Mi a titka a házi kolbásznak vagy épp a lekvárnak? Eláruljuk!

Mi a titka a házi kolbásznak vagy épp a lekvárnak? Eláruljuk!

lekvár
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 14. 13:00
Nem vitás, hogy a hazai kistermelők portékái finomabbak a bolti kínálatnál. De vajon miért? Utánajártunk a legízletesebb kolbászok, sajtok, lekvárok és savanyúságok receptjének.
Zs.V. 

Csak színhús kerüljön bele

Ahogy minden ételnek, úgy a jó kolbásznak is megvan a maga titka. Az ízesítés csak az utolsó mozzanat, ugyanis az sem mindegy, hogy milyen húsból dolgozunk. 
A Mancso tanyasi füstölt áru termelői is ott voltak a Várkert Bazárban a Magyar Ízek Tavaszi Vásárán, ők árulták el, hogy milyen az igazi házi kolbász. 

– Nagyon fontos maga az állat és a tartása. Magunk neveljük a disznót és a takarmányát is mi keverjük, hiszen a húsa akkor lesz jó, ha minőségi tápanyagot kap – mondta a Mancso család tagja a Vasárnapi Borsnak.

– A kolbásznál fontos, hogy kerüljük a kínai fokhagymát és a granulátumot is. Csak finom hazai hagymát használjunk, de ez igaz a paprikára és a borsra is. Csak kiváló alapanyagból lehet jó kolbászt készíteni – mondta a szakértő, majd hozzátette, a nyesedékeket is kerüljük a hús készítésénél, kizárólag színhúst használjunk a tökéletes végeredmény érdekében. A füstölés pedig csak hideg lehet, és ott sem mindegy a fa, minél jobb, annál ízletesebb lesz a füstölt kolbászunk. 

Rosszul tárolunk 

A sajtoknál mindenki a saját ízvilága szerint választ, viszont egy valamit szinte mindenki elront: a tárolást, ugyanis a sajt fajtájától függ az eltarthatósága. A puha, friss gomolyából például nem szabad nagy mennyiséget vásárolni, mivel könnyen penészes lesz. Otthon a hűtőben a sajt mellett ott van a kolbász, a felvágott, és minden olyan élelmiszer, ami megfertőzheti a sajtot. A baktériumok átterjednek a tejtermékre, így az könnyen veszít az élvezeti értékéből, rosszabb esetben megpenészedik és ehetetlenné válik. A kékpenészes sajt például annyira intenzív, hogy a termelőknek külön hűtőt kell tartani a tárolására. 

Vannak olyan fajták, amelyeket csak egy teljesen lezárt dobozban lehet eltenni, és másfél naponta ki kell venni a hidegről kicsit szellőztetni, majd csak azután mehet vissza dobozostul a hűtőbe. Egy keményebb sajt akár két hétig is gond nélkül fogyasztható, a minősége nem fog megváltozni. 

A trappistánál viszont ez a módszer már nem működik. Mert, ha beletesszük egy ilyen tárolódobozba, akkor kialakul rajta a szürkepenész. Szerencsére ilyenkor sem kell kidobni: sós vízben mossuk le, vagy vágjuk le az érintett részt, ugyanis amíg a belsejét nem érte a penész, addig fogyasztható. 

Le kell engedni a levet 

A jó lekvár egyik ismérve, hogy sűrű, és megmarad benne az igazi gyümölcsíz. Törökné Dancsó Katalin a Vasárnapi Borsnak elárulta a saját szederlekvárja titkát. 

– Ha olyan gyümölcsből akarunk lekvárt készíteni, aminek sok a leve, akkor csak úgy lehet rövid idő alatt finom lekvárt főzni, ha előtte a lé javát lecsurgatjuk. Így a végén csak a tiszta gyümölcshús marad meg, és a lekvárban is benne lesz a zamat és az illat. Ilyen például a szeder, a málna, és a meggy is. A léből készíthetünk szörpöt, vagy gyümölcslevet – magyarázta a szakértő.

A savanyúságra is úgy gondolunk, hogy könnyű elkészíteni, de ha már az alapoknál nem figyelünk, akkor sosem lesz olyan finom, mint például a vecsési. 

– Ha csak a sima káposztáról beszélünk, már ott sokan elrontják az alapokat – kezdte Szabadosné Schiller Katalin, aki évek óta savanyúságokkal foglalkozik – Az egyik titok, hogy a zöldséget a betakarítás után maximum két nappal már be kell rakni a lébe, így őrzi meg a roppanós frissességét. Sokan nem tudják otthon megtermeszteni a savanyúságnak valót, ezért a piacon, boltban veszik meg, de ezek is már pár napja állnak, mielőtt eladásra kerülnek, ezért nem lesz ezekből tökéletes savanyúság.

Bors Vasárnapi Magazin

Mikó István interjú 🔥 A Szabadkőművesek 🔥 Tippek frontérzékenyeknek 🔥 Húsvéti báránysült 🔥 50 000 Ft-os nyerő rejtvény👉 Csak a Bors Vasárnapi Magazinban!

Közzétette: Borsonline - Bors Szórakoztató Napilap – 2019. április 12., péntek
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.