Aktuális

Kerekezhetnek a járdán a rolleresek

H. R.

2019. február 15. péntek 08:30

Rolleresek, gördeszkások szlalomoznak a járdán, ami bosszantja a gyalogosokat, pedig valójában ott a helyük. Bizonyos esetekben viszont kitilthatók bárhonnan.

Régebben a gördeszka volt a divatosabb, ma már a rollert használják egyre többen alternatív közlekedési eszközként. Mi tagadás, mindkettő képes arra, hogy köztük szlalomozva halálra ijessze vagy csak megzavarja útjukban a gyalogosokat. Érthető, ha sokan a bicikliútra zavarják a száguldozókat. A bringások viszont visszaparancsolják őket, mert hozzájuk ké­pest lassúak a rolleresek, amivel rá­juk nézve is balesetveszélyesek. Valójában hol van a helyük a munkába vagy csak szórakozásból rollerezőknek, milyen szabályok vonatkoznak rájuk?

Egyik se valódi jármű

Első körben érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen szabályok vonatkoznak az elektromos vagy olyan testi erővel meghajtandó többkerekűekre, amik nem biciklik.

– Ezek az eszközök a KRESZ szerint nem járművek. Az ilyennel közlekedő gyalogosnak számít, tehát ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a gyalogosokra – hívta fel a figyelmet Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő. Vagyis a meglepő igazság: a rollereseknek, valamint gördeszkásoknak ugyanúgy a járdán és a bicikliúton kell közlekedniük, mert ezt írja elő a KRESZ. Semmi esetre sem az autók között, mint ahogy az a bringásoknak megengedett.

Tiltások és kivételek

A főváros több kerülete is úgy döntött, hogy kitiltja a segwayeket a közterületeiről – ezek elektromos hajtású ön­egyensúlyozó, kétkerekű, száguldó eszközök. A tiltás azonban az elektromos rollerekre, hoverboardokra, elektromos gördeszkákra is érvényes: az I. és az V. kerület tulajdonában lévő gyalogosutakon és gyalogosövezeteken, tereken tilos elektromos meghajtású járműveket használni. Az önkormányzatok a döntéseket azzal indokolják, hogy több baleset is történt a segwayek megjelené­se óta.

Természetesen van kivétel, a tiltás a mozgáskorlátozottakra és a rendvédelmi szervekre nem vonatkozik.

A tömegközlekedési eszközökön is vannak szabályok: gördeszkát és görkorcsolyát szinte mindegyiken tilos használni, ettől még kézben, táskában vihetjük magunkkal ezeket. A rollert, hoverboardot – bár nincsenek külön felrajzolva a buszokon látható tiltólistákra –, ugyanúgy szabálytalan használni.

Hol marad a biztonság?

A szakértő szerint leginkább abból adódik konfliktus, ha a járókelők és – például – a rolleresek között nagy a sebességkülönbség. Sajnos minden szándékosság nélkül is összeütközhetnek egy hirtelen irányváltás vagy más váratlan behatás miatt. Azok a gördeszkások, egyéb alternatív közlekedési eszközt használók, akik szeretnének jobban beilleszkedni a gyalogosok közé, tehetnek gesztusokat feléjük: például a zebrán kézben átvihetik az eszközt. Ezzel nekik is biztonságosabb, mert nem akadnak el kátyúban, padkában, bármilyen aszfalthibában, megkímélik magukat pár hatalmas padlózástól.

Abból, hogy gyalogosnak mi­nősülnek a rolleresek, gördeszkások és görkorisok, az is következik, hogy nem kötelező számukra a különféle biztonsági felszerelések használata sem. Ez viszont másképp van azoknál, akik aktívan, extrém sportolóként űznek valamilyen aszfaltbetyárjátékot.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási hátrányból jött vissza, de kiesett a férfi vízilabda-válogatott

vg.hu

Törölte a Wizz Air a járatukat, ezer euró ráfizetéssel jutott haza egy magyar házaspár

hirtv.hu

Aszódi kettős gyilkosság: Kiderült, hatalmasat hibáztak a rendőrök

ripost.hu

Horror a magyar sertéstelepen: Sokkot kaptak a Nébih munkatársai – Videó

hirtv.hu

A kórházban esett egymásnak a kéjenc nő és párja, a zsaruk vetettek végett a légyottnak

mandiner.hu

Itt támadhatja meg Putyin a NATO-t, ha kitör a világháború

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. június 30.: az Ikreknek lépnie kell, a Halak figyeljen a belső hangra

borsonline.hu

Kiadták a riasztást: brutális vihar közelít hazánk felé

borsonline.hu

Lefotózták, az erkélyen villant ki a barna hajú szépség szeméremdombja - fotó

borsonline.hu

Egymásnak esett Suzy és Jolly a pénz miatt, kiderült, miért

További cikkek

Utazás

Exkluzív interjú Károly herceggel: „Erdély szeretete a vérében van”

NÉBIH

Gyomorforgató helyen készítették a békési kolbászt: Patkányok, penész és kosz