Aktuális

Mindent beragyognak a királyi ékszerek

Bors

2019. július 24. szerda 21:30

<p>Az uralkodók ünnepi viseletéhez elengedhetetlenül hozzátartozik a csillogás: a legfontosabb ékköveket vettük górcső alá.</p>

Nagy-Britannia

Afrika nagy csillaga

A legnagyobb gyémánt, amit valaha csiszoltak. Tömege nyers állapotában 3106 karát (több mint fél kiló) volt. Az 1905-ben talált követ Transvaal kormányzósága ajándékozta VII. Edward brit uralkodónak. A gyémántból 9 nagyobb és 98 kisebb briliánst csiszoltak. A legnagyobb kő a királyi jogart, a második a koronát díszíti, a harmadikat és a negyediket pedig a királynői koronába foglalták.

* * *

A fény hegye

A brit korona ékköve 108,93 karátos. Egy indiai legenda szerint a követ egy hindu isten küldte hálából egy igazhitű embernek. 1739-ben a perzsa sah adta neki a Koh-i Noor, a fény hegye nevet. 1850-ben Viktória királynőnek ajándékozta a Brit Kelet-indiai Társaság.

* * *

Esküvői tiara

Esküvőjén viselte ezt a Cartier Halo tiarát Katalin hercegné 2011-ben. II. Erzsébet királynő a magángyűjteményéből bocsátotta a rendelkezésére az ékszert, amelyet majdnem 900 gyémánt díszít: 739 briliáns, 149 pedig baguette csiszolású.

* * *

Szép nászajándék

A brit trónörökös, Károly herceg nem fukar, ha eljegyzési ajándékról van szó. A világ hetedik legdrágább gyűrűjét adta ugyanis pár éve Camilla Parkernek. Az art deco stílusú, platinából és gyémántból készült ékszer 250 millió forintot ér, korábban szintén az anyakirálynő birtokában volt.

Németország

Kék bajor gyémánt

A hatalmas Wittelsbach-Graff gyémántot Laurence Graff londoni ékszerész újracsiszoltatta 2008-ban, miután a Christie’s árverésén hozzájutott az eredetileg bajor uralkodói ékkőhöz. Ezt a lépést sokan bírálták, s azt mondták, hogy ez olyan tett, mintha a Mona Lisát újrafestették volna. A művész évekig dolgozott a kő csiszolásán, végül busás haszonnal adta el 2011-ben, 22 milliárd forintnyi összegért egy katari királyi sarjnak, aki az­óta ismeretlen helyen őrzi.

Oroszország

Oroszország dicsősége

Az Orlov a harmadik legnagyobb gyémánt a Földön. A kékeszöld, 199,6 karátos ékkő II. Katalin orosz cárnő jogarát díszítette. Jelenleg Moszkvában őrzik.

Svédország

A legnagyobb rablás

A 400 éves, felbecsülhetetlen értékû svéd koronaékszereket nem is olyan rég, tavaly júliusban lovasították meg Strängnäs katedrálisából, ráadásul nyitvatartási időben. A profi tolvajok motorcsónakkal menekültek. A két koronát és egy jogart idén februárban egy stockholmi szemetesláda tetején találták meg.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

ripost.hu

„Szia drágám, délután jövök érted!” – Így segíthetsz a 3 évesen árván maradt Dávidnak

ripost.hu

Lázadnak a nézők, óriási népharag zúdult az Exatlon Kihívójára

travelo.hu

Már a bécsi repülőtéren is pihenhetnek alvókapszulákban a fáradt utasok

mandiner.hu

Kiemelt fontosságú közös nyilatkozatot írt alá Ukrajna és Oroszország

boon.hu

Hajléktalanná vált a két miskolci mentős (videóval)

nemzetisport.hu

Férfi kézi: hat játékost igazolhat a Tatabánya, Székely hazatérhet – sajtóhír

vg.hu

Tetőzik az omicron, még legalább tíz napig nőhet a fertőzöttek száma a víruskutató szerint

life.hu

Így reagált Szilágyi Liliána menedzsere Gerda döbbenetes vádjaira

ripost.hu

Tombol az omikron Magyarországon: ezt fotózták a Margit hídnál

borsonline.hu

Mindent elleptek a rendőrök, meghalt egy 18 hónapos kisfiú

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve