Aktuális

Vége a kóklerkedésnek a használtautó-piacon - A Bors utánajárt

B. B. A.

Létrehozva: 2019.01.22.

A legtöbb embernek összeszorul a gyomra, ha arról van szó, hogy le kell cserélni az autót egy másikra, ráadásul használtra. Nem tudhatjuk, van-e vaj a füle mögött az eladónak. Ennek mostantól vége!

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

Az új, magyar, ingyenesen működő használtautó-lekérdező rendszert azért hozta létre a Belügyminisztérium, hogy visszaszorítsa a csalások számát a használtautó-piacon. A személyre szabható ügyintézési felület, röviden SZÜF Ügyfélkapu-regisztrációval érhető el, teljesen díjmentesen.

– Ezzel az autó korábban rögzített kilométer­óra-állásait, az eredetiségvizsgálatok fotóit, az előző tulajdonosok számát, de még azt is le lehet kérdezni, hogy meddig érvényes rajta a műszaki – ma­gyarázza Zách Dániel, a Totalcar újságírója. Korábban is létezett egy gépjármű-lekérdező rendszer, de pénzért, és sokkal kevesebb információt nyújtott.

Kiszűrik a lopott kocsit

Minden olyan autó benne van a rendszerben, amely megjelent Magyarországon valamelyik vizsgálóállomáson, és ellátták magyar rendszámmal.

– Ez azt jelenti, hogy ha a vevő beüti a megvásárolni kívánt kocsi rendszámát, akkor még azt is tudni fogja, hogy hány tulajdonost fogyasztott már el a jármű. Eddig belefuthatott a vevő akár abba is, hogy félretájékoztatás miatt megvett egy lopott gépjárművet, amit később az illetékes hatóság teljesen jogosan elvitt tőle. Így ő ott maradt autó és pénz nélkül. Ezzel a rendszerrel ez teljességgel elképzelhetetlen – fejtette ki a Borsnak Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő. A szakember szerint a legnagyobb érdeme az oldalnak, hogy teljesen megbízható, hiteles információkat kaphatnak a vevők, mivel az adatokat a Belügyminisztérium saját adatbázisából kapják, leszámítva, hogy a személyi jogokat védve a korábbi tulajdonosok személyes adatai láthatatlanok. 

Időt és energiát is spórol

Eddig sok vásárló –aki kevésbé értett az autókhoz – a szerelőt kérte meg, segítsen neki, nehogy átverjék. Legény György autószerelőnél is mindennaposak voltak az ilyesfajta segítségkérések.

– Ilyenkor megkértem a kuncsaftot, hogy az eladóval együtt jöjjenek el hozzám, hogy átnézzük a kocsit. Előfordult, hogy találtam olyan sérülést, amit az eladó szeretett volna elfedni. Jó, ha egy szakember is látja a vásárlás előtt – mondta el lapunknak Legény György. Ennek azonban vége! Időt, pénzt és idegeskedést is spórolhat­nak a vásárlók a SZÜF-fel, hiszen ami oda felkerül, az úgy is van, nincs szükség még egy harmadik fél be­vonására. Rá­adásul az idén január 1. után történt kár­esetek is elérhetőek lesznek. A rendszer már most is működik, de akadnak még zökkenők.

Átverés ellen

Szakemberek szerint, ha az eladó nem akarja telefonon elárulni az autó rendszámát, az már gyanús. Anélkül nem is érdemes elindulni megnézni a kocsit, pláne, ha órákat kellene utazni érte. Ez annak lehet az árulkodó jele, hogy át akarnak verni bennünket.

Nem biztos, hogy körözik

Azoknak az autóknak az esetében, amelyeknek a lekérdezése azt az eredményt hozta, hogy a motorszám alapján körözik, érdemes megnézni ugyanebben a lekérdezési eredményben kapott PDF-ben, hogy egyáltalán meg van-e adva a kocsi motorszáma – hívja fel a figyelmet a Totalcar újságírója. – Ha nincs, akkor tévedésről van szó, ami azért fordulhat elő, mert a motorkód viszont nem egyedi, több kocsinak is lehet ugyanaz a száma – magyarázza Zách Dániel, aki jó néhány levelet kapott ezzel kapcsolatban. A tulajdonosok pánikoltak, de később kiderült, nincs ok az aggodalomra. Nem az ő kocsiját körözik, hanem egy ugyanolyan motorkóddal rendelkező másikat, valahol a schengeni övezeten belül. Ha valaki ilyet tapasztal, jelezheti azt egy központi e-mail címen: a [email protected].
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek