Aktuális

Olaszliszka: osztozna az ötmillión a lincselő a Szögi családdal

L. B.

2019. április 3. szerda 05:10

<p>Üzent a Borsnak az olaszliszkai lincselő. Ifjabb H. Dezső világossá tette: bár a neki megítélt milliókból fizetne a Szögi családnak, a pénz egy részét szeretné megtartani.</p>

Forrnak az indulatok, miután kiderült: az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja a rossz börtönkörülmények miatt ötmillió forintos kártalanítást kapott a magyar államtól. Ifjabb H. Dezső ügyvédje elsőként a Borson keresztül tolmácsolja védence szándékait.

Mint azt legutóbbi cikkünkben megírtuk: a végrehajtó zárolta a férfi millióit, így nem férhet hozzá. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke, Schadl György leszögezte, hogy a végrehajtó január­ban követelésfoglalással élt, amit megküldött az Igazságügyi Mi­nisztériumnak. Véleménye szerint heteken belül az áldozat családjának számláján lehet az összeg, hacsak az elítélt jogi úton nem lassítja a folyamatot.

– A lassítás abszolút nem szándéka Dezsőnek, nem akarunk akadékoskodni. Csupán szeretnénk tisztán látni és kideríteni, hogy elévült-e a követelés vagy sem. Ha történt olyan végrehajtási cselekmény, ami az elévülést megszakította, akkor az egész összeget a család kapja meg. Amennyiben a követelés elévült, akkor indíthatnánk pert a végrehajtás megszüntetéséért, de eb­ben az esetben is a megállapodást részesítjük előnyben – magyarázta ifjabb H. Dezső ügyvédje, akinek kérésére nem írjuk le a nevét. A jogász ifjabb H. Dezső kártalanítási ügyét intézte, a büntetőügyben nem ő képviselte a férfit.

Az elítéltnek arra is van forgatókönyve, ha a tavaly novemberben jogerősen megítélt ötmillió forintot valamilyen módon mégis megtarthatná. Ügyvédje telefonon tartja a kapcsolatot védencével. A jogász kérdésünkre elmondta: ha ügyfele a pénzt esetleg mégis megtarthatná, szándékában áll egy jelentős összeget felajánlani az áldozat családjának.

Végre van remény

Szögi Lajost 2006. október 15-én verték halálra a lányai szeme láttára Olaszliszkán. A lincselés után négy évvel 46 milliós kártérítést ítéltek meg az áldozat családjának, amit az elítélteknek kell megfizetniük. Eddig még halvány remény sem volt erre.

– Már nagyon készül a sza­badulására, a rácsok mögött tanult, dolgozott, fegyelmije nem volt, ab­szolút mintarabnak számít. Megváltozott em­berként szeretne visszailleszkedni a társadalomba. Rengeteg kártalanítási ügyünk van, többnyire nincs is tudomásom arról, hogy az ügyfeleim milyen bűncselekményt követtek el korábban, hiszen a megbízásunk alapvetően a büntetés-végrehajtással kapcsolatos kártalanításról szól – mondta a Borsnak a szegedi iroda vezetője.

Elmondása szerint sokáig nem is volt tisztában azzal, hogy az ügyfele miért van börtönben, meglepődve olvasta az újságcikkeket a múltjáról.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

A bukott Jakab Péter szétveri a Jobbik maradékát, a tehetetlen új elnök csak nézi

vg.hu

Itt az oroszok gránátvető robotkutyája - videó

borsonline.hu

„Börtönbe is zárhatnak, akkor is bebizonyítom” - újabb fejlemények Babicsek Bernát tragédiájáról

mandiner.hu

Nem takarékosságból vetik be a bringás mentőket – Győrfi Pál részleteket is elárult a Mandinernek

ripost.hu

Brutális fotók: Súlyosan bántalmazták Gáspár Győző kamuszeretőjét

mandiner.hu

Ezek lesznek az emberiség utolsó szelfijei

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. augusztus 16.: a Mérleg sorsa jó fordulatot vesz, a Halak rendet tesz a lelkében

borsonline.hu

Hatalmas erőkkel vonult a rendőrség a bevásárlóközponthoz, lezárták a környéket: egy férfi holttestére bukkantak

origo.hu

Exkluzív dokumentumfilm sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

borsonline.hu

Megdöbbentő, mi került a talált tárgyak osztályára a Sziget fesztiválon

borsonline.hu

Kiderült, ki a gyanúsítottja a VV Anett drámájába fulladt szeánsznak

További cikkek

Rezsi

Rezsicsökkentés: így spórolhatnak a feltöltőkártyás áramvásárlók

Dráma

Harmadik születésnapján derült ki a tündéri kislányról, hogy halálos beteg