Aktuális

A Bors utánajárt - Előleg nélkül ne vállaljon munkát!

BoBe

2019. július 19. péntek 10:30

<p>Gyümölcsöző munkának ígér­kezett, ráfizetés lett a vége. Van-e remény a megoldásra?</p>

Sokakat érintő problémával fordult a Borshoz kétségbeesett olvasónk. Az építőiparban dolgozó M. Istvánt 2006-ban hozta össze a sors egy szegedi nagyvállalkozóval, egy év múlva már közösen fogtak bele egy áruház építésébe. Akkor K. Imre még szerződés szerint, rendben fizette a munkabért a vele alvállalkozóként szerződött Istvánnak. De kezdett akadozni a fizetés, majd jöttek az ígéretek a tartozás rendezéséről. Két év munka után István kénytelen volt lenyelni, hogy a 8,3 millióból hétmilliót nem kap meg. Imre cége ellen felszámolás indult, ami csődeljárást vont maga után, ezzel egy időben pedig mindent leíratott a nevéről. Még a bíróság is jogerősen bűnösnek ítélte K. Imrét csődbűncselekményben, de semmit nem tudtak elkobozni tőle, amiből István megkaphatta volna a pénzét. A végén Istvánnak lett – a kiadott számlái utáni adótartozásai miatt – több milliós köztartozása.

Elsőre semmit nem tehet az átvert fél

Imre a mai napig várja a neki jogosan járó hétmillió forintot. Azt is tudja, hogy az elítélt fővállalkozó nevére jön nyugdíj, mégsem rendezi abból a pénzt, akár apránként. A Bors által megkérdezett, ügytől független jogász szerint úgy néz ki, ezt az összeget István soha nem fogja látni a számláján. Mint mondta, sajnos ilyen esetekben utólag semmit nem tud tenni egy alvállalkozó.

– A szomorú igazság az, hogy ha csődeljárás indult a fővállalkozó cégében, ez együtt jár azzal, hogy fizetőképtelen, tehát nem fogja tudni kifizetni a béreket. Ilyenkor egy lehetőség van, ha a megrendelő még nem fizetett a fővállalkozónak, akkor még van esély, hogy közvetlenül az alvállalkozóval számoljon el, kihagyva a fővállalkozót a láncból – magyarázta a Borsnak dr. Fridman Róbert ügyvéd.

Egy családtag vagyonát kell megnézni

A fővállalkozó láthatóan ügyesen bebiztosította magát, ezt a szakember is elismeri. Meg lehet vizsgálni azonban közvetlen családtagjainak vagyoni helyzetét. Ha átíratta minden vagyonát például a házastársára, ebben az esetben meg kell vizsgálni, hogy biztosan a házasságkötés után szerezték-e be, mert ha igen, lehet bírósághoz fordulni. Ha ajándékba kapta a feleség vagy örökölte, esetleg szerződést kötöttek a vagyonkezelésről, akkor sajnos semmit nem lehet követelni tőle sem.

– Ha a házasságkötés után szereztek be például egy autót, akkor a fővállalkozó tulajdonjogának a rá eső részét már lehet követelni – mondja a Borsnak dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd, akinek szintén kikértük a véleményét az ügyben.

Helyezze letétbe a fizetését!

Érezhetően nem sok lehetőség akad István helyzetében az egyébként jogos követelés megszerzésére. Rendőrséghez azért értelmetlen fordulni, mert már jogerősen, bírósági ítélettel lezárult a konkrét ügy. Mivel a házasságkötéssel minden vagyon közös, ez lehet egy lehetőség a tartozás behajtására. Ám óv­intézkedéseket lehet tenni a helyzet kivédésére, még ha nagyon kevés kiskapu létezik is. Az első lehetőség az, hogy a szerződéses munka előtt az alvállalkozó az összegnek egy részét előleg gyanánt követeli, ezzel bebiztosíthatja magát. 

– A másik lehetősége, hogy letétbe helyezik a teljes összeget, még a munka megkezdése előtt, így sem az alvállalkozó sem a fővállalkozó nem nyúlhat hozzá, amíg le nem jár a szerződés. Utána a teljes összeget meg kell, hogy kapja az alvállalkozó – mondja dr. Vidákovics Béla Zsolt. Így akár hónapokon át más forrásból kellene biztosítania az alvállalkozónak a megélhetését, de legalább biztosan kifizetik.

További cikkek

Évértékelő

Évértékelővel indíthatja el a kormánypárti kampányt Orbán Viktor

Időjárás

Most közölték a meteorológusok: rettenetes, ami mindjárt átvonul az országon

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

PL: a 94. percben még a Leicester vezetett, végül a Tottenham nyert

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

origo.hu

Megint csalt, megint lebukott az RTL Klub

hirtv.hu

A kórházból jelentkezett a hármas ikreket váró Rúzsa Magdi: Kell a biztatás! Szorítsatok!

szon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

1,2 millió ember halálát okozta antibiotikumoknak ellenálló kórokozó

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kisebb katasztrófa, hogy a magyar válogatott kiesett – Kentin Mahé

origo.hu

Sztárok, akik már vásároltak jegyet az űrbe - galéria

life.hu

Meghökkentő fotók: G.w.M. felesége néhány évvel ezelőtt Kulcsár Edina óriási rajongója volt

mandiner.hu

Vitézy Dávid helyretette Karácsonyt villamosügyben

origo.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront