A Newcastle-i Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint hetente egy bankkártyának megfelelő mennyíségű, azaz öt gramm műanyagot fogyasztunk el.
A június 12-én közzétett kutatási eredmények arra világítanak rá, hogy környezetünk szennyezettsége már olyan méreteket ölt, hogy az elfogyasztott ételekben, – főként tengeri herkentyűkben és húsban – is jócskán megtalálható a műanyag.
Néhány éve brit kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy egy osztrigában átlagosan negyven darab mikroplasztikot található, amit az állattal együtt mi is megeszünk. Ezért főleg a csillámporos, illetve az apró műanyagszemcséket tartalmazó kozmetikumok tehetőek felelőssé, amik vízzel lemosva a csatornába, végül az óceánban landolnak.
Jelenleg sajnos nem áll az emberiség rendelkezésére olyan szűrőszerkezet, ami ezeket a maximum egy milliméter átmérőjű műanyagdarabokat kiszűrhetné a vízből.
Az Egyesült Királyság ezért betiltott minden olyan szépségápolási terméket, ami műanyagot tartalmaz, illetve hadjáratot indított az egyszer használatos műanyagok ellen, mint például a szívószál.
Azt még vizsgálják a tudósok, hogy hosszútávon konkrétan milyen egészségügyi káros hatásai vannak annak, ha szervezetünkbe rendszeresen mikroplasztik kerül.
(via)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.