Aktuális

A tavasz érkeztével jelentősen megváltozik a közlekedés

Bors

Létrehozva: 2019.03.17.

A görkoris, gyalogos, a kerékpáros tartsa be a KRESZ-t, az autós figyeljen rájuk! Nem lehet elégszer beszélni ezekről a dolgokról.

Forrás: iStock

A tavasz érkeztével jelentősen megváltozik a közlekedés. Előkerülnek azok az autók, melyek téli álmot aludtak, megjelennek a forgalomban a motorosok, kerékpárosok, a motoros és sima rollerek, de még a görkorisok is. A közlekedési szabályok szerint utóbbiak gyalogosnak számítanak, így a rájuk vonatkozó szabályokat kell betartani. Ezzel kapcsolatban a Balesetmegelőzés összeállított néhány jótanácsot, melyeket érdemes a közlekedőknek megfogadni.

– Fontos, hogy akár rollerrel, akár görkorcsolyával közlekednek, megfelelő védőfelszerelésben – könyök- és térdvédő, bukósisak – tegyék, mert azok komoly sérülésektől óvhatnak meg. 

– A gyalogosok is közlekedjenek felelősségteljesen. Komoly balesetveszély- forrás, ha a gyalogosan – akár sporteszközzel – közlekedő nem a kijelölt gyalogos átkelőhely fokozott védelmében próbál átkelni az úttesten. Fontos, hogy amennyiben a közelben „zebra” található, ott keljen át. 

– Jelentős veszélyforrást jelenthet, ha a gyalogosok mobiltelefonjaikat nyomkodva, fülhallgatóval zenét hallgatva közlekednek, figyelmetlenül lépnek le az úttestre.

– Az úttesten átkelés során mind a gyalogos, mind a járművezető keresse a másikkal a szemkontaktust, mely segít, hogy a közlekedés résztvevői megismerjék egymás szándékát a közlekedésben. 

– A gyalogosoknak elsősorban a járdán kell közlekedniük, ahol pedig nincsen járda, ott a leállósávot, az útpadkát vagy a kerékpárutat igénybe véve kell, hogy haladjanak. Ha az úton egyik sincsen – vagy az a gyalogos közlekedésre alkalmatlan –, akkor lakott területen lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben közlekedjenek az úttesten. 

– A gyalogosok sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak közúti balesetek sérültjévé, áldozatává. 

– A kerékpárosoknak is érdemes kiemelten figyelniük, mivel az autósok már elszoktak a kétkerekűek jelenlététől, így a visszarázódás során veszélyesebb a forgalom. 

– Bringával mindig a kerékpárúton, sávban haladjon, ennek hiányában az út jobb szélén. Sajnos sok kerékpárosnál látható, hogy öntudatosan a megengedett egyméteres határ belső szélén tekernek, de ezzel inkább csak saját magukat hozzák veszélyes  helyzetbe.

– A kerékpárosokra is vonatkoznak a KRESZ szabályai, a piros lámpa nem csak az autósoknak szól, ahogy a közlekedési táblák utasításai sem. A stop, az elsőbbségadás kötelező, rájuk is érvényesek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168924_auto_resized.jpg
origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714390811
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165676_auto_resized.jpg
life.hu

Kitálalt a királyi család egykori sajtósa: „Harry teljesen más ember lett, mióta megházasosott"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165936_auto_resized.jpg
vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169256_auto_resized.jpg
ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166171_auto_resized.jpg
vg.hu

Itt vannak az otthonfelújítási program részletei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27562_resized.jpg?avcount=1714390811
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714390811
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714390811
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/r3NXLRrpfh66m0JEBBPhHUDa8abtwec-BijRnEAsZNU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RkNzNmMWVlZTg4YjQxNzFhNzVlNjI5ZjI1ZDZjZjYz.webp
Tragédia

Megszúrta tanulótársát egy lány a Szent István Király Általános Iskolában - Videó