Aktuális

Karnevál a konyhában! Latin-amerikai menüsor

Bors

Létrehozva: 2019.01.20.

A riói karneválra kevesen jutnak el, de a hideg vasárnapot felpezsdíthetjük a mexikói és a közép-amerikai konyha fűszeres fogásaival, vagy rendezhetünk házi karnevált is latin módra! - Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata.

Forrás: Thinkstock

Csilis kukoricaleves

Elkészítés: 20 perc

Hozzávalók (4 adag):

40 dkg morzsolt csemege kukorica, 1 kápia paprika, 1 közepes fej hagyma, 1 ek olaj
só, őrölt bors, 1 csapott kk csilipor, friss zöld csilipaprika a tálaláshoz, 1,5 liter víz és 200 ml tejszín.

Elkészítés:

A zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát  és a kimagozott, kockákra vágott kápia paprikát. Enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a kukoricát, és felengedjük vízzel. Takaréklángon puhára főzzük, majd a tűzről levéve botmixerrel darabosra turmixoljuk. Beleöntjük a tejszínt, az őrölt csilit és a borsot, majd ezekkel újra felforraljuk. A tányéron vékony szeletekre vágott zöld csilivel díszítjük.

Empanadas

Elkészítés: 60 perc

Hozzávalók (10 darab): 

A tésztához: 20 dkg finomliszt, 3,5 dkg puha vaj, 1 tojás, 30 ml fehérbor, só ízlés szerint.

A koktélrákos krémhez: 20 dkg koktélrák, 1 csokor petrezselyem, 75 ml tejszín, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, só, 1 tojás a kenéshez.

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el: az olajon megfuttatjuk a fokhagymát, majd rádobjuk a lecsöpögtetett kok­télrákot, és mindkét oldalon átpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, megsózzuk, és puhára pároljuk benne  a rákokat. Végül simára passzírozzuk és összekeverjük az aprított petrezselyemmel. A tésztához a lisztet, az olvasztott vajat, a fehérbort, a tojást és a sót egy nagy tálban összegyúrjuk és simára kidolgozzuk. Nyúj­tás előtt 20 percig pihentetjük, 1 mm vastagra kisodorjuk, majd 10 cm átmérőjű korongokat szaggatunk ki belőle. A korongok közepébe halmozzuk a rákos tölteléket, félbehajtjuk a tésztát, és a széleit összenyomkodjuk: villával díszíthetjük a haj­tá­sok­nál. A tetejét meg­ken­jük a to­jással, és 180 fokos sü­­tőben, 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Főétel - Csirkés tortillatekercs guacamoléval töltve

Elkészítés: 25 perc + pácolás

Hozzávalók (4 adag):

1 filézett csirkemell, 20 dkg reszelt sajt, 4 közepes paradicsom, 2 kisebb lilahagyma, 4 ecetes csilipaprika,
4 kk tabascoszósz, 1 tk fajitas fűszerkeverék, 4 tortillalap (lehetőleg kukoricalisztből), só, bors, 4 ek friss korianderlevél és olívaolaj.

Elkészítés:

A csirkemellet csíkokra vágva bepácoljuk az olívaolajjal kikevert fajitas fűszerkeverékbe, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A paradicsomot és a hagymát is kockára vágjuk, összekeverjük sóval, borssal és a korianderlevéllel, majd ezt is a hűtőben tároljuk fogyasztásig. Étkezés előtt kb. 20 perccel grillen ropogósra sütjük a csirkemellcsíkokat. A végén hozzákeverjük a paradicsomos-hagymás keveréket, a csípős paprikát és a tabascoszószt. Átforgatjuk, összemelegítjük, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a sajtot, és várunk, míg egy kicsit megolvad. Akkor négy részre osztva a tortillákba töltjük és feltekerjük őket. Magában, vagy sült krumplival, esetleg guacamoléval tálaljuk.

Guacamole – mexikói avokádósaláta

Elkészítés: 10 perc + hűtés

Hozzávalók (4 adag): 1 puha avokádó, ½  lime leve, 8-10 szem koktélparadicsom, 1 kis gerezd fokhagyma,
1 kis salottahagyma, só és bors.

Elkészítés:

Az avokádót körbevágjuk, majd kimagozzuk, a húsát kikanalazzuk  és villával összezúzzuk. A paradicsomokat felaprítjuk, a fokhagymát össze­zúzzuk, a salottahagymát pedig ap­­ró darabokra vágjuk. Összekeverjük a hozzávalókat, megsózzuk és megborsozzuk, majd meglocsoljuk egy fél lime kifacsart levével, és át­for­gatjuk. Frissen fogyasszuk, mert az avokádó állás közben megbarnul!

Tortilla – tésztalap házilag

Elkészítés: 60 perc

Hozzávalók (8 db): 50 dkg liszt (búza vagy kukorica, esetleg ezek keveréke), 1 tk sütőpor, 1 tk só, 5 ek olaj,
3 dl langyos víz (a liszt minőségétől is függ, hogy mennyit vesz fel).

Elkészítés:

Az összetevőket a víz felével összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, amennyit felvesz, és kislabdává alakul. Dagasztókanállal keverjük néhány percig, amíg jó ruganyos tésztát kapunk. Cipót formázunk, amelyet késsel felezünk, majd a feleket negyedeljük, így 8 kis gombócot kapunk. 30 percig konyharuhával letakarva pihentetjük. Laposra nyújtjuk őket, és közepesen meleg serpenyőben megsütjük, oldalanként egy perc alatt.

Desszert - Csilis sajtgolyók

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (10 darab): 3 tojásfehérje, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 kk darált csilipaprika, 5 dkg zsemlemorzsa, bő olaj a kisütéshez.

Elkészítés:

Reszeljük finomra a sajtot, majd keverjük hozzá a csilit. A tojásokból egy csipet sóval verjünk kemény habot, és óvatosan keverjük hozzá a sajtot. Teáskanálnyi halmokat óvatosan forgassunk zsemlemorzsába, és azonnal, forró olajban süssük aranybarnára (sü­tés közben kicsit megduzzadnak a golyók).

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek