Tudta? A pattanásokra is jó a vadrózsa

Tudta? A pattanásokra is jó a vadrózsa

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2019. május 19. 14:30
Bors

A vadrózsa (gyepűrózsa vagy csipkerózsa) őshonos gyógy- és fűszernövényünk. Tavasszal virágaival, ősszel C-vitaminban gazdag áltermésének égőpiros színével hívja fel magára a figyelmet. A növény termése, a csipkebogyó és a virágja is alkalmasak fogyasztásra. A vadrózsa május-júniusban virágzik. A bimbókat és a virágszirmokat napsütésben, a délelőtti órákban szedjük. A szirmokból kellemes ízű és illatú teát készíthetünk. Színes, illatos szirmai-val salátákat, édességeket díszíthetünk és ízesíthetünk, készülhet belőle szörp, ecet, olaj. Termését az első fagyok után kell szedni, amikor a bogyó kissé megráncosodott és megpuhult. A vadrózsa virágját régen a füvesemberek sebek, fekélyek gyógyítására, és hasmenésre használták. 

Felhasználása: ihatjuk egyedi gyógyteaként, de teakeveréket is színesíthetünk, ízesíthetünk vele.

Elkészítés: Teaként tegyünk 1 evőkanál virágot egy csészébe, majd forrázzuk le és letakarva hagyjuk állni 5–8 percig. 

Virágát a kozmetikai ipar is régóta használja. A virágszirom rózsavízként elkészítve frissítő, tonizáló, antiszeptikus, enyhe fertőtlenítő hatású. Tisztítja a pattanásokat és a pórusokat, borogatásként megnyugtatja az égő szemet. Levelének forrázata frissítő, összehúzó hatású gyógyteaként fogyasztható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.