Mascarponéval sűrítve isteni a zöldbabfőzelék

Mascarponéval sűrítve isteni a zöldbabfőzelék

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 27. 13:00
A nyár és az ősz eleje a zöldbab szezonja is. A magyar konyhákban rotyognak is ilyenkor a tejfölös levesek, főzelékek, sülnek a rakott babok. De salátát is készíthetünk belőle.
Bors

Buday Péter: Rizs sem kell a rakottba

A zöldbab olyannyira tartalmas étel, hogy Buday Péter mesterszakács szerint a rakott zöldbab elkészítésekor és rétegezésekor nyugodtan kihagyhatjuk a szokásos rizst. Így egészségesebb fogást kapunk, és a lisztérzékenyek is bátran ehetik.

– Készítünk egy pörköltalapot, de fontos, hogy darált húsból csináljuk, ne kelljen szenvedni utána a darálással! Egy tálba tegyünk jó sok krémsajtot, keverjük össze két tojás sárgájával! Ez fogja adni a krémességét. Forrázzuk le a zöldbabot, és sózzuk meg rendesen! A pörköltalapot, a krémsajtot és a zöldbabot tetszés szerint rétegezhetjük a tepsinkben vagy jénainkban. A tetejére aprítsunk paradicsomot, amit keverjük össze tejföllel, végül szórjuk meg petrezselyemmel! 160 fokos sütőben nagyjából egy óra alatt készre sül. Tuti, hogy mindenkinek ízleni fog!

Gáspár Bea: Zöldbabos palócgulyás

Az emberek többsége általában a klasszikus zöldbablevest főzi. A recept egyszerű: a hagymás alappal a zöldségeket összerottyantják, majd ízlés szerint rántással vagy tejfölös habarással sűrítik. Fontos persze, hogy legalább ilyenkor friss zöldbabbal főzzünk – egy kilót most nagyjából 800 forintért szerezhetünk be a piacokon. A Konyhafőnök VIP 2017-es győztese és a műsor későbbi zsűritagja, Gáspár Bea szerint a zöldbab más leveses ételbe is kiváló. Ő személy szerint a klasszikus palócgulyásba tesz, és egyáltalán nem bánik vele szűkmarkúan.

– Készítek egy pörköltet, amit sertés- és birkahús elegyéből főzök. Hozzáadom a zöldséget és a vizet, hogy ellepje. Körülbelül másfél óra kell neki. Amikor már puhulni látszanak a zöldségek, mehet bele a megtisztított zöldbab (csípjük le a végét, és húzzuk ki a szálait). Ha látjuk, hogy majdnem kész, tegyünk hozzá kaprot is, végül habarjuk be tejföllel – tanácsolja Bea asszony.

Ecetes-hagymás zöldbabsaláta

A zöldbabból remek saláta is varázsolható. Forrázza le legalább háromszor, így megpuhul, de ress is marad. Karikázzon fel jó sok újhagymát, ízesítse fokhagymával, sóval, borssal, petrezselyemmel! Alma­ecettel vagy ha nincs, hagyományos ecettel savanyítsa! Tegye hűtőbe állni, így pár óra múlva kiváló köretet kaphat.

Marton Adrienn: Lime-ot a főzelékbe!

A gasztroműsor-vezető szerint nem árt, ha egy kis új színt viszünk a hagyományos zöldbabfőzelékbe. Leturmixolja a zöldbabot, mascarponéval besűríti, illetve lime-mal ad neki egy kis fanyar ízt. – Serpenyőben vajon megpirítom az apró kockára vágott hagymát. A megtisztított zöldbabot beleteszem, kevés alaplével felöntöm, majd puhára párolom. Ha ez megvan, botmixerrel pürésítem, sózom, borsozom, kis cukrot és fehérborecetet adok hozzá, majd újra ráforralok. Leveszem a tűzről. A mascarponéba reszelem a lime héját, majd hőkiegyenlítéssel hozzákeverem a zöldbabpüréhez. Aki szeretné, hogy egészben is legyen benne zöldbab, annak elég csak a felét pürésíteni, úgy is nagyon finom lesz. Én hagyományos tojásos fasírttal szoktam tálalni.

Hozzávalók: 3 salottahagyma vagy 1 nagyobb vöröshagyma, 40 dkg zöldbab, 20 dkg mascarpone, 4 dl alaplé, 1 lime reszelt héja, 0,5 dl fehérborecet, 1 ek. cukor, 4 dkg vaj, só, bors

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.