Aktuális

Lepkét gyűrt le a havasi cincér

Bors

Létrehozva: 2019.01.05.

A kékesszürke-bársonyfekete színű csodás rovar élete néhány napig tart.

Forrás: AFP

Csupán tíz napig, legfeljebb három hétig él a havasi cincér, ami a Magyar Rovartani Társaság internetes szavazásán most az Év rovara címet nyerte el. Páratlan szépségével egy szöcskefélét, a magyar tarszát és a kis Apolló-lepkét utasította maga mögé.

A havasi cincér Közép-Európában már sok helyen kipusztult, ezért hazánkban is védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Esősorban a Dunántúli-középhegység, a Mecsek, illetve a Dunántúli-dombság bükkösei­ben fordul elő, de az Északi-középhegység egyes részein is gyakori. Az Európa egyik legszebb bogarának tartott havasi cincér 1,5–3,8 centiméter hosszú, színe kékesszürke-bársonyfekete. A hím csápja hosszabb, mint a teste, erről lehet megismerni, a nőstényé körülbelül testhosszúságú.

A nőstény napsütötte bükktörzsek meglazult kérge alá rakja a petéit, a lárvák csak több év múlva bábozódnak be. Ha a hím egy nőstény egyed feromonjait érzékeli a csápjaival, követni kezdi, és ha sikerrel jár, egy órán át párosodnak, a hím néha még az embert is megpróbálja elűzni közben.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek