Paprikás krumpli sztárséf módra, avagy ilyen egy igazi Bocuse d'Or ihlette menü

Paprikás krumpli sztárséf módra, avagy ilyen egy igazi Bocuse d'Or ihlette menü

paprikás krumpli
PUBLIKÁLÁS: 2019. február 17. 12:00
Bors

1. főétel

Paprikás krumpli kezdőknek

Hozzávalók (4 adag):
75 dkg krumpli
25 dkg füstölt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
2 db közepes paradicsom
1 db nagy zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika
1 kk őrölt köménymag
1 kk fekete bors (őrölt)
1 tk só
4 evőkanál étolaj
1 l víz

Elkészítés (40 perc): az apróra vágott hagymát dinszteljük meg az olajon, szórjuk bele a fűszereket, és kevergetve pirítsuk, míg illatozni kezd. Adjuk hozzá a feldarabolt paprikát és paradicsomot, öntsünk rá 2 dl vizet, és lefedve főzzük szét benne a paradicsomot és a paprikát. Keverjük hozzá a kockára vágott krumplit, öntsük alá a maradék vizet, sózzuk meg és kezdjük el főzni. Húsz perc múlva adjuk hozzá a karikára vágott kolbászt, és ezzel főzzük még 10 percig. TIPP: kínálhatjuk tejföllel vagy ecetes savanyúsággal, de mindenképpen adjunk hozzá ropogós, friss fehér kenyeret.

2. főétel

Egészben sült borjúkaraj

Hozzávalók (4 adag):
60 dkg borjúkaraj

A páchoz:
1 ek só
1 tk rózsa- és feketebors-keverék durvára törve
1 tk rozmaring
3 gerezd zúzott fokhagyma

A sütéshez:
5 dkg vaj
1 citrom leve

Elkészítés (2 óra): a csont nélküli karajt lehártyázzuk. A pác hozzávalóit összekeverjük, és bedörzsöljük vele a húst, majd legalább egy óráig állni hagyjuk a hűtőben. Egy száraz serpenyőben a hús minden oldalát körbesütjük, majd egy tepsibe tesszük, és meglocsoljuk a citromos olvasztott vajjal. Ezután 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készül el – akkor jó, ha a hús közepe halvány rózsaszínű.

3. főétel

Zsályás, pirított borjúmirigy

Hozzávalók (4 adag):
50 dkg borjúmirigy
5 dkg vaj
5-6 darab friss zsályalevél
1 dl száraz fehérbor
1 citrom
1 tk friss kakukkfűlevél
1 gerezd fokhagyma
4 db koktélparadicsom
1 tk só
1 kk bors

Elkészítés (40 perc): a borjúmirigyet lehártyázzuk. Elkezdjük pirítani a vajon, hozzáadva a zúzott fokhagymát és a meghámozott, kissé összetört paradicsomot. Aláöntjük a bort, és kevergetve elforraljuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon. Megsózzuk, rászórjuk a fűszereket, meglocsoljuk a citromlével, és aranysárgára pirítjuk. A zsályát apróra vágjuk, és a végén keverjük hozzá.

Köret

Krumplipüré

Elkészítés (30 perc): A krumplit megfőzzük, összetörjük, megsózzuk ízlés szerint, és vajjal simára keverjük.

A menüvel kapcsolatos interjú Pohner Ádámmal ide kattintva olvasható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.