Ha hihetünk a szakembereknek – és miért ne tennénk –, 2050-re mintegy 2,5 milliárd emberrel lesz több a Földön a mostani 7 milliárdhoz képest.
Luxus lehet a marha
Ez egyben azt is jelenti, hogy egyre nagyobb lesz az igény a húsra még akkor is, ha sokan a vegetáriánus életmódot választják. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének elemzői úgy vélik, az állattenyésztés szép lassan képtelen lesz tartani azt a tempót, amit felgyorsult világunk már most is diktál. Ráadásul – figyelmeztetnek tudósok – az állattenyésztés már most is a fenntarthatóság határát súrolja. Éppen ezért valószínűsíthető, hogy 2050-re a marhahús már ugyanolyan luxuscikk lesz, mint most a kaviár.
Feszülnek a határok
Bár a legtöbb európai embernek már a rovarevés gondolatától felfordul a gyomra, más kultúrákban ez éppoly természetes, mint nekünk, hogy megesszük a pacalt, ami köztudottan a szarvasmarha gyomra. A rovarevés, vagy más néven entomofágia keleten teljesen természetes, és úgy tűnik, egyre több európai ország is kezdi feszegetni a saját határait ezen a téren. Svájcban például van olyan üzletlánc, ahol lehet kapni rovarokból készült termékeket, Finnországban pedig már tücsöklisztből készült kenyereket árulnak, osztotta meg a Borssal tapasztalatait dr. Demeter Alexandra gyógyszerész, szerveskémia-tanár, aki a többi között a Survivor című túlélőshow-ból lehet ismerős sok olvasónak.
Kukacot rendelt
Alexandra úgy került kapcsolatba a rovarevéssel, hogy pár évvel ezelőtt jelentkezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Egyen rovart! nevű akciójához.
– Emiatt rendeltem magamnak néhány sáskát, lisztkukacot és elkezdtem a dolgot. Elsősorban a kísérletezés érdekelt, de nem elhanyagolható, hogy harminc év múlva az emberiség szinte rákényszerül a rovarevésre. Európán belül egyébként egyre nyitottabbak az emberek, már üzletágak épültek a rovarokból készült ételek, lisztek forgalmazására. A rovar alapú táplálkozás alighanem a fenntartható fejlődés jövőjét jelenti – mondta a Borsnak Alexandra, aki maga is készített már lisztkukacból lisztet, sőt chipset is. – Volt már rá példa, hogy kisütöttem olajban lisztkukacot, megszórtam pizza fűszerkeverékkel, és azt ettem filmnézés közben. Teljesen olyan, mintha chipset ennék, csak ez egészséges, van benne tápanyag – tette hozzá a gyógyszerész.
Erősíti a szervezetet
Amellett, hogy kítűnő fehérjeforrás is a rovar, sem az étel előállítása, sem a rovar tenyésztése nem drága. Jóval olcsóbb lenne, mint például a szarvasmarha, vagy a sertés tenyésztése, ráadásul a rovarok között nem terjednek olyan betegségek, amik a nagy testű állatoknál előfordulhatnak. – A tenyészállatokat sok esetben gyógyszerekkel, antibiotikumokkal kezelik. A sáskákat, rovarokat viszont nyilván nem, ez is előnye a rovarral táplálkozásnak – mondta dr. Demeter Alexandra, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy a sáskában, lisztkukacban számos ásványi anyag megtalálható, úgymint kálcium, cink, réz és nagy mennyiségű vas. A kitin – a rovarok páncélzata – ráadásul immunerősítő hatású.
Tudta-e, hogy amíg egy tücsök testének mindössze ötöde ehetetlen, addig a marha 45, a bárány testének 65 százalékát nem lehet megenni?
Olyan, mint a csirke
A Borsnak nyilatkozó Barbi jelenleg délkelet-ázsiai körúton van. Azért utazik, hogy minél kevesebb pénzből minél több élményt szerezzen, ebbe pedig néha becsúszik néhány szokatlan falat.
– Chiang Maiban egy piacon megkóstoltam a szöcskét. Először húztam a számat, de mindenki engem nézett és drukkolt, úgyhogy nem tehettem mást, ráharaptam.
Meglepően jó volt, a csirkéhez hasonlítanám az izét. Ezt inkább amolyan ropogtatnivalónak szánják itt, el tudom képzelni például filmhez popcorn helyett – mesélte el a Barbesz néven ismert vlogger lapunknak különleges ízélményét.
Kóstoló
Alexandra kekszeket, kenyérre kenhető krémeket is készített már rovarokból. Budapest utcáin, terein kóstoltatta meg a járókelőkkel. Bár az elején ódzkodtak az emberek, végül szinte kivétel nélkül mindenkinek ízlett. Ki gondolná, hogy négy tücsök elfogyasztása felér egy pohár tej kálciummennyiségével?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.