Aktuális

2 nap alatt tudja kirakni a robot a Rubik-kockát – videó

Zs.V. 

2019. július 25. csütörtök 16:30

Megszenvedett vele a gépezet.

44 éve forgatják, de még mindig nem unják az emberek a Rubik-kockát. Sőt még a legújabb robotokat is a bűvös kockával tesztelik. Egy napokban elkészült szerkezetnek két napjába telt, hogy a beletáplált információk alapján végül kirakja a játékot – igaz, ehhez a jó megoldás birtokában már csak 1,2 másodpercre volt szüksége. Ez egyébként két másodperccel gyorsabb, mint az emberi világrekord, ami 3,47 másodperc.

A DeepCube nevű rendszer mesterséges intelligenciára épül, és saját maga jött rá arra, hogyan lehetne a lehető legkevesebb lépésből kirakni minden oldal színét. A tudósok egy kirakott kockát mutattak meg a gépnek, összekeverték, majd összesen tízmilliárd kombinációt ismertettek meg vele. Ezután hagyták, hogy két napon keresztül „gondolkodjon” a megoldáson. A mesterséges intelligencia mindegyik variációt a lehető legkevesebb lépésből rakta ki, azonban a kutatók sem tudják, pontosan hogyan sikerült rájönnie az összes megoldására.

A nemrég 75. születésnapját ünneplő feltaláló, Rubik Ernő játéka ma már tehát a robotoknak is fejtörést okoz, pedig 1975-ös megjelenésekor még senki nem gondolta volna, hogy egyszer világverseny is születik a bű­vös kocka forgatá­sából.

Itthon akadnak sokan, akik nemzetközi bajnokságon mutatják meg, milyen gyorsan pörög az ujjuk és az agyuk. A legtöbbször Baticz Milán rakta ki a bűvös játékot, egy nap alatt összesen 4768-szor. De a Rubik-kocka-világbajnokságon sem maradt le a dobogóról a magyar zászló. 2018-ban Bostonban Barta Ádám második lett a Re-Scramble-ben, neki nem kirakni kellett, hanem összekeverni úgy, hogy az száz százalékig olyan legyen, mint amit a zsűri tett le elé. 

További cikkek

Gyilkosság

Hat családtagjával végzett a vérfertőző lelkész

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Ez is érdekelhet