Ezzel a menüvel vegye le a családot a lábáról farsangkor

Ezzel a menüvel vegye le a családot a lábáról farsangkor

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. március 03. 12:00
Az idén március 5-ére esik húshagyó kedd, a hagyományos húsvét előtti, 40 napos böjt kez- dete, amely tiltja a melegvérű állatok húsának fogyasztását. De ezen az utolsó napon nagy hagyománya van a dőzsölésnek, sőt: torkos csütörtökön, azaz a farsang farkán még kapunk egy lehetőséget a maradékok eltüntetésére is, úgyhogy érdemes valami finomat főzni.
Bors

Leves

Sárgaborsó-krémleves

Elkészítés: 50 perc 

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 25 dkg szárított sárgaborsó * 20 dkg csirkemellfilé * 1 fej vöröshagyma * 1 gerezdfokhagyma * 20 dkg tejföl * 2 l csirkealaplé * 1tk só * 1 kk bors * 5 ek olaj * 1 csokor petrezselyemzöld a tálaláshoz

Elkészítés: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a borsot is. Beleszórjuk a kockára vágott csirkemellet, és kavargatva átpirítjuk. Hozzáöntjük a leöblített sárgaborsót, megsózzuk, felöntjük a csirkealaplével, és kis lángon, félig lefedve puhára főzzük. Amikor a sárgaborsó kezd szétesni, belekeverjük a tejfölt is. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Főétel

Csontozott sertéscsülök sült almával

Elkészítés: 2 óra 

Nehézség: * * 

Hozzávalók (6 adag): 1 kg csontozott sertéscsülök * 1 tk só * 1 gerezd zúzott fokhagyma * 1 kk őrölt bors * 1 kk őrölt kömény * 1 kk szárított gyömbér * 1⁄2 l barnasör * 6 alma

Elkészítés: A sót keverjük össze a fűszerekkel, és dörzsöljük be vele a csülök húsát, majd hagyjuk 30 percet állni. A csülköt tekerjük fel, hogy a bőre legyen kívül, és kötözzük össze, ne nyíljon szét sütés közben. Tegyük egy tepsibe, öntsük alá a barnasört, és lefedve, 180 fokos sütőben süssük egy órát. Vegyük le a fedőt, tegyük mellé az egész (vagy félbevágott – ez az almák méretétől függ) almákat, és többször átforgatva, szafttal locsolgatva süssük ropogósra a bőrét. Tálalás előtt lefedve hagyjuk állni félórát, hogy szépen tudjuk szeletelni. Az almával együtt tálaljuk.

Köret

Hagymás, szalonnás kelbimbó

Elkészítés: 40 perc 

Nehézség: *

Hozzávalók (6 adag): 1 kg kelbimbó * 13 dkg húsos szalonna * 1 fej vöröshagyma * 2 ek olaj

Elkészítés: A kelbimbót tisztítás és mosás után félkeményre pároljuk. Az olajon kiolvasztjuk a szalonnakockákat, majd az apróra vágott hagymát is hozzáadva megpirítjuk. A párolt kelbimbót beleforgatjuk a szalonnás hagymába, és rázogatva sütjük még tíz percig.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.