Aktuális

Újabb méregre vadásznak a csapvízben

Hu-Zo

Létrehozva: 2019.01.18.

Számos más növényvédőszer mellett idén januártól már a glifozátot is vizsgálni kell az ivóvízben. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárkinek veszélyben lenne az egészsége.

Forrás: Thinkstock

A növényvédőszerek jelenlétét már évtizedek óta nézik az ivóvízben, és ezekre a molekulákra is szigorú határértékeket jelölnek ki – írja a laboratorium.hu portál. Az ivóvizet a 21. században már rendkívül modern technológiákkal, módszerekkel ellenőrzik, a határértékeket folyamatosan szigorítják, és időről időre kiterjesztik a vizsgálandó vegyületek körét is.

Egy nemrég hatályba lépett törvénymódosítás egyik legfontosabb eleme, hogy immár vizsgálni kell a glifozátot, valamint annak bomlástermékét, az AMPA-t is. A glifozát számos vitát kiváltó és gyakorlatilag az egész bolygót beborító, szinte minden gazdaságban jelenlévő növényvédőszer. A hetvenes évek óta használják világszerte, s bár azóta korszerűbb anyagokat is kifejlesztett a vegyipar, a mai napig rendkívül elterjedt, és sajnos az emberre sem veszélytelen. Egyebek között okozhatja a központi idegrendszer genetikai elváltozását, a koponyát formáló sejtek pusztulását, az ízületek porcainak deformálódását, illetve születési rendellenességeket.

Az, hogy mostantól ennek a vegyületnek a jelenlétét is vizsgálni kell a hazai ivóvízben, természetesen nem jelenti azt, hogy benne is van.

– A szer Magyarországon is forgalomban van, a kiskertekben is rendkívül hatásos, főleg olyan gyomoknál, amiket nehéz kiirtani – mondta a Borsnak dr. Szigeti Tamás János, a vízvizsgálatokkal is foglalkozó WESSLING Hungary Kft. szakembere. – Csak kicsit fegyelmezettebben kéne használni, főleg a nagyüzemi gazdaságokban, mivel bemosódik a talajba. Állatkísérletben már sikerült a káros hatását igazolni, igaz, csak nagyságrendekkel nagyobb koncentrációban, mint ami az ivóvízben kimutatható. Úgyhogy megijedni nem kell, csak ellenőrizni – húzta alá a szakember.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek