Aktuális

Ugyanaz volt az orvosa a két elhunyt kisfiúnak

B. B.

Létrehozva: 2019.01.08.

Egyazon doktornő kezelte azt a két gyermeket, aki a vád szerint egyaránt szülői hanyagság miatt halt meg. Dr. M. G.-t az egyik esetben el is ítélték.

Forrás: Bors

Két tragikus eset – kísérteties hasonlósággal. 2012-ben hozta világra otthon Endrét az édesanyja, Ada. A gyerek apja az az L. Cs. volt, aki hazánkban az oltásellenes mozgalom élharcosának számít. A kisfiú a következő év január elsejéig semmilyen orvosi ellátást nem kapott, ekkor már kritikus állapotban került kórházba, és hathetesen meghalt.

Az Agárdon született Benjámin 19 hónaposan, 2013 áprilisában hunyt el szörnyű kínok között. A szülei ugyanis elutasították a hagyományos orvoslást. A gyereket egyéves koráig csak anyatejjel táplálták, és csak egy természetgyógyász, M. B. látta. Ez az ügy híresült el a „fényevő család” eseteként.

A két tragédiában közös, hogy a gyerekek orvosa ugyanaz a doktornő volt: M. G. Benjámin esetében a vádlottak padjára is ültették, a család és a természetgyógyász mellett ő volt az ügy hatodrendű vádlottja. Az ítélet kihirdetésekor a bíró hangsúlyozta: a doktornő vétett, ugyanis jeleznie kellett volna a hatóságoknak, hogy tíz hónapos kora után már nem vitték el hozzá Benjámint. Ezt nemhogy nem tette meg, de végig a saját pácienseként könyvelte a kisfiút. Ebben az ügyben így végül fél­éves, de felfüggesztett börtönbüntetést kapott foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

A most zajló perben – a kis Endréében – ugyan nem vádlott, de több hasonlóság is szembetűnő. Például az, hogy egyik gyerek sem az ő körzetében lakott, vélhetően a szülők választották ki a doktornőt. Aki – úgy tudjuk – a mai napig praktizál egy fővárosi, XVII. kerületi rendelőben.

– Ha a gyerek halála bizonyítottan közvetlenül összefüggésbe hozható lett volna az orvos tevékenységével, az 1–5 év börtönt jelenthetett volna neki, de a felfüggesztett büntetés alapján erről nincs szó – magyarázta a Borsnak dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd. – Emellett a bíróságnak nyomatékos enyhítő körülmény esetén lehetősége van enyhítést alkalmazni. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés esetén az adott orvost el lehet tiltani a foglalkozásától, de természetesen ez nem automatikus. A bíróság mérlegel, ez alapján alkalmazzák az eltiltást, vagy engedik tovább praktizálni. Természetesen vannak extrém súlyos esetek, amikor egy doktort azonnal kötelező eltiltani az orvoslástól. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek