Aktuális

Saját tűzoltói vigyázzák az Országházat

H. R.

2019. április 17. szerda 10:30

Magyarország talán legemblematikusabb épülete az Országház. A Bors utánajárt, mi történne akkor, ha tűz ütne ki az ódon épület falai között.

Ahogyan Párizs egyik leghíresebb jelképe a Notre-Dame, úgy Budapest talán legismertebb épülete az Országház. És miként a székesegyház, sok tornyos, kupolás épület. Vajon mi történne, ha itt tűz keletkezne?

Hazánkban az egyes épületeknek különféle tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelniük, ezek alapján kategorizálják, besorolják az egyes létesítményeket. A tűzveszélyességet befolyásolja, hogy mire használják az épületet, mennyien lakják, milyen anyagból épült – és még számos tényező. Vannak olyan különleges intézmények is, amelyek egyéni tűzbiztonsági előírásokkal rendelkeznek, akár saját tűzoltósággal is, ilyen a Parlament is.

„A hatályos Országgyűlési törvény szerint az Országgyűlési Őrség az Országházban, az Országgyűlés Irodaházában, valamint az Országgyűlés Hivatala elhelyezésére szolgáló épületekben gondoskodik a tűzbiztonsági követelmények megtartásáról” – válaszolta megkeresésünkre az Országgyűlés Sajtóirodája.

Az is kiderült, hogy az Országgyűlési Őrség 24 órás szolgálatban látja el az Országház tűzvédelmét. Egy időben minimum hat hivatásos tűzoltó tartózkodik az épületben. A szolgálatot teljesítők mindennap öt alkalommal megelőző jelleggel járőröznek, ezen kívül minden építési, átépítési, felújítási tevékenységet háromóránként ellenőriznek. A munkájukat központi tűzivízrendszer és több mint 2500 tűzérzékelő segíti.

„A Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltaknak megfelelően az Országházban tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a Tűzbiztonsági Osztály szolgálatparancsnoka vagy annak helyettese tudtával és engedélyével lehet. Így minden esetben értesülnek ilyenről, és ellenőrzik a biztonságos munkavégzés feltételeit – fűzték hozzá.

A Tűzbiztonsági Osztály állománya tűzjelzés esetén négy percen belül köteles beavatkoz­ni, ez a rövid reagálási idő a garancia, hogy ne következhessen be kiterjedt tűz. 

További cikkek

Baleset

Lezárták az M1-est, mentőhelikopter érkezett - nagy a baj

Pénz

Bejelentették, mikor kapják vissza a családok az szja-t, és mikor jön a 13. havi nyugdíj

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Borzalmas körülmények között halt meg a tatabányai földrajztanár, rejtély mi történt Róberttel

borsonline.hu

Erre nem számítottunk: Ez jön fagy után hétvégén

origo.hu

Jelentős támogatást kap az egyik vezető magyar mezőgazdasági vállalat

magyarnemzet.hu

Márki-Zay gyakorlatilag elismerte, hogy választási csalásra buzdított + videó

kemma.hu

Még a szexet is bevállalta az esztergomi nő, hogy tökéletes legyen a milliós csalás

origo.hu

Javították az Oculus Quest 2 színhibáját

nemzetisport.hu

Liverpool: a Porto szélsője érkezhet, de két csatár távozhat – sajtóhír

vg.hu

Ez lehet a hatása az orosz-ukrán konfliktusnak

mandiner.hu

The Economist: A tagok megbánták, hogy beengedték az EU-ba Magyarországot

nemzetisport.hu

NB I: megszorongathatják az üldözők a címvédésre törő Ferencvárost

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 29.: az Ikrek fellélegezhet, a Skorpió adja át magát a boldogságnak

origo.hu

Riasztott az Aldi, fémdarabok lehetnek ebben a kávéban