Kevesebb a vitamin a gyári citromlében

Kevesebb a vitamin a gyári citromlében

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 21. 13:00
Aki citromlével szeretné bevinni a szervezetébe a C-vitamint, az jobban jár, ha maga facsarja ki a gyümölcsből. A bolti lében szinte lehetetlen, hogy ugyanannyi legyen.
B. B. A.

A citromlé került a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idei első vizsgálatai közé. A Borsnak elárulták: bizony, nagy a különbség a frissen facsart és az előrecsomagolt között.

Kimutatható volt, hogy természetesen magasabb C-vitamin-tartalommal rendelkezik a gyümölcsből frissen facsart lé. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a flakonos citromlével amúgy baj lenne.
„A jogszabályi rendelkezések értelmében csak biztonságos, egészségre veszélyt nem jelentő élelmiszerek kerülhetnek forgalomba, ez pedig a citromlevekre és a citromra is vonatkozik” – írta érdeklődésünkre a Nébih.

Az uniós rendelet a levek esetében csak kevés adalékanyag használatát engedélyezi. A kén-dioxid-tartalomra vonatkozóan felső határértéket ír elő, ezen kívül csak aszkorbinsav és citromsav tehető beléjük. „A teszt során vizsgáltuk a ben-zoesav- és szorbinsavtartalmat is, de a tizenhárom elemzett termék nem tartalmazta ezeket a tartósítószereket. Ezek nem is engedélyezettek a citromlevek esetében” – tette hozzá a hivatal.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.