Gasztro Magazin: Lehet saját kivink is!

Gasztro Magazin: Lehet saját kivink is!

gyümölcs
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 30. 02:00
<p><strong>A mi éghajlatunkon is kiválóan érzi magát a kivi, így bátran bele lehet vágni a termesztésébe, de azért érdemes utánanézni pár alapszabálynak. Ellenálló növény, csak ritkán támadják meg a paraziták, ezért szinte soha nem kell vegyszerezni.</strong></p>
Bors

Kína nemzeti gyümölcse

Tojás alakú, kívül barna, szőrös, belül zöld színű gyümölcse van a kivinek (angolul: kiwi) vagy kivigyümölcsnek (angolul: kiwifruit), amely az Actinidia deliciosa faj nemesített egyede, illetve más küllőfolyondár (Actinidia) nemzetségbe tartozó faj hibridje. Dél-Kína nemzeti gyümölcsének számít, az Actinidia a közép-kínai Sanhszi tartományban őshonos. Nevét Új Zéland nemzeti madaráról, a kiviről kapta, mivel ott kezdték el először termeszteni. A kivigyümölcsnek több mint négyszáz fajtája létezik, a leginkább kedvelt és termesztett változat a Hayward, amely az össztermelés 95 százalékát teszi ki. Rendkívül ellenálló, csak igen ritkán támadják meg a különféle paraziták, ezért – ellentétben más gyümölcsökkel szinte soha nem kezelik vegyszerekkel.

Gasztro magazin kéthetente kedden a Borsban - keresse az újságárusnál!

Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!

Bátran termeszthetjük!

A többség abban a tévhitben él, hogy ennek a növénynek itthon szinte a lehetetlen kategóriába tartozik a termesztése, ám ezt több kertész, illetve nem szakemberek tapasztalatai is cáfolják. Bírja a hideget, sőt, a keményebb, –25 fokos fagyokat is (az önbeporzó fajtája például, a Jenny). Az önporzós kivi nagyon ritka és általában kisebb mennyiségű gyümölcsöt hoz. A jó kivigyümölcsterméshez mindig szükség van porzó és termő egyedekre. Éppen ezért legalább két növényt kell beszereznünk, amennyiben bőséges termést szeretnénk elérni. 2–3 növény közelében legalább 1 porzósat kell ültetni, körülbelül 2 méteres távolságban. A kiviket szélvédett, napos helyre ültessük. A talajt dúsítsuk tőzeggel, marhatrágyával vagy komposzttal, és kiváló terméssel számolhatunk.

Jótékony hatású

A gyümölcs 83 százaléka víz, 1 százaléka fehérje, 9 százaléka cukor, 3 százaléka rost. Különösen C-vitaminban bővelkedik: egy kivi elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét. Segítségével megelőzhető a szezonális betegségek – nátha, megfázás, influenza – kialakulása, valamint más betegségek – például az ínygyulladás, a húgyúti megbetegedések stb. – gyógyulását is felgyorsíthatja.

A teljes cikket keresse a Gasztro Magazinban!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.