Aktuális

Hetven kiló méhből áll az orvosi stáb - ismerje meg az apiterápiát!

Hetes Réka

2019. április 3. szerda 09:30

<p>Tizenkét kaptárnyi, vagyis körülbelül egymillió szorgos kis szárnyas gondoskodik arról a méhesházban, hogy az allergiások, asztmások, krupposok és a különféle légúti betegségben szenvedők jobban legyenek. Kolléganőnk, Hetes Réka is kipróbálta a különös gyógymódot.</p>

A rohamokban jövő, szűnni nem akaró köhögés már a fűtésszezon kezdete óta gyötör. Mostanra igencsak elegem lett belőle, úgyhogy elkezdtem keresgélni, mi segíthet rajtam. És rábukkantam a méhekre.

Az oroszoknál felírják

A méhek gyógyító erejében évezredek óta hisz az emberiség, és mára a megfigyeléseken és tapasztalásokon alapuló feltételezések már tudományos bizonyságot is nyertek. A méhekhez kapcsolódó módszereket összeségében apiterápiás gyógyításnak nevezzük, és az egyik féle alkalmazási módszer az apiterápiás vagy méhes ház. Ezekben nem kerülünk közvetlen kapcsolatba a zümmögő dokikkal, csak az általuk keltett jó­tékony hatásokat kell él­veznünk.

A méhesházakkal az 1970-es években kezdett el kísérletezni egy osztrák orvos, aki észrevette, hogy asztmás tünetei javulnak, amikor méhészkedik. Azóta Nyugat- és Kelet-Európában is elterjedt ez a gyógyítási forma. Sőt az oroszoknál minden méhészet bejáratánál van egy apiterápiás ház is, ahova a helyiek járnak gyógyulni, de tüdőgondozók udvarában is alakítanak ki méhesházakat. „Rendes” szakorvosok is rendszeresen felírják kiegészítő terápiaként a kaptárlevegős gyógyítást.

Kártyaparti és jóga

Antal István méhészmester és a hazai Apiterápiás Társaság tagja először Németországban találkozott méhesházzal a munkája során. Amikor hazajött, maga is készített egyet. Jelenleg övé az ország legnagyobb, mé­hekkel gyógyító létesítménye Székesfehérváron. Ebben nemcsak ücsörögni lehet, különféle foglalkozásokat is lehet tartani. Rendszeresen járnak ki oda jógázni, az idősebbek kártyázni, a gyerekek hozzák kedvenc játékukat vagy együtt társasozik az egész család az illatos levegőben és a kellemes melegben.

A lakóház minősítésű épületben 12 méhkaptár van, összesen hetven kiló krajnai méhecske szorgoskodik bennük. A gyógyulás érdekében vagy az immunrendszer megerősíté­séért kúraszerűen érdemes eljárni. Egy-egy alkalom egy óra, és a kúra 11 alkalomból áll, de már a harmadik-negyedik után látható és érezhető a javulás. A tüdőkapacitás már az első terápia után 15-20 százalékkal megnövekszik.

Részecskék, rezgés, hő

A kaptárlevegős gyógyítás három elemből tevődik össze:

1. A kaptár illata

Az édes, fűszeres illat nemcsak kellemes, de belélegezve jó hatással van a szervezetre.

– A méhek, ahogy élnek, mikroszkopikus darabokat választanak le a viaszból, propoliszból, virágporból. Ez az egyveleg bekerül a levegőbe, s ez gyógyító tulajdonságokkal bír – mondja Antal István. – Az összetevőknek külön-külön is ismert az egészségre gyakorolt, jó hatása, de így együttesen különösen hatékonyak.

2. A biorezonancia

A világban mindennek megvan a maga rezgésszáma, s e rezgéseknek az emberi szervezet­re gyakorolt hatása a homeopátiás gyógyításban régóta használatos. Ezt a hatást a méhek a puszta létezésükkel is képesek kiváltani.

– A szárnyuk, a testük rezegtetésével nagyon magas számon rezonálnak, ellentétben a legyengült, beteg szervezettel, aminek a rezgésszáma alacsony. A méhek közelségének köszönhetően az apiterápiás házban a beteg test rezgésszáma megemelkedik, visszakerül a normális állapotba – magyarázza a méhész.

3. A hőmérséklet

A legyengült szervezet a test hőmérsékletét is nehezebben képes szabályozni. A beteg emberek gyakran fáznak vagy valamiféle gyulladás hatására lázasak lesznek. A méhek a munkájuk során hőt is termelnek, ami az egész házat temperálja, 30 fok körüli hőmérsékleten tartja. Ez – akár az infraszauna – szintén jó hatással van a szervezetre.

Marika, ne hagyja abba!

– Kruppos gyerekek, akik tavaly nyáron kijártak egy-egy órára a családdal társasozni, a télen egyáltalán nem fulladtak be – állítja Antal István. – Az allergiásokon is segít. Érdekes, hogy a pollenallergiások sem lesznek rosszul a házban, pedig a méhek virágporral dolgoznak, helyette edződik a szervezetük, és enyhülnek a tüneteik a szabadban is.

De a méhész a legnagyobb sikerének azt tartja, hogy egy idős asszony, aki tüdőfibrózis­ban szenved, újra alhat a férje mellett.

– A tüdőfibrózis egy fulladásos rohamokat okozó, gyógyíthatatlan betegség, csak késleltetni lehet a súlyosbodását. Az egyik hölgynek, aki rendszeresen jár hozzánk, a kezelőorvosa csak annyit tudott mondani, amikor a terápia után meglátta az eredményeit: „Bármit is csinál, Marika, ne hagyja abba!”

A történet után István kedvesen rám szól: most már elég volt a jegyzetelésből (a házban az elektronikus kütyük használata tilos, mert rezgésük befolyásolja a méhekét), ő kimegy, én pedig pihenjek egy kicsit. A bent ülők azt tanácsolják: jobb, ha nem teszem keresztbe a lá­bam a zavartalan keringés érdekében. Ezt megfogadva hátradőlök, mélyen magamba szippantom az édes illatot, és hallgatom a méhek duruzsolását.

További cikkek

Tűz

Menekítik az embereket Budapesten, nagy a baj

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Döbbenet: Imrét újraélesztés közben akarta félrelökni egy vásárló, mert nem fért oda a tejhez

ripost.hu

Kikutatták, melyik alkoholos ital a leghatékonyabb a koronavírus megelőzésben

life.hu

5 észszerű és hasznos újévi fogadalom, amit érdemes betartanod

boon.hu

Hajléktalanná vált a két miskolci mentős (videóval)

origo.hu

Különös tevehibrideket ábrázolnak az iraki templom falain

nemzetisport.hu

Videó: nézni is borzalmas – a nehézsúlyú UFC-bajnok „ott” ütötte meg a Jackass sztárját

origo.hu

Az ország, amit az IMF szerint tönkretehet saját fizetőeszköze

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 27.: a Rák angyalként segít mindenkin, a Vízöntő megmutatja érzéseit

life.hu

Ebben az 5 csillagjegyben születnek a legtehetségesebb emberek

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: A franciák megtörtek minket az agresszív játékukkal – Rasmus Lauge

origo.hu

Kiszivárgott: éhező filmsztárok koldulnak egy piacon Észak-Koreában