Pár éven belül eltűnnek a juhászok - a Bors utánajárt

Pár éven belül eltűnnek a juhászok - a Bors utánajárt

szakma
PUBLIKÁLÁS: 2019. május 10. 12:30
Mára alig negyven klasszikus ér­telemben vett juhász maradt az országban. Hová tűntek, miért halhat ki néhány éven belül ez az ősi mesterség?
H. R.

Néhány éven belül teljesen eltűnhet a klasszikus értelemben vett juhász szakma, és vele együtt minden, ami ehhez az életformához szükséges volt. Helyette a családi gazdaságok végzik majd el a feladatokat, egymás között szétosztva. A vándorlás helyett pedig nappal egy elkerített legelőre terelik az állatokat. Ma már – egy maroknyi hagyományőrzőn kívül – senki nem akarja a csillagos ég alatt legeltetni a jószágot tavasztól őszig. De miért?

Negyvenen maradtak

A magyar népmesékben is gyakori szereplők a pásztorok. Pozitív hősök, okosak és szerencsések. Sokan hihetik, hogy nem sok dolguk van, de a valóság összetettebb.

– A régi, hagyományos juhászok feladata nem csak a juhok kihajtásából, őrzéséből állt. Ők végezték a körömápolást, az állatok napi ellátását. A mai juhtenyésztők más metódusban dolgoznak: a juhászok feladatait több szakértő végezheti, más foglalkozik az állatok egészségügyi állapotával, a takarmányozással és a legeltetéssel – magyarázta a Borsnak Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója. Ma már alig negy­ven hagyományos juhász van az országban, ehhez képest ezernél is több „mo­dern” juhtenyésztő.

Apáról fiúra száll

Régen még iskolai képzést is tartottak a leendő csordásoknak, de idővel ez is megváltozott. Az utolsó tradicionális juhász-képzések a 1980-as, 90-es években szűntek meg. Azóta a tenyésztéssel és tartással kapcsolatban szerveznek juhászképzésnek hívott felnőttképzéseket, de ezek célja már nem a régi munkakör tovább örökítése. A juhászat, juhtartás és tenyésztés részletei generációról generációra szállnak, szálltak a családi gazdaságokban.

Etetők-itatók jöttek

Ma azért sem könnyű juhásznak lenni, mert nincs szabad átjárás a földek között, mint régen.

– Inkább állatszerető emberekre, szakképzett állatgondozókra van szükség, akik ismerik az állatok biológiáját, viselkedését. Mivel a technológiai fejlődés és földtulajdonlások nem teszik lehetővé azt a fajta munkát, amit a juhászok végeztek, így hagyományos pásztorokra lényegében nincs szükség. Az élő munkaerőt kiváltották a legelőkertek, a különféle etetők-itatók, az állatok ma már fix helyeken legelnek. Olyan nincs már, mint anno, amikor egy juhász Szabolcsból Zalába lehajtotta a nyájat, majd vissza – mondta az igazgató.

Aki szeretne még „élő” juhásszal találkozni, holnap Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Állattenyésztési Napokon lehetősége lesz rá.

Pásztorok rangsorban

A pásztorokon belül is létezik rangsor, munkájuk fontossága szerint.

1. Csikós: „lópásztor”, a ménes legeltetője, őrzője

2. Gulyás: azaz marhapásztor, a gulya őrzője

3. Juhász: a juhnyáj őrzője

4. Kondás, kanász: előbbi minden este hazahajtotta, utóbbi kint teleltette a disznókat, „ridegen tartotta”

5. Csordás, csürhés: az istállóban tartott, csak napközben kihajtott négylábúak őrzője

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.