Kevesebb csontot eszünk a virslivel

Kevesebb csontot eszünk a virslivel

virsli
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 02. 13:30
H. R.

Húsipari melléktermék, mégis ott van szinte minden virsliben és párizsiban. A csontokról lefejtett húsokkal némi csont is kerül a termékekbe, és ugyan tilos a hústartalomhoz számolni, egyes gyártók mégis így tesznek a csomagoláson. Az úgynevezett mechanikusan lefejtett húst az ipar MSM-nek nevezi, ami egyébként a készítmény fehérjetartalmát növeli. Ez szintén fontos, mert több húskészítménynél minőségi kritérium az elegendő fehérjemennyiség.

Április közepétől egy újabb szigorú módosítás veszi elejét a húsmennyiséggel való „játszadozásnak”. Bár amióta a Magyar Élelmiszerkönyvet 2017-ben módosították, több termék minősége is sokat javult: a párizsi, virsli esetében a minimum hústartalmat 51 százalékra emelték, a csemege debreceni hústartalma 45 százalékról 55-re emelkedett, a sütni való kolbászé 50-ről 65-re.

Kikötötték, hogy az MSM-et külön kell jelölni, és párizsiban nem lehet belőle több tíz százaléknál. A mostani változtatással azonban lehetőség lesz lemérni, a valóságban mennyi csontmaradvány kerül a húsunkba: azt ugyanis a termékek kalciumszintje elárulja.

– Az újdonság lényege az, hogy immár egy-egy kész húsáru laboratóriumi vizsgálatával is lehetséges lesz megbecsülni, hogy átlépi-e a határértéket a benne lévő, mechanikusan lefejtett hús mennyisége. Erre a termék kalciumtartalma ad becslési alapot  – magyarázta a Borsnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Eddig a mennyiségi előírások betartását csak úgy tudta ellenőrizni a hatóság, ha kiment a feldolgozóüzembe, és végigkövette a gyártást, ami hosszadalmas folyamat volt. Ám most már a kész termékek esetén is tudnak lépni a hatóságok, mégpedig az adott termék kalciumszintjének mérésével. Az ugyanis magasabb lesz a termékben, ha valóban manipulálták, mint a tiszta húsú árucikkekében.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.