Az ország kenyere – Ízhatás és héjvastagság dönt a veknik versenyén

Az ország kenyere – Ízhatás és héjvastagság dönt a veknik versenyén

kenyér
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 12. 12:30
Bő egy hónap múlva mi is ehetünk az ország kenyeréből. A Bors részt vehetett a verseny utolsó fordulóján, ahol a 15 legjobbat kóstolták.
Hu-Zo

Kellemesen ropog a szelőkés alatt a vekni, puha kenyérillat terjeng a levegőben. Az ország kenyerét keresik a szakemberek, idén több mint ötven receptúra pályázata érkezett, ami rengeteg.

– Az idei a nyolcadik kenyérverseny, és azt tapasztaljuk, hogy minden évben egyre többen jelentkeznek – mondja a Borsnak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Idén újítottak a szabályokon, immár nemcsak a szövetség tagjai, hanem bárki nevezhe­tett, aki az élelmiszerkönyv előírá­sai­nak megfelelő terméket küldött be.

– A legfőbb szabály, hogy csak természetes alapanyagokat lehet felhasználni, hozzáadott adalékanyagok használata tilos, és fontos, hogy az adott kenyér nagyüzemi körülmények között is gyártható legyen. Az év kenyerének receptúráját augusztus 20-a után közzétesszük, hogy mindenhol elérhető legyen – magyarázza Septe József.

Immár a második fordulónál tart a bírálat – az utolsónál –, a legjobb tizenötöt kóstolta meg a zsűri, amin a Bors is ott lehetett. Három kategória, a Szent István-napi, a Rozskenyér és az Innovatív kenyereit ízlelték. A bírálat több szempont alapján történik: felvágás után megnyomkodják, milyen az állaga, szagolják és kóstolják, valamint formailag is értékelik, például a héj vastagságát.

A pékek képzeletére volt bízva,  milyen alakú, formájú és díszítésű kenyeret készítenek. Mint megtudtuk, vannak visszatérő versenyzők, ugyanakkor csak új termékekkel jelentkezhetnek. És hogy mi dönt?

– Idén elsősorban az ízhatásra figyelünk. Sosem tudjuk, melyik kenyeret ki készítette, csak a ma­gunk ízlése szerint pontozunk. Fontos a külső megjelenés, mert ezt nézi meg a vásárló először, és ha jó ízű és friss is, akkor azt vá­lasztja. Nálam fontos, hogy egy kicsit savanykás legyen, ne tapadjon fel a szájpadlásra, és ne legyen morzsalékos – mondta a Borsnak Ilonka Boldizsár, a Pékek és Cukrászok Világszövetségének elnöke.    

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.