Karnevál a konyhában! Latin-amerikai menüsor

Karnevál a konyhában! Latin-amerikai menüsor

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 20. 13:00
A riói karneválra kevesen jutnak el, de a hideg vasárnapot felpezsdíthetjük a mexikói és a közép-amerikai konyha fűszeres fogásaival, vagy rendezhetünk házi karnevált is latin módra! - Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata.
Bors

Csilis kukoricaleves

Elkészítés: 20 perc

Hozzávalók (4 adag):

40 dkg morzsolt csemege kukorica, 1 kápia paprika, 1 közepes fej hagyma, 1 ek olaj
só, őrölt bors, 1 csapott kk csilipor, friss zöld csilipaprika a tálaláshoz, 1,5 liter víz és 200 ml tejszín.

Elkészítés:

A zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát  és a kimagozott, kockákra vágott kápia paprikát. Enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a kukoricát, és felengedjük vízzel. Takaréklángon puhára főzzük, majd a tűzről levéve botmixerrel darabosra turmixoljuk. Beleöntjük a tejszínt, az őrölt csilit és a borsot, majd ezekkel újra felforraljuk. A tányéron vékony szeletekre vágott zöld csilivel díszítjük.

Empanadas

Elkészítés: 60 perc

Hozzávalók (10 darab): 

A tésztához: 20 dkg finomliszt, 3,5 dkg puha vaj, 1 tojás, 30 ml fehérbor, só ízlés szerint.

A koktélrákos krémhez: 20 dkg koktélrák, 1 csokor petrezselyem, 75 ml tejszín, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, só, 1 tojás a kenéshez.

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el: az olajon megfuttatjuk a fokhagymát, majd rádobjuk a lecsöpögtetett kok­télrákot, és mindkét oldalon átpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, megsózzuk, és puhára pároljuk benne  a rákokat. Végül simára passzírozzuk és összekeverjük az aprított petrezselyemmel. A tésztához a lisztet, az olvasztott vajat, a fehérbort, a tojást és a sót egy nagy tálban összegyúrjuk és simára kidolgozzuk. Nyúj­tás előtt 20 percig pihentetjük, 1 mm vastagra kisodorjuk, majd 10 cm átmérőjű korongokat szaggatunk ki belőle. A korongok közepébe halmozzuk a rákos tölteléket, félbehajtjuk a tésztát, és a széleit összenyomkodjuk: villával díszíthetjük a haj­tá­sok­nál. A tetejét meg­ken­jük a to­jással, és 180 fokos sü­­tőben, 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Főétel - Csirkés tortillatekercs guacamoléval töltve

Elkészítés: 25 perc + pácolás

Hozzávalók (4 adag):

1 filézett csirkemell, 20 dkg reszelt sajt, 4 közepes paradicsom, 2 kisebb lilahagyma, 4 ecetes csilipaprika,
4 kk tabascoszósz, 1 tk fajitas fűszerkeverék, 4 tortillalap (lehetőleg kukoricalisztből), só, bors, 4 ek friss korianderlevél és olívaolaj.

Elkészítés:

A csirkemellet csíkokra vágva bepácoljuk az olívaolajjal kikevert fajitas fűszerkeverékbe, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A paradicsomot és a hagymát is kockára vágjuk, összekeverjük sóval, borssal és a korianderlevéllel, majd ezt is a hűtőben tároljuk fogyasztásig. Étkezés előtt kb. 20 perccel grillen ropogósra sütjük a csirkemellcsíkokat. A végén hozzákeverjük a paradicsomos-hagymás keveréket, a csípős paprikát és a tabascoszószt. Átforgatjuk, összemelegítjük, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a sajtot, és várunk, míg egy kicsit megolvad. Akkor négy részre osztva a tortillákba töltjük és feltekerjük őket. Magában, vagy sült krumplival, esetleg guacamoléval tálaljuk.

Guacamole – mexikói avokádósaláta

Elkészítés: 10 perc + hűtés

Hozzávalók (4 adag): 1 puha avokádó, ½  lime leve, 8-10 szem koktélparadicsom, 1 kis gerezd fokhagyma,
1 kis salottahagyma, só és bors.

Elkészítés:

Az avokádót körbevágjuk, majd kimagozzuk, a húsát kikanalazzuk  és villával összezúzzuk. A paradicsomokat felaprítjuk, a fokhagymát össze­zúzzuk, a salottahagymát pedig ap­­ró darabokra vágjuk. Összekeverjük a hozzávalókat, megsózzuk és megborsozzuk, majd meglocsoljuk egy fél lime kifacsart levével, és át­for­gatjuk. Frissen fogyasszuk, mert az avokádó állás közben megbarnul!

Tortilla – tésztalap házilag

Elkészítés: 60 perc

Hozzávalók (8 db): 50 dkg liszt (búza vagy kukorica, esetleg ezek keveréke), 1 tk sütőpor, 1 tk só, 5 ek olaj,
3 dl langyos víz (a liszt minőségétől is függ, hogy mennyit vesz fel).

Elkészítés:

Az összetevőket a víz felével összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, amennyit felvesz, és kislabdává alakul. Dagasztókanállal keverjük néhány percig, amíg jó ruganyos tésztát kapunk. Cipót formázunk, amelyet késsel felezünk, majd a feleket negyedeljük, így 8 kis gombócot kapunk. 30 percig konyharuhával letakarva pihentetjük. Laposra nyújtjuk őket, és közepesen meleg serpenyőben megsütjük, oldalanként egy perc alatt.

Desszert - Csilis sajtgolyók

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (10 darab): 3 tojásfehérje, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 kk darált csilipaprika, 5 dkg zsemlemorzsa, bő olaj a kisütéshez.

Elkészítés:

Reszeljük finomra a sajtot, majd keverjük hozzá a csilit. A tojásokból egy csipet sóval verjünk kemény habot, és óvatosan keverjük hozzá a sajtot. Teáskanálnyi halmokat óvatosan forgassunk zsemlemorzsába, és azonnal, forró olajban süssük aranybarnára (sü­tés közben kicsit megduzzadnak a golyók).

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.