Aktuális

Adómentesen árulhatjuk kacatjainkat a Facebookon

Bors

2019. április 12. péntek 12:30

Számos zárt csoportban, és nyilvános oldalon futhatunk bele apróhirdetésekbe a Facebookon. Milyen szabályok vonatkoznak az efféle adok-veszekre?

Forrás: iStock (képünk illusztráció)

Manapság szinte már mindent az interneten igyekszünk intézni: a statisztikák szerint naponta több órát töltünk a Facebook nyomogatásával. A közösségi oldalt azonban nem csak mások életének nyomon követésére és csetelésre használhatjuk: apróhirdetési felületként is funkcionál. Használt esküvői ruháktól kezdve a képregényekig és a bútorokig mindennel találkozhatunk ott, mi szem szájnak ingere.

Előnye az apróhirdetési portálokkal szemben, hogy az eladónak rögtön „van arca”, hiszen rákattinthatunk a profiljára. Siklósi Máté, a CP Contact Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Kft. ügyvezető partnere osztott meg pár hasznos tanácsot az efféle ügyletekkel kapcsolatban. 

Ha nem jó a méret

Sajnos sokszor előfordul, hogy a megvett cipő vagy ruha nem jó méretű, vagy csak nem igazán tetszik a tükörben látott kép. Ilyenkor felmerül mindanynyiunkban, hogy most mi- tévők legyünk és mihez kezdjünk a termékkel.

– Ha cégtől rendelünk az interneten, akkor 14 napig kötelesek visszavenni a terméket, ha az sértetlen, rajta van a címke, és megvan a blokk. Ha magánszemély hirdet, akkor érdemes a vásárlás előtt megbeszélni, hogy ilyen esetben mi a megoldás – figyelmeztet a szakértő.

Tippek az árucseréhez:

Előre nézzünk utána, hogy mennyire jönne ki az esetleges postaköltség, hogy ne érjen minket meglepetés. 

Ha nem személyesen bonyolítjuk le az ügyletet, akkor inkább az utánvétet válasszuk.

A hirdetésbe részletesen írjunk bele mindent a termékről, és minél több képet töltsünk fel róla, hogy időt spóroljunk magunknak.

Tiltólistás dolgok

Bizonyos tartalmakat alapból nem enged a rendszer feltölteni, mert úgymond tiltólistán szerepelnek. 

Ilyenek a vényköteles gyógyszerek, a kábítószerek, a fegyverek, a lőszerek, a szexuális segédeszközök, de a felületen például cigarettát sem fogunk tudni árusítani. A Facebooknak saját védelmi programja van, ami akkor lép érvénybe, ha bármilyen tiltott tartalom megjelenik. Így védve az emberek biztonságát. Ha mégis belefutnánk valami ilyesféle hirdetésbe, akkor jelenthetjük a Facebooknak. 

Kézzel készült kizárva

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint „ha a magánszemély a saját maga által előállított ingóságokat értékesíti, például festményeket, szobrokat, ékszereket, vagy más tárgyakat, akkor ez már önálló tevékenységnek minősül, így eszerint kell megállapítani a jövedelmét. Vagyis, ebben a formában adót kell fizetni. Viszont, ha hébe-hóba olyan termékeket, dolgokat adunk tovább pénzért, amit mi is megvásároltunk, vagy örököltünk, akkor nem kell fizetnünk utána semmit.

Ám ha rendszeresen, mondhatni folyamatosan nagy tételben, esetleg elképesztően drága holmikat árulunk a neten vagy a Facebookon, akkor az már szemet szúrhat a hatóságoknak. Ugyanis, ha az adóév során a vásárlásból származó bevételünk átlépi a 600 ezer forintot, akkor 400 ezer forint után adót kell fizetnünk. A fennmaradó 200 ezer adómentes marad. 

Globális

A Facebook nemrég hozta létre a Marketplace funkciót, ami egy globális piactér, a felhasználók a kezdőlapjukon könnyedén megtalálják. Közel 5,5 millióan használják naponta világszerte.

További cikkek

Időjárás

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

ripost.hu

Akciófilmbe illő jelenetek Miskolcon: buszokat megállítva eredtek a fegyveres nyomába

life.hu

Meg kell műteni Gesztesi Károly fiát, nem halogathatta tovább a beavatkozást

mandiner.hu

Bolgár védelmi miniszter: A bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

nemzetisport.hu

Kép: „A te stílusod, a te szabályaid” – C. Ronaldón remekül áll a szemüveg

vg.hu

Megérkezett az amerikai válasz az orosz külügyminisztériumba

ripost.hu

„Ez minden szülő legrosszabb rémálma” – édesanyja szeme láttára hunyt el a 6 hónapos angyalarcú kisfiú

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Izland nyert, de a franciák vereségére is szüksége van az elődöntőhöz

mandiner.hu

Donáth Anna (Facebook): Bepereljük Szijjártó Külügyminisztériumát

origo.hu

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat