Aktuális

Fia festette Goya legnagyobb műveit és unokája volt, aki átvert mindenkit?

Bors

Létrehozva: 2019.03.30.

Bizarr művészet - ezt a címet viseli sorozatunk, melyben világhírű alkotók megdöbbentő, megbotránkoztató, sokszor sötét titkairól rántjuk le a leplet. Pont ma - március 30-án, szombaton - van Goya születésének 273. évfordulója. Épp ezért most az ő munkásságát vesszük górcső alá.

Az 1746. március 30-án született Francisco José de Goyát sokan a modern művészet atyjának tekintik. Tény, hogy a spanyol festő témaválasztása, formavilága, szemlélete megelőzte a korát - egyes feltételezések szerint azonban nem csak alkotói zsenije, de egy különleges betegség is állhatott különleges látásmódja mögött. 

Az köztudott, hogy Goya 1792-ben egy rejtélyes betegségen esett át, aminek következtében teljesen megsüketült - munkái pedig innentől egyre komorabbak, sötétebbek lettek, élete vége felé pedig saját otthonának falát díszítette már-már apokaliptikus, sötét képekkel (amiket az utókor Fekete festményeknek nevezett el). Egy szakértő tudni véli, mi volt ez a rejtélyes betegség.

Hallucinációk gyötörték

A Marylandi Egyetem hallásspecialistája, Ronna Hertzano szerint minden jel arra utal, hogy Goya egy autoimmun betegség miatt süketült meg. A rendkívül ritka Susac-szindrómában szenvedett, ami a halláscsökkenés mellett visszatérő paralízist, fejfájásokat és hallucinációkat okozott nála. Ezekről a tünetekről a művész életrajzai is beszámolnak, valamint beszédes egybeesés, hogy megbetegedését követően készítette el 80 metszetből álló sorozatát, melyben rémálomszerű víziókat, szellemeket, boszorkányokat láthatunk.

Leghíresebb festményeit nem is ő festette?

Goya nevét a legtöbben azzal a 14 festménnyel azonosítják, amit Madrid környékén vásárolt háza belső falára festett valamikor 1819 és 1823 között. Az úgynevezett Fekete festményeket azóta szakszerűen eltávolították a ház faláról, és a Prado őrzi őket. Egy madridi történész, Juan Jose Junquera szerint azonban több jel is utal arra, hogy ezeket a felkavaró képeket nem is Goya festette, hanem - nagy valószínűséggel - a fia, Javier festette.

“A legmeglepőbb, hogy ezeket a munkákat senki sem dokumentálta. Goya semmilyen utalást nem tett ezekre a képekre az élete során, és a barátainak sem említette őket. Ez nagyon különös. Először 1868-ban, 40 évvel Goya halála után hallani felőlük” - magyarázta tanulmányában a történész. Hozzáteszi: egyes feljegyzések szerint a ház Goya életében még csak földszintes volt, az emeletet pedig csak a halála után húzták fel rá. Ez azért különös, mert a 14 Goyának tulajdonított falfestmény fele az emeleten található!

Junquera úgy véli, hogy a képeket Goya fia festhette - aki ugyan nem kiemelkedő, de tehetséges festő volt -, és a művész unokája lehetett az, aki elterjesztette, hogy azok híres nagyapja munkái, hogy megnövelje a ház értékét. Az épületet ugyanis megpróbálta már párszor eladni - sikertelenül.

A történész szerint az is gyanús, hogy a festő azelőtt soha nem ismételte önmagát. Ezek a képek azonban - mint magyarázza - túl hasonlóak.

Más szakértők azonban nem értenek egyet ezzel a feltételezéssel. Noha Goya igen tetemes - félezer festményt számláló - életművéből jó 150 eredetiségét kérdőjelezték már meg, a Fekete festményekét eddig soha. A képek a hivatalos álláspont szerint továbbra is Goya művei.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168384_auto_resized.jpg
origo.hu

Sírva fogadta Harry herceg III. Károly döntését

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714395013
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173346_auto_resized.png
metropol.hu

Kitálaltak kapcsolatukról a Házasság első látásra párjai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173374_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Sokk: Szívtájékon szúrta osztálytársát a hatodikos kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171120_auto_resized.jpg
ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173134_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Félelmetes videó jelent meg az orosz pilóták kegyetlen pusztításáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27564_resized.jpg?avcount=1714395013
origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173481_auto_resized.jpg
astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714395013
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714395013
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/lu7WAsfopw2aPn1A7z71rp-XZYNCtf7UDJLmFvRNxiI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZjNGY1NmMzZTI5OTQ3ZjE5MGY5MzhmMWIyN2ZiODgz.webp
Késelés

Bőnyi gyerekkéselés: megszólalt a szemtanú, ez volt az indok - Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó