Eláruljuk, hogy készül isteni babgulyás a húsvéti maradékból

Eláruljuk, hogy készül isteni babgulyás a húsvéti maradékból

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 23. 13:00
<p>Még ezt megsütöm, aztán mást már tényleg nem főzök – ismerős kijelentés, ugye? Ezután szokott készülni a ráadáskalács biztos, ami biztos alapon. Ön mit csinál a megmaradt finomságokkal?</p>
BoBe

A karácsony után a húsvét a másik olyan ünnep, ami a hatalmas lakomákról és az emésztést segítő tablettákról szól. Roskadoznak az asztalok a sonkától, az isteni kalácsoktól, a sütiktől és a húsoktól. A háziasszonyok nem bírnak leállni a főzéssel és a sü­téssel, hiszen ki tudja, hogy ki állít be vendégségbe, és csak meg kell kínálni a locsolókat is valamivel. Múlt héten még azon agyaltunk, mi legyen a menü, most meg azon, hogy mit csináljunk a maradékkal. A Borsnak Tóth Dávid, a Nébih vendéglátás- és közétkeztetés-felügyeleti osztályának vezetője segített összegyűjteni pár egyszerű ételt, amelyekben felhasználhatjuk a megfelelően tárolt ünnepi maradékokat. A szakértő azt is elárulta, mit hogyan kell tárolni. 

Nyálkás felület: irány a kuka!

Bizonyára mindenki asztalán ott csücsült egy hatalmas, igazi házi füstölt sonka. De mihez kezdjünk, ha a fele ott maradt az ünnepi terítés kellős közepén? 

– A legfontosabb, hogy csak addig hagyjuk kint szobahőmérsékleten, ameddig a család jóllakik, maximum 1-2 óráig, de utána azonnal tegyük hűtőszekrénybe, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását – mondja Tóth Dávid. – Ha azt érzékeljük, hogy 3-4 nap után elkezd nyálkásodni a hús vagy egy kicsit savanykás, kellemetlen szagot érzünk, akkor azonnal dobjuk ki, mert fertőzésveszély is fennállhat. 

A legegyszerűbb felhasználása a megmaradt sonkának, ha apróra vágjuk és egy sajtos- tejfölös- sonkás tésztát készítünk belőle. Pizzára vagy melegszendvicsre, esetleg salátákba is szórhatjuk. Különleges ízvilágot ad a karakteres hús. A Bors korábban azt tanácsolta, hogy a sonkalevet fagyasszuk le. Ezt akár már most előkaphatjuk, mert finom alaplé főzelékekhez és levesekhez. Például a babgulyáshoz, amibe a sonkát is beletehetjük. 

4-5 napig ehető főtten

A húsvéti ünnep alapeleme a tojás. Akár főtt, akár töltött tojást csinálunk, a megmaradt ételeket könnyen fel tudjuk használni. A legnépszerűbb, ha a főtt tojást felkarikázzuk, és rakott krumpliba sorakoztatjuk. Igazán mókásan néz ki, amikor a festett, színes tojásszeletek kerülnek bele a tejfölös rétegbe. Ha nem szeretnénk bíbelődni a szeleteléssel, akkor csak törjük össze és egy ínycsiklandó tojáskrémet is készíthetünk belőle. A megmaradt darabokból levesbetét is lehet, vagy csak panírozzuk be a tojásszeleteket mintha hús lenne, és süssük ki, igazi különlegességet kapunk. Almával, uborkával vagy főtt krumplival keverve egy laza levezető tojássalátát kapunk, ami igazán jólesik a nehéz ételek után. 

– A megmaradt főtt tojásokat is érdemes azonnal hűtőszekrényben tárolni, lefedve. Négy-öt napig még elfogyaszthatjuk vagy felhasználhatjuk mindaddig, ameddig nem érzékelünk szürkés elváltozást rajtuk. A majonézes saláták is tojásból készülnek, de hűtött körülmények között is csak egy-két napig tárolhatjuk, utána már nem lehet megenni őket – mondja Tóth Dávid.

Panírmorzsának jó lesz

A fonott kalács is szimbóluma a húsvétnak így nem hiányozhat a desszertek sorából. A megmaradt szeletekből könnyen készíthetünk pirítóst vagy bundás kalácsot, az édes és a sós kedvelőinek igazi csemege. A kissé megszikkadt kalácsból egy kis kreativitással máglyarakást vagy mákos gubát csinálhatunk. A teljesen megszáradt daraboktól se váljunk meg, tegyük aprítógépbe és tökéletes morzsát kapunk belőle. Szilvás gombóchoz, nudlihoz ugyanúgy használhatjuk, mint a zsemlemorzsát. 

Fagyasztási kisokos

Különösen jól fagyasztható: minden friss hús vagy húskészítmény, vaj, sajt, juhtúró, túróalapú szendvicskrém. A tejszínt is eltehetjük, ha nem akarunk belőle habot készíteni kiolvadás után.

Készételek: levesek, főzelékek, köretek, főtt tészták. Piskóták, linzerek, élesztős tészták, utóbbiakat nyersen is fagyaszthatjuk. Olajos magvak, hogy megóvjuk őket az avasodástól. A gombát hosszú ideig csak a mélyhűtőben tudjuk tárolni. Tisztítva, szeletelve, kicsi citromos lében megforgatva, zacskókba téve, de akár egészben, megmosva, a tönkjéről a földes részt letakarítva, megszárítva is eltehetjük a fagyasztóba.

Nem fagyasztható: Tejföl, kefir, joghurt, saláták, pudingok, házi majonéz. 

Zacskó és műanyag

Csomagoláskor arra kell figyelni, hogy az élelmiszer jól be legyen zárva, minél kevesebb levegő maradjon mellette. Vizesen nem jó fagyasztani, mert jegesedés alakulhat ki a csomagoláson belül. Az üveget felejtsük el, mert a hidegtől széttörik, műanyag edényt használjunk a tárolásra. 

Babgulyás

(4 adag)

Hozzávalók: 2 l sonkalé, 50 dkg főtt sonka, 4 krumpli, 3 répa, 2 fehérrépa, 1 zeller, 1 vöröshagyma, 120 dkg fejtettbab-konzerv, 4 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, só, bors, borsikafű, babérlevél

Elkészítés: A sonkalevet feltesszük főni. Ha már forr, mehet bele az apróra vágott krumpli és répa, az egész fej hagyma, a zeller, és a fűszerek. Amikor már szinte teljesen puha a zöldség, akkor tegyük bele a kockára vágott sonkát. A legvégén kerüljön bele a bab. Egy rottyantás, és kész is! Ha pedig nem elég sűrű, egy kevés pirospaprikás rántással segíthet rajta. Kenyér helyett kóstolta már kaláccsal?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.