Aktuális

Színezés otthon! Mossuk ki a formázószert a hajból festés előtt!

Bors

2019. április 29. hétfő 11:30

A nők többsége a bolti hajfestékek mellett teszi le a voksát. Ezekkel is el lehet érni a csodás árnyalatokat, de óriási baklövéseket is elkövethetünk. Azonban tönkre is tehetjük a hajunkat, ha nem figyelünk néhány dologra.<br />

Forrás: iStock (képünk illusztráció)

Olcsó, gyors, és bárki meg tudja csinálni, ezért szeretjük a bolti, dobozos hajfestékeket. Ám, ha nem tapasztaltuk ki a nekünk való színt, és mondjuk, újítani szeretnénk, mert közeleg a nyár, sutba vágjuk a téli sötétebb színeket, bizony hatalmas hibákat követhetünk el, amiket csak a fodrászok tudnak helyrehozni.

Egy nem jól kiválasztott árnyalatból könnyen lehet akár zöldes-szürkés is, vagy éppen sárga a frizuránk. Hajas László sztárfodrász segített a Borsnak egy-két jó tanáccsal.

Színskála

Az első hiba, amit mindenki elkövet, hogy ha megveszünk egy dobozos hajfestéket, akkor azt hisszük, hogy olyan színű lesz majd a hajunk, mint ami a dobozon van. Ez egyfajta becsapás, még akkor is, ha a gyártók odaírják, hogy milyen színmélységű hajnál várhatjuk azt a végeredményt, hiszen egy laikus nem tudja, hogy ő melyikbe tartozik.

A hamvas termékekkel óvatosan bánjunk, mert zöldes-szürkés árnyalatúvá válhat az eredmény.

Szőkítő

Nagyon kevesen tudják, hogy akinek festve volt már a haja, annak festékkel már nem lehet világosítani. Onnantól kezdve már csak a szőkítőhöz lehet nyúlni. Ezzel az anyaggal sokszor még a szakemberek is hibáznak, úgyhogy otthon, magunknak semmiképp sem érdemes próbálkozni vele. A szőkítővel nagyon könnyen letörhetjük a hajunkat, ráadásul „csibesárga” végeredményt is kaphatunk.

Henna

Sokakat vonzhat a növényi alapú festék, de van egy hátránya, amit szinte senki sem tud. Ezt a fajtát csak és kizárólag lenöveszteni lehet.

Változtatni nem lehet rajta, vagy csak nagyon ritka esetben. Egy konkrét esetben egy nő barna növényi festékkel festette be a haját, de azt nem jelezte a fodrásznak. Rákenték a világosabb festéket, aminek eredménye zöld lett.

Textúra

Vastag, vagy vékony szálú, göndör, vagy egyenes, mindenkinek más a haja, ezért a festékekre is másként reagál. Ha valami furcsát veszünk észre festés közben, akkor inkább szakítsuk meg a szépítkezést, és azonnal mossuk le a krémet.

Határidő

Nem véletlenül van a dobozokon használati utasítás, ezt mindig alaposan be kell tartani, hogy a legjobb végeredményt kapjuk. Ha túl gyorsan kimossuk a krémet, akkor nem kapjuk meg a várt színt, de ez még a kisebbik probléma. Viszont, ha nem nézzük az időt és tovább marad rajta, akkor a festék akár kárt is tehet, és sötétebb színt is eredményezhet.

Hajformázók

Biztosan nem fogjuk az elvárt színt kapni, ha úgy kenjük fel a festéket, hogy van a frizuránkon valamilyen hajformázó – hajlakk, hajhab, zselé. Festés előtt egy nappal mossuk meg a hajunkat, hogy ezek az anyagok már ne befolyásolják a szépülést.

Melírsapka véd az allergiától

Ha valaki allergiás a hajfestékre, akkor sem kell feltétlenül a növényi szereket választani. Hajas László sztárfodrász szerint vannak olyan technikák, amelyekkel elkerülhetjük az irritációt.
– Akár a melírsapkát is bevethetjük, mivel így a festék nem érintkezik a fejbőrrel, de mégis be lesz festve a haj egy része. Ennél a módszernél is óvatosnak kell lenni, hogy ne irritálódjon a fejbőr.

Tudta?

Ha nem növesztjük, akkor egy vállig érő hajnak is körülbelül két év kell, hogy teljesen lenőjön.

Mi az a színmélység?

A hajszínünk világossági-sötétségi értékét nevezzük színmélységnek. Ennek a skáláját úgy kell elképzelni, mint egy emeletes házat. Alul vannak a sötét színek, felül pedig a világosak. A számozás alulról kezdődik a feketével, aminek a száma 2. Ezt követi a nagyon sötétbarna, amit 3-mas számmal jelölnek. Felfelé növekednek a számok, de világosodnak a színek. Még a speciális szőke festék sem tud egy alkalommal 3–4 emeletnél többet világosítani a hajon, így ezzel mindig számolni kell. 


 

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Itt az első fotó: Ő lehet Mádai Vivien új pasija

888.hu

Ki gondolta egyáltalán, hogy van diplomája?

origo.hu

A Telex már december 7-én elkészítette a 'Meghalt Csollány Szilveszter' cikket - mutatjuk a bizonyítékot

hirtv.hu

Csörte: Sorsdöntő népszavazás áprilisban

kemma.hu

Május 1. úti gyalogosgázolás: megszólalt az édesanyjáért aggódó férfi

nemzetisport.hu

Kerékpár: edzés közben busszal ütközött a Giro címvédője

origo.hu

Az erdőtől a vevőig csökkenthető a bútoripar ökológiai lábnyoma

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára

borsonline.hu

Lesújtó hírt jelentett be a színház: elhunyt a 43 éves magyar színész

mandiner.hu

Tekintélyes japán tudományos elismerést kapott Karikó Katalin

origo.hu

Szívszorító szavakkal búcsúzott Csollány Szilvesztertől olimpiai bajnok barátja