Eltűnnek a boltokból ketreces tojások

Eltűnnek a boltokból ketreces tojások

tyúk
PUBLIKÁLÁS: 2019. május 22. 09:30
Több nemzetközi áruházlánc bejelentette, hogy pár év múlva csak mélyalmos termelésből származó tojásokat fog árusítani. A váltás megdrágítja a reggeli tojásrántottát.<br />
Bors

Magyarországon a boltok polcain lévő tojások 80–85 százaléka ketreces tyúktartásból származik. Az eladások azt mutatják, hogy a vásárlók szívesen röpülnek rá az olcsóságuk miatt ezekre a termékekre, ugyanis ha csak a tartásmódot nézzük, akkor a ketreces tartásnál a mélyalmos nagyjából 12–15 százalékkal, a szabad tartású pedig 40 százalékkal drágább.

– A világon jelenleg az EU-ban a legszigorúbbak a tojástermelésre vonatkozó szabályok, ami a ketreces tartást illeti, itt szabják meg a legnagyobb minimális „férőhelyet” a ketrecben tartott tyúkok számára – kezdte a Borsnak Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

– A nagy áruházláncoknak azonban ez már kevés, csak mélyalmos tojásokat szeretnének forgalmazni. A Tesco már bejelentette a váltást, és sorra követi a többi áruházlánc is. A Spar, a Penny, az Aldi és a Lidl is pedzegeti, hogy átáll a mélyalmos tojásokra, nem kér a ketreces tartásból származókból. Az állatvédők által oly fontosnak tartott, egy tyúkra jutó négyzetcentiméter-szám azonban csak egy tényező a termelésben. Vannak például olyan mélyalmos – tehát nem ketreces – tenyésztők, akik évente csak egyszer takarítják ki a trágyát a tyúkok alól, holott a higiéniai előírások szerint a fogyasztóhoz csak tiszta, szagtalan tojás kerülhet, amit előtte tilos megmosni – magyarázta az alelnök.

A szakemberek attól tartanak, hogy az áruházláncok döntése miatt megindul az ellenőrizetlen termékhamisítás: olyan jelölést kapnak a tojások, mintha azokat az új előírások szerint termelték volna. Mert bár például a piacon vagy más üzletekben továbbra is lehet majd árusítani ketreces tartásból származó tojást, a hazai termelők az árujuk döntő részét jelenleg az áruházláncoknak adják el.
Varga János püspökhatvani tojástermelő mindehhez hozzáteszi: a takarmány befolyásolja az ízt, nem a tartás. 

– Nem lesz finomabb a tojás attól, hogy a tyúkokat szabadon vagy nagyobb ketrecben tartják. Az íz és a mennyiség a takarmánytól függ. Ha jól van tartva, ellátva, bárhol lerakja a tojást a tyúk, amikor jön az inger – mondta a Borsnak a szakember.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.