Aktuális

Városi legenda - Bomba miatt lett ferde a szécsényi Tűztorony

BoBe

Létrehozva: 2019.06.27.

<p>Évről évre millimétereket dől Szécsény híres építménye, de még a helyiek is találgatják, pontosan miért ferde a Tűztorony. 300 éve alatt egy robbanást is épségben túlélt.</p>

Hiába építették kétszáz éven át, a pisai ferde torony a 12. század óta dől. Persze még mindig áll a lábán – erős acélsodronyokkal és a talpazat alá helyezett tonnányi súlyokkal állították meg végül a billenést 2001-ben. Ki hinné, hogy a pisai torony már 650 éves, és a szakemberek szerint az ezredik évét is megérheti, a felújítás után ugyanis még további 300 évig stabil lesz. Ferde toronyért azonban nem kell Olaszországig utazni, hazai „kistestvérét” a Nógrád megyei Szécsényben találjuk.

Ellenáll a földrengésnek

Akár a pisai, a szécsényi Tűztorony is évente több millimétert süllyed. Hogy mégis pontosan mennyit, azt a Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat küldöttsége 1968-ban kezdte méregetni. Jó volt a szemmérték, ugyanis megállapították, a torony egyáltalán nem egyenes, hanem északkelet felé 32,5 centiméterre elhajlik.

Öt év alatt pedig három milliméteres süllyedést jegyeztek fel, ami nem tűnt komoly gondnak. A jelentésben feljegyezték: mivel az alapok feltöltésre kerültek, az agyagos talaj miatt csúszhat, amire az építők annak idején nem figyeltek. A helyiek mégis szívesen emlegetik, hogy az építmény egy bombát is túlélt: a legenda szerint a II. világháborúban épp 80 méterre a torony mellett robbant fel egy bomba. A becsapódás miatt pedig az egyik oldala megsüllyedt. Döbbenetes ugyanakkor, hogy újabb kutatások szerint a torony kibírja a földrengéseket, ami ugyanannak a laza talajnak köszönhető, amely a ferdeségét okozta.

Órásműhelyt nyitottak benne

A torony ma már turisztikai látványosság, de rengeteg célra használták a 300 éve alatt. Alapjait 1718-ban fából fektették le, a pestisjárvány végének emlékére, akkor harangtoronyként működött. Ide tették a 17. században elpusztult egykori Szent Lélek-templom harangját. 1820-ban kőből építették újra, hetven évvel később pedig börtönt csináltak belőle úgy, hogy a tetejét a tűzőrség foglalta el.

1929-ben egy harmadik emeletet is kapott: immár büszkén viselhette a bá­dogtetős zöld sisakot. Még egy ideig a tűzmegfigyelő szolgálat itt őrködött, de aztán rádióamatőr-állomásnak és órásműhelynek is lett hely az épületben. Ma már az I. világháború alatt Szécsényben elesett 134 hős katona nevét hirdeti, aki pedig szeretne bemenni, a tűzoltás történetét bemutató kiállítást csodálhat meg. 

Széchenyi nem is szécsényi

Bár Szécsény „híres” a grófi Széchenyi családról, és a feljegyzések szerint innen származnak, egyesek szerint ez mégsem teljesen igaz. A vitézségéért 1697-ben grófi címet kapó II. Széchenyi György valóban Nógrádból származott, de nem pontosan Szécsényről. A családot felemelő György igazából Alsószécsényben (a mai Szécsénkén) született: ez egy jóval „kisebb” település, ami nem is szomszédos Szécsénnyel. II. Széchenyi György később, 1711-ben vásárolta meg a Fertő tó közeli Nagycenki-birtokot, ami a legendás család legfontosabb földje lett.

Rákóczi Ferencet itt választották fejedelemmé 

Szécsény egyik legfontosabb eseménye minden bizonnyal a Rákóczi-szabadságharc idején megtartott országgyűlés. 1705-ben itt választották vezérlő fejedelemmé II. Rá­kóczi Ferencet.

Ekkoriban a gyűlések úgy zajlottak, hogy a rendek képviselői – több százan – összegyűltek egy kijelölt helyen, többnyire egy hatalmas réten, ahol felverték a sátraikat, és hetekig üléseztek. Ez eleinte a Rákos-mező volt, ám a szabadságharc korábbi eseményei miatt új helyszínre költöztek, a Szécsény melletti Borjúpást-mezőre.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27219_resized.jpg?avcount=1713546019
origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144907_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kemény választ küldtek az oroszok az amerikai ukrán segélycsomagra (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143206_auto_resized.jpg
ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141496_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27218_resized.jpg?avcount=1713546019
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141894_auto_resized.jpg
travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713546019
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713546019
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/eHoVeyx6gIlDwR7p63pRcTgYlu0g8sySEhGhq5IsMus/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMjlkZWY5NTczZTQ5OGJiNjcyMzU4Mjc0Y2U2MmFk.jpg
Márka

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot