Húsvéti hedonizmus - A mi főételünk: Mázas sült sonka főtt tojással, sütőben sült tavaszi zöldségekkel

Húsvéti hedonizmus - A mi főételünk: Mázas sült sonka főtt tojással, sütőben sült tavaszi zöldségekkel

menü
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 20. 15:00
<strong>Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata.</strong> Sokan vannak, akiknek a húsvét egyet jelent a főtt sonkával, a tojással és a kaláccsal – amivel nincs semmi baj, hisz ezek remek ételek, és hozzátartoznak az ünnephez. A mi menünk is ezekre épül, de ajánlunk mellé néhány hagyományteremtő újdonságot.
Bors

Előétel: Quiche Lorrain

Elkészítés: 2,5 óra

Hozzávalók (8 adag): A tésztához: 25 dkg finomliszt, 7 dkg vaj, 0,5 dkg sült szalonnazsír, 2 tojás, 1 csipet só.

A töltelékhez: 25 dkg húsos szalonna, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 1 dl tejszín,1 dl tejföl, 1 dl langyos tej, 5 dkg reszelt kemény sajt (Gruyères, Comté), só, ½  kk fehér bors, ½  kk szerecsendió, 
2 tojás. 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a hideg vajjal, a zsírral és egy csipet sóval elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat. A kissé lágy tésztát fóliába csomagolva legalább egy órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Felhasználás előtt kerek formára nyújtjuk, és egy 28 centi átmérőjű pitetálba fektetjük. A felesleges széleket levágjuk, a tészta alját pedig villával megszurkáljuk. A töltelékhez kockára vágjuk a szalonnát, majd egy serpenyőben ropogósra pirítjuk. Közben hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. A végén hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben a többi hozzávalóból sűrű masszát keverünk. Végül a hagymát és a szalonnát a tészta aljára rendezzük, szép egyenletesen, majd leöntjük a töltelékkel. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt készül el: a teteje aranyló, pirosas színt kap, tűpróbával ellenőrizve belül szilárdnak kell lennie.

Főétel: Mázas sült sonka főtt tojással

Elkészítés: 2,5 óra

Hozzávalók (8 adag): 1,5 kg sonka, 1 vöröshagyma, nagy darabokra vágva, 4-5 közepes répa 
meghámozva, nagyobb darabokra vágva, 1 kk egész koriandermag, enyhén megtörve, 1 rúd fahéj,
1 kk egész feketebors, 3-4 babérlevél, 1 maréknyi szegfűszeg.

A mázhoz: 12,5 dkg méz, 5 dkg mustár, 1 dl víz, 50 ml tokaji aszú.

Elkészítés:

A sonkát és a többi hozzávalót egy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni a főzővízben (kb. 12 óra).

A mázhoz a hozzávalókat egy kis lábasba öntjük, felforraljuk és ezt követően addig gyöngyöztetjük, míg sűrű, szirupszerű állagot nyer (kb. 5 perc). A máz felével bevonjuk a sonkát, és előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük. Akkor ráöntjük a máz másik felét, és újabb 10 percre a sütőbe tesszük. 

A sütés végén még kenjük át a sütőtál aljára sűrűsödött mázzal, és tálalás előtt 20 percig pihentessük.

Tipp:

A tökéletes főtt tojás titka, hogy a szobahőmérsékletű tojásokat tegyük egy lábosba, és öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy 1,5-2 centire ellepje, és kezdjük el főzni. Amikor a vízben már elkezdenek felfelé jönni a kis buborékok, de még éppen nem forr (ez kb. 98 Celsius-fok), vegyük le az edényt a tűzről, fedjük le, és a tojások mennyiségétől és méretétől függően hagyjuk állni 20-25 percig. Akkor szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe, hogy ne főjön tovább, és hűtsük ki teljesen.

Köret: Sütőben sült tavaszi zöldségek

Elkészítés: 50 perc

Hozzávalók (4 adag): 1 nagy fej karfiol, 1 nagy fej brokkoli, 25 dkg sárgarépa, 1 fej lilahagyma, 4 ek olaj, 1 tk só, 1 kk őrölt bors, 1 kk kakukkfű.

Elkészítés:

A zöldségeket (a hagyma kivételével) tisztítás és darabolás után pároljuk 20 percig. A hagymát szeletekre vágva dinszteljük meg az olajon, majd egy sütőtálban keverjük össze a párolt hozzávalókkal. Sózzuk meg, szórjuk rá a fűszereket, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig.

Desszert: Mákos citromkenyér

Elkészítés: 80 perc

Hozzávalók (18 szelet): 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 4 tojás, 2 citrom héja + leve, 25 dkg liszt, 5 dkg darált mák, 1 tk sütőpor, 1 csipet só.

A mázhoz: 1 citrom héja + leve, 10 dkg porcukor.

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük. Lassú fokozaton hozzáadjuk a tojásokat, és habosodásig verjük. Belekeverjük a két citrom héját és a darált mákot. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és hozzákeverjük a masszához. Kivajazott, 30 centi hosszú sütőformában 180 fokon, 60 percig sütjük. A formában hűtjük ki. Egy citrom levét és reszelt héját összekeverjük 10 deka porcukorral, és hűlés után bevonjuk vele a süteményt. Hűtőben 1 hétig tárolható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.