusok. A kontraszt és a színbeli eltérések alapján létrehozható egy vonalakból álló „orrlenyomat”, ami azonosítja a kutyust. A 3D-s megoldásnak hardveres feltételei is vannak, például ebben az esetben szükség lehet egy úgynevezett ToF kamerára, ami a fény útját figyeli, méri, hogy az mennyi idő alatt verődik vissza a tárgyról, és ez alapján számít mélységet. Ez a kamera már meg tudja különböztetni, hogy mi van közelebb hozzá. Ez precízebb megoldás lenne, de nem minden mobilban van még ilyen kamera – részletezte.

Végeredményben tényleg úgy működik, mint az ujjlenyomat-olvasás, ugyanis a mobilokban lévő szenzor ugyanezt csinálja, csak profibban.

– A kijelzőbe épített leolvasók például úgy működnek, hogy ha ráteszi az ember az ujját a felületre, akkor a szenzor letérképezi az ujjlenyomatot: nézi a barázdák közti távolságot, a mélységet, a formát. Majd ezeket az adatokat letárolja egy dedikált, titkosított chipben – mutatott rá a technika finomságaira a szakértő.

Arcfelismerő már van, és sikeres

Már létezik egy hasonló okostelefon-alkalmazás, a Finding Rover, amit az Utah Egyetemen fejlesztettek ki. Úgy működik, mint az arcfelismerő rendszerek. A használatához egy képet kell készíteni kedvencünkről és feltölteni a rendszerbe, és ha véletlen elveszne, akkor elindíthatjuk a keresését. A Finding Rover egy tanuló algoritmus segítségével összeveti a képet minden vele megosztott, vagy nyílt adatbázissal. Keres az alkalmazáson belül más felhasználók által megosztott talált kutyusok között, megnézi a menhelyek fotóit. Az alkalmazás atyja John Polimeno szerint 98 százalékos pontossággal dolgozik a rendszere. Ezt annak köszönheti, hogy rengeteg tulajdonságot képes vizsgálni. Például a szőrzet színét, textúráját, hosszát, és a szemet. A Rover segítségével állítólag már 15 ezer háziállat talált vissza tulajdonosához Amerikában, Kanadában és Ausztráliában. Ezzel a fejlesztéssel viszont nem szeretnék kiváltani a csipet, a cél az elveszett kutyusok és macskák mi­előbbi megtalálása és hazajuttatása.

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

ripost.hu

Nagy Réka az Exatlon szívtiprójára cserélte le a táncpartnerét - Videó

travelo.hu

Leomlott egy hóval borított híd Pittsburghben

kisalfold.hu

Rossz besorolásból lett súlyos baleset az M1-esen - videó

nemzetisport.hu

Liverpool: a Porto szélsője érkezhet, de két csatár távozhat – sajtóhír

vg.hu

Elveszítette vagyonát a bitcoinmilliomosok negyede

borsonline.hu

Bikiniben pózolt Juli, véletlenül kilátszódott a micsodájának a széle

borsonline.hu

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

origo.hu

A világbajnok után az olimpiai bajnok is kiesett a kézi-Eb elődöntőjében