Aktuális

Lovaggá ütötte apja a tettéért a 6 éves hőst – Lajoska mentette meg édesanyja életét Balatonszabadin

Címkék
életmentés

L. B.

2019. július 4. csütörtök 18:24

Egy talpraesett fiú, egy segítőkész szomszéd és a hivatalos szervek helyzetfelismerésének köszönhető, hogy a Balatonszabadin élő Kovácsné Jakab Teréz még mindig életben van. A főszerepben a hatéves Lajoska, nélküle a hőstett nem jöhetett volna létre.

Forrás: Végh István

Merészen farolgat a bringájával és büszkén mutatja szaltótudását a családi házuk udvarán álló óriási trambulinon a hatéves srác, Kovács Lajoska. Óriási lélekjelenlétének és bátorságának köszönhetően mentette meg ájult édesanyja életét még múlt hét kedden. Lajoskát a már otthon lábadozó anyukájával hozta el a Bors délelőtt a Somogy megyei település óvodájából, otthonukban büszkén emlékeztek vissza munkatársainknak a történtekre.

Ágyon fekve ájult el az anya

A 40 éves édesanya a férjével és három kisgyermekükkel él Balatonszabadin. Otthonuk felújítás alatt áll, mindössze két hónapja költöztek a házba. Múlt kedden reggel a családfő már munkában volt, Terike a négyéves Mátéval, az ötéves Zolival és a hatesztendős Lajossal volt a házban.

– Előző nap jöttem haza a kórházból, egy nőgyógyászati beavatkozáson estem át, de minden rendben volt. A reggeli órákban rosszul éreztem magam, hánytam is, aztán ledőltem az ágyra. Próbáltam a férjemet hívni, de sehogy nem értem el, nem működött a telefonja – emlékezett vissza a Borsnak a nő. Teréz a következő pillanatban elájult, de legnagyobb szerencséjére a gyerekek rátaláltak, a legnagyobb pedig felmérte a helyzetet: azonnal tárcsázta a 104-es segélyhívót, amit az anyukája korábban megtanított neki.

Gyomorgyulladás miatt lett rosszul

Lajoska a hívásfogadó operátornak azt mondta, hogy az édesanyja nagyon rosszul érzi magát, csak fekszik az ágyon, remeg, és semmire nem reagál. A lakcímüket azonban nem tudta pontosan megmondani, ezért a diszpécser a segítő kérdéseivel próbálta megtudni a fontos részleteket.

– A házszám hirtelen nem jutott eszembe, de elmondtam az épület színét és hogy egy nagy trambulin van az udvaron, így a rendőrök végül megtaláltak minket. Közben a néni kérésére átmentem a szomszédba, onnan is átjöttek segíteni – mesélte büszkén a Borsnak a hatéves Lajoska édesanyja ölében.

Az időközben kiérkező mentősök szerencsésen stabilizálták Teréz állapotát. A fiatal nőt múlt pénteken engedték haza, de láz miatt még aznap vissza kellett mennie. Végül két nappal ezelőtt engedték ki ismét. Ma már teljesen jól van, kiderült: gyomorgyulladás okozta a szörnyű rosszullétet.

Még a rendőrök is gratuláltak neki

– A rendőrök azt mondták, nagyon ügyes vagyok, hogy segítettem anyának, még kezet is fogtak velem, és a rendőrautót is megmutatták. Apa azóta lovaggá ütött egy légycsapóval, és egy életmentő kupát is kapni fogok. De egy távirányítós mentő-, és rendőrautót is szeretnék – magyarázta fülig érő mosollyal a kisfiú. Lajoska az oviban is eldicsekedett társainak a hőstettével, elmondása szerint a “szerelme” is büszke rá.

– Nagyon büszkék vagyunk, nagy öröm számunkra, hogy ilyen helyzetben a legkisebbekre is számíthatunk. Az óvodában javasoltam is, hogy a gyerekeknek tanítsák meg a 112-es, vagy 104-es számot és a lakcímüket, hiszen már elég érettek ahhoz, hogy adott esetben segíthessenek – mondta Teréz. Hozzátette: már teljesen jól érzi magát, az infúzió miatt a kezén lévő lila foltokon kívül kutya baja sincsen. Óriási büszkeséget érez a szívében.

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 17.: a Rák szinte olvas a másik lelkében, az Oroszlán megmutatja erejét

borsonline.hu

Megúszhatja a börtönt az anya, aki halálra szurkálta a kis Alexet

origo.hu

Ezzel a góllal nyert a magyar kézilabda-válogatott Portugália ellen - videó

zaol.hu

Összeütközött három autó Zalaegerszegen

nemzetisport.hu

Sznúker: Robertson fölényes győzelme a Masters döntőjében

vg.hu

Túlkínálat miatt lehet jó befektetés az ingatlan

life.hu

Pokorny Lia nem bírta lelkileg Babicsek Bernát temetését: a sírba helyezést nem tudta végignézni

ripost.hu

Tragédia a sípályán: Pár perc alatt szörnyethalt az 5 éves kislány

origo.hu

Váratlanul meghalt a fiatal magyar énekesnő

origo.hu

Szégyentelenül lemásolták a BMW-t, mégis híres lett ez a szovjet motor