Aktuális

Mutasd az orrod, megmondom, ki vagy!

H. R.

Létrehozva: 2019.07.27.

A világon minden élőlény egyedi és vannak bizonyos külső jegyek, amik alapján megkülönböztethetőek egymástól. Az embereknél ilyen az ujjlenyomat, a szem írisze, vagy éppen a fülkagyló. Kínai kutatók felfedezték, hogy a kutyáknál ez az orruk, azaz pontosabban az orrlenyomatuk.

Főként az állatok védelme érdekében rendkívül fontos, hogy egyedileg azonosíthatóak legyenek. Magyarországon ezért 2013 óta a ku­tyáknak például kötelező a csip beültetése és regisztrálása. A rizsszem méretű „kütyü” igazából egy adathordozó. Tartalmazza a kutyusra vonatkozó fontos információkat, a gazdája nevét és elérhetőségét. Ezzel nagy segítséget nyújt az esetleg elkóborolt kis kedvencek megtalálásában. Azonban olykor vannak hátulütői.

Bajt okoz a chip, ha vándorol a testben

A beültetés egy egyszeri szúrással történik, kap egy injekciót az eb a bal lapockája környékére. A dokik a húsos szövetbe lövik be a mikrochipet, ennek ellenére előfordulhat, hogy az elvándorol. Ez akkor jelent problémát, ha ettől leolvashatatlanná válik. Ez a kisebbik baj, legrosszabb esetben kap még egy szurit a kis szőrmók, és kész. Azonban a szervezetben kószáló fémdarab komoly orvosi problémákat is kiválthat, ha például elzár egy eret, vagy más fontos pontban képez akadályt. Legrosszabb esetben még a kedvenc halálát is okozhatja. Ezért is tűzte ki célul a Megvii kínai vállalat, hogy más módszert keres az azonosításra.

A tappancslenyomat nem jó megoldás

A cég próbálkozott a blökik talpán található párna lenyomatának olvasásával is, de ez nem volt elég pontos. Folytatták a kutatást egy valóban egyedi azonosító után, míg rá nem találtak az orra. A tesztek nagyon biztatóak, a projekt vezetői remélik, hogy a fejlesztéssel idővel ki tudják váltani a mikrocsipek használatát.

Elég az okostelefon az azonosításhoz

Azt gondolnánk, hogy tintába, vagy valamilyen anyagba kell nyomni a nózit ahhoz, hogy le lehessen olvasni, de szerencsére ehhez elég egy okostelefon.

– Kétféle megvalósítást tudok elképzelni, ami függ az adott mobil kamerájától – kezdett bele a magyarázatba a Borsnak Barabás László, a Tech2.hu mobilokat tesztelő oldal főszerkesztője. – Az első a 2D-s megoldás. Ebben az esetben egy szimpla fotó készül a kutyus orráról, amin ugye, látszanak a vonalak, a pórusok. A kontraszt és a színbeli eltérések alapján létrehozható egy vonalakból álló „orrlenyomat”, ami azonosítja a kutyust. A 3D-s megoldásnak hardveres feltételei is vannak, például ebben az esetben szükség lehet egy úgynevezett ToF kamerára, ami a fény útját figyeli, méri, hogy az mennyi idő alatt verődik vissza a tárgyról, és ez alapján számít mélységet. Ez a kamera már meg tudja különböztetni, hogy mi van közelebb hozzá. Ez precízebb megoldás lenne, de nem minden mobilban van még ilyen kamera – részletezte.

Végeredményben tényleg úgy működik, mint az ujjlenyomat-olvasás, ugyanis a mobilokban lévő szenzor ugyanezt csinálja, csak profibban.

– A kijelzőbe épített leolvasók például úgy működnek, hogy ha ráteszi az ember az ujját a felületre, akkor a szenzor letérképezi az ujjlenyomatot: nézi a barázdák közti távolságot, a mélységet, a formát. Majd ezeket az adatokat letárolja egy dedikált, titkosított chipben – mutatott rá a technika finomságaira a szakértő.

Arcfelismerő már van, és sikeres

Már létezik egy hasonló okostelefon-alkalmazás, a Finding Rover, amit az Utah Egyetemen fejlesztettek ki. Úgy működik, mint az arcfelismerő rendszerek. A használatához egy képet kell készíteni kedvencünkről és feltölteni a rendszerbe, és ha véletlen elveszne, akkor elindíthatjuk a keresését. A Finding Rover egy tanuló algoritmus segítségével összeveti a képet minden vele megosztott, vagy nyílt adatbázissal. Keres az alkalmazáson belül más felhasználók által megosztott talált kutyusok között, megnézi a menhelyek fotóit. Az alkalmazás atyja John Polimeno szerint 98 százalékos pontossággal dolgozik a rendszere. Ezt annak köszönheti, hogy rengeteg tulajdonságot képes vizsgálni. Például a szőrzet színét, textúráját, hosszát, és a szemet. A Rover segítségével állítólag már 15 ezer háziállat talált vissza tulajdonosához Amerikában, Kanadában és Ausztráliában. Ezzel a fejlesztéssel viszont nem szeretnék kiváltani a csipet, a cél az elveszett kutyusok és macskák mi­előbbi megtalálása és hazajuttatása.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174209_auto_resized.jpg
origo.hu

Engedj el, így könyörgött Varga Judit az őt fogva tartó, tomboló Magyar Péternek - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27587_resized.jpg?avcount=1714434910
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174238_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Krausz Gábor üzent a fanyalgóknak: Egy párként jöttünk haza Ázsiából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173417_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Hatodikos lány szúrta meg az osztálytársát egy bőnyi iskolában + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174005_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kitálalt a Liverpool legendája: karakteres vélemény a Szalah-Klopp afférról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27583_resized.jpg?avcount=1714434910
origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170219_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ausztria egyik legszebb vízesését fedezhetitek fel Salzburg környékén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174795_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt buliztak a Házasság első látásra sztárjai – súlyos dolgot fedeztek fel a rajongók a fotókon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714434910
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú