Hűtőbe a szörppel, hogy ne penészedjen!

Hűtőbe a szörppel, hogy ne penészedjen!

szörp
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 10. 13:00
Túl sok a kertben a gyümölcs ahhoz, hogy megegye, de a befőzéshez már kevés? Készítsen belőle házi szörpöt!
Bors

Szinte bármelyik gyümölcsből lehet szörpöt készíteni, sőt akár keverhetjük is az ízeket. Ez akkor a legjobb választás, ha a kertben ebből is, abból is van, de mindegyikből csak kevés. A rá­érősök akár kísérletezhetnek is fűszerek vagy más gyümölcsök hozzáadásával, a végeredmény biztosan isteni lesz.

Levesszűrővel is jó

Kaldeneker György nem csak a lekvárokhoz ért, a szörpkészítésben is gyakorlott. Szerinte nem kell válogatnunk a gyümölcsök között, mehet bele minden. 

– Ha vásároljuk az alapanyagot, akkor természetesen csak szépeket kapunk, de ha a kertből szedjük, akkor mehet bele kicsi, nagy, szép és a csúnyább is – kezdte Kaldeneker. – A gyümölcsöket meg kell mosni, és ha nincs idő rögtön nekiállni a műveletnek, akkor le lehet fagyasztani fajtánként szétszedve. Ezeket később együtt elkészíthetjük, úgynevezett bo­gyósgyümölcs-szörpnek. Tehetünk bele ribizlit, málnát, szedret és ami még a kertben van. A gyümölcsöket dobjuk egy nagy fazékba! Öntsünk rá dupla mennyiségű vizet, majd főzzük 15-20 percig, aztán jöhet a szitálás. Érdemes finom lyukút választani, hogy minden oda nem illő anyag elváljon a létől. A végeredmény egy gyönyörű, bíborszínű gyümölcslé, de ez még nem szörp. Ehhez jön a cukor: 5 liternyi gyümölcsszörphöz 2 kiló kell, 1-1,5 kanál citromsav, citrompótló, vagy friss kifacsart citrom – természetesen utóbbi a legjobb. Aztán forralás pár percig, és ezután mehet a kimosott üvegekbe a lé –  mondta el Kaldeneker, aki azt tanácsolja, hogy azonnal zárjuk le az üvegeket és fordítsuk fejre, hogy a benne maradt levegőt is fertőtlenítse a forró szörp.

Tárolás

A főzött szörp adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes lesz. Az így készült ital­alap évekig eláll a polcon bontatlanul, viszont ha megkezdi, már a hűtőben kell tartani, mert akármennyi is a cukor benne, a lé felszínén megjelenhet a penészgomba. Arra számítson, hogy idővel fakul a színe. 

TIPP

Ha vékony nyakú az üveg, és nem lehet fejre állítani, akkor sorakoztassa fel ezeket egy dobozban, majd a dobozt támassza ki úgy, hogy az üvegek legalább féloldalasan feküdjenek. Így biztosan kellően ki lesz fertőtlenítve az üveg, és nem kell hozzá tartósítószer.

Steviát bele! 

A cukorbetegek a cukor helyett tehetnek a szörpbe édesítőszert is, de ennél jobb, ha magát a stevia levelét főzikmeg a gyümölcsökkel együtt. Lehet kapni friss, de szárított levelet is. Így az édes aromák belekerülnek a szörpbe, de a végeredménynél nem lehet érezni az utóízt. Kertészetekben a növény palántáját 1000-1500 forint körül vehetjük meg.

TIPP

TIPP A ribizlit nem feltétlenül kell a szárától megszabadítani, mivel úgyis le lesz szűrve a lé

Főzés nélkül kell a tartósítószer

A hidegen kevert szörpben az a jó, hogy így sokkal több vitamin megmarad benne, mivel nem kell hőkezelni, a rossz hír viszont, hogy így nem kerülhető el a tartósítószer, vagyis a nátrium-benzoát. Ha ez kimarad belőle, akkor pár hónap múlva mehet a kukába a fáradtságos munka, mert megjelenik rajta a penész. A hi­deg tartósítás egyik fontos mozzanata az üvegek fertőtlenítése. Forró vízben mosogatószerrel alaposan mossa el az üvegeket, majd egy tiszta konyharuhán hagyja, hogy lecsöpögjenek. Addig a gyümölcsöket mossa meg, majd paradicsomdarálón nyomja át és szűrje le. A le­csöpögött lét tegye bele egy nagyobb edénybe, ha kell, forralt vízzel hígíthatja, ízesítse, majd hagyja állni egy napig. Néha keverje meg, hogy a cukor felolvadjon, majd a tartósítószerrel együtt mehet a tiszta üvegekbe. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.