A sütőben is bízhatunk
Egy kezdő háziasszonynak nem szabad rögtön a közepébe vágni, a kenyér sütését apránként kell megtanulni. Az ország legjobb pékjének megválasztott Szabadfi Szabolcs szerint igazi türelemjáték a jó kenyér.
– Először mindig az alapokat kell megtanulnunk, aztán léphetünk majd szinteket, és próbálhatunk másfajta liszteket is – magyarázta a szakértő. – Meg kell tanulnunk a dagasztást, a hajtogatást, sőt még a formázást is – fejtegette. De vajon a pár tízezer forintért vásárolható sütők mennyire hatásosak?
– Nem kell tőlük megijedni, ugyanolyan jó munkát végeznek, mintha kézzel csinálnánk. Fontos, hogy tudjuk, mi került a tésztába, így tényleg a magunkénak érezhetjük a végeredményt.
A só megöli a baktériumot
Az első próbálkozásnál érdemes az élesztős kenyérrel belevágni, mivel ez sokkal könnyebb, mint a kovászos. Utóbbi elkészítése külön procedúra.
– Először langyos vízben fel kell futtatni az élesztőt. Ezt szaknyelven szuszpendálásnak hívják. Erre kell ráönteni a lisztet, majd csak ennek a tetejére szabad tenni a sót. Ha a só találkozik az élesztővel, akkor az megöli a baktériumokat – figyelmeztet Szabadfi Szabolcs.
– Ha elkezdjük dagasztani, már nincs mitől félni, nyugodtan keveredhetnek a hozzávalók. Ezek az első lépések. A kézzel dagasztásra legalább 20 percet kell szánni. Ezután jön a pihentetés, szigorúan letakarva! Ha ezt kihagyjuk, bőrösödni fog a tészta, tehát megszárad a külseje, emiatt nem tud majd dagadni. Körülbelül egy órára tegyük félre, majd nyomkodjuk ki belőle a levegőt, és jöhet a formázás. Ezt a formát kell majd egy kilisztezett kelesztőtálba tenni, amiből többféle létezik. A kelesztés körülbelül 45 percig tart. Eközben fel kell fűteni a sütőt, hogy a pékárut már a forró sütőbe kerüljön. A legjobb, ha egy vaslapot teszünk a középső polcra, és erre borítjuk rá a kenyeret. Ilyenkor még egy kicsit le kell spriccelni vízzel, hogy gőzt kapjon, így még jobban meg tud nőni a sütés közben. Először 250 fokon körülbelül 20 percig kell sütni, majd még további 25–30 percig 220 fokon – tanácsolta Szabolcs.
Játsszunk a szénhidráttal!
Schobert Norbi a szénhidrátcsökkentett kenyerek híve, de szerinte nyugodtan fogyaszthatjuk ezeket a péktermékeket, nem kell tartani tôlük.
– A fogyókúrázók tévedésben vannak, ha azt hiszik, hogy a teljes kiőrlésűvel fogyni lehet. Ez közel ugyanannyi szénhidrátot tartalmaz, mint a rendes kenyér. Az igaz, hogy kicsivel lassabban szívódik fel, de felszívódik. Legyünk résen, mert egyes termékek csak 30 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak. Az Update kenyerekben 50 százalékos a csökkentés, de vannak olyan termékeink is, amelyekben 90 százalék – magyarázta a fitneszguru, majd hozzátette, hogy a kenyér önmagában nem egy ördögtől való dolog. Aki egészséges, nincs semmilyen betegsége, és fogyókúrázni sem akar, az nyugodtan fogyaszthatja. – A gluténmentes őrület sem egészséges, ha egyébként a szervezetünknek nincs baja ezzel az anyaggal. Együnk változatosan – ezt a kenyereknél is megtehetjük, hiszen már rengeteg fajtája van –, akkor biztosan nem lesz problémánk a súlyunkkal és az egészségünkkel sem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.