A citromlé került a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idei első vizsgálatai közé. A Borsnak elárulták: bizony, nagy a különbség a frissen facsart és az előrecsomagolt között.
Kimutatható volt, hogy természetesen magasabb C-vitamin-tartalommal rendelkezik a gyümölcsből frissen facsart lé. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a flakonos citromlével amúgy baj lenne.
„A jogszabályi rendelkezések értelmében csak biztonságos, egészségre veszélyt nem jelentő élelmiszerek kerülhetnek forgalomba, ez pedig a citromlevekre és a citromra is vonatkozik” – írta érdeklődésünkre a Nébih.
Az uniós rendelet a levek esetében csak kevés adalékanyag használatát engedélyezi. A kén-dioxid-tartalomra vonatkozóan felső határértéket ír elő, ezen kívül csak aszkorbinsav és citromsav tehető beléjük. „A teszt során vizsgáltuk a ben-zoesav- és szorbinsavtartalmat is, de a tizenhárom elemzett termék nem tartalmazta ezeket a tartósítószereket. Ezek nem is engedélyezettek a citromlevek esetében” – tette hozzá a hivatal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.