Aktuális

Magyar áttörés: Rákból gyógyult nők is szülhetnek

B. B.

Létrehozva: 2019.02.08.

Mostantól lehet gyereke a rákot leküzdő magyar nőknek is – köszönhetően egy magyar orvoscsoportnak. Három gyógyult nőnél már el is végezték itthon a tudományos áttörést jelentő petefészekszövet-transzplantációt.

Forrás: Czerkl Gábor

Megdöbbentő, de a rákos nőknek mindössze négy százaléka van tisztában azzal, hogy ha le is küzdi a kórt – le­gyen szó emlő-, hematológiai, vér- vagy éppen nőgyógyászati rosszindulatú daganatról –, gyereke már nem lehet. Az alkalmazott kemoterápia és sugárkezelés miatt ugyanis a petefészek működése erre alkalmatlanná válhat.

Egy dán nő volt az első

Az orvosok szerint a világon elsőként egy dán nő két gyermeknek adott életet azután, hogy helyreállították termékenységét azzal, hogy petefészekszövetét eltávolították, lefagyasztották, kiolvasztották, majd rákkezelése után visszaültették.

– A gyakorlatban ez kétféleképpen működhet. Egyrészt úgy, hogy a petefészekből kiveszünk petesejteket, és ezeket lefagyasztjuk. Ezt viszont kisgyerekeknél nem alkalmazhatjuk, valamint fontos, hogy miután megtudja a páciens, hogy rákos, szinte azonnal el kell végezni a beavatkozást. A másik lehetőség, hogy kiveszünk a petefészekből csíkokat, ezeket fagyasztjuk le, és később visszaültetjük a petefészekbe. Ezt csináltuk meg most Magyarországon három páciens esetében – részletezte a forradalmi módszert a Borsnak dr. Vereczkey Attila nőgyógyász, a kutatási csoport vezetője.

Utóbbi esetben egyébként a petefészekből vett, lefagyasztott csík csak akkor ültethető vissza, ha az a szövet nem tartalmaz ráksejteket, nehogy visszafertőzze magát a páciens. Külön érdekesség, hogy a beavatkozást akár már nyolc hónapos kislányon is el lehet végezni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek